Όταν η Laxmi Saa ήταν 15 ετών εργαζόταν ήδη και στο δρόμο προς τη δουλειά της κάποιος ήρθε από πίσω της και την χτύπησε στον ώμο. Μόλις γύρισε, ο άνθρωπος αυτός έριξε οξύ στο πρόσωπό της. Τι έκανε για να αξίζει κάτι τέτοιο; Απέρριψε την πρόταση γάμου που της είχε κάνει αυτός που της επιτέθηκε. «Αρχικά ένιωσα κρύο και αμέσως μετά ένα έντονο κάψιμο. Στη συνέχεια, το υγρό λιωμένο δέρμα μου», δήλωσε στο BBC, καθώς ανακαλεί στο μυαλό της την εμπειρία. Η επίθεση άφησε μεγάλες ουλές από εγκαύματα στο πρόσωπο και το λαιμό της. Από τότε, το BBC αναφέρει ότι η Saa έγινε «μια από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές στην Ινδία κατά της ανεξέλεγκτης πώλησης οξέος, καθώς και υπέρμαχος αυστηρότερων ποινών για τους δράστες των επιθέσεων με οξύ». Και τώρα, είναι το πρόσωπο μια διαφημιστικής καμπάνια για μια εταιρεία ρούχων.


Η καμπάνια είναι της εταιρείας Viva Ν Diva, κορυφαία στην παραγωγή και διανομή σάρι με βάση το Σούρατ στην Ινδία. Σύμφωνα με τον συν-ιδρυτή της εταιρείας, Rupesh Jhawar, η ιδέα να χρησιμοποιήσουν τη Saa στην εκστρατεία ήρθε από ένα ημερολόγιο που είδε στο οποίο πρωταγωνιστούσαν επιζώντες από επίθεση με οξύ. «Για μένα που έχω συνηθίσει να βλέπω μοντέλα μόδας με άψογη επιδερμίδα, η όψη της Saa ήταν ενοχλητική αλλά ταυτόχρονα με ενέπνευσε», είπε. «Για μια στιγμή είδαμε την ομορφιά με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο και αποφασίσαμε ότι θέλαμε να το φωτογραφήσουμε. Θέλαμε να αφαιρέσουμε κάθε ίχνος από την εικόνα του θύματος και να της δώσουμε ένα βήμα, ένα μέσο ώστε να καμαρώσει με στυλ για την επιβίωσή της».

Για τη Saa, η καμπάνια ήταν ένας τρόπος να βοηθήσει και να δώσει δύναμη σε άλλους επιζώντες από επίθεση με οξύ. «Αυτή η ευκαιρία να εκπροσωπήσω μια εμπορική μάρκα ρούχων ήταν μια ευκαιρία να αποτελέσω παράδειγμα για τις γυναίκες σαν εμένα και να τους δείξω ότι πρέπει να νιώθουν αυτοπεποίθηση και να έχουν θάρρος, παρά την εξωτερική τους εμφάνιση,» δήλωσε η Saa  στο BBC. «Επίσης με αυτό τον τρόπο στέλνω ένα σαφές μήνυμα στους εγκληματίες πως οι γυναίκες δεν χάνουν το θάρρος τους, ακόμη και μετά από μια επίθεση με οξύ που το μόνο που καταφέρνει είναι να καταστρέψει τη φυσική ομορφιά τους.»

 

TAGS