ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η κοινωνία δε με χωράει αλλά με χωράει το μικρό μου μαύρο φόρεμα»: Ένα βιβλίο για τον Ζακ

Η σημασία του να είμαστε διαφορετικοί.

«Η κοινωνία δε με χωράει αλλά με χωράει το μικρό μου μαύρο φόρεμα»: Ένα βιβλίο για τον Ζακ

Το βιβλίο «Ζακ/Zackie Oh» ξεκίνησε το 2016 σαν ένα project κειμενικής και φωτογραφικής αφήγησης της πραγματικότητας του νεαρού LGBTQI+ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου από τη δημοσιογράφο Μαρία Λούκα και τον φωτογράφο Αλέξανδρο Κατσή. Συναντήσεις, συζητήσεις, συνεντεύξεις, ζυμώσεις με τον Ζακ οδήγησαν στη δημιουργία μιας συρραφής λέξεων, σκέψεων και εικόνων.

Ατόφιες σκηνές καθημερινού πάθους και αγώνα, προβληματισμοί για την ύπαρξη, τον έρωτα και τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, γκλίτερ, χιούμορ, απογοητεύσεις, συναισθήματα, hashtags, αυθόρμητοι διάλογοι. Ένα βιβλίο που μοιάζει περισσότερο με προσωπικό ημερολόγιο ενός ανθρώπου που γοητεύει με τον ανεπιτήδευτο, βαθιά πολιτικό λόγο του. Στις σελίδες του, αποτυπώνεται η καθημερινότητα του Ζακ από την εσωστρέφεια της ιδιωτικότητάς του, στη σαγηνευτική εξωστρέφεια του alter ego του, drag queen Zackie Oh. Και μέσα στην ιστορία του Ζακ εγγράφεται ταυτόχρονα η διαρκής προσπάθεια μιας κοινότητας για ισότητα και σεβασμό.

«Η κοινωνία δε με χωράει αλλά με χωράει το μικρό μου μαύρο φόρεμα»: Ένα βιβλίο για τον Ζακ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΣΗΣ

«Ωστόσο, ο επίλογος γράφτηκε πολύ ξαφνικά και αναγκαστικά το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου στην οδό Γλάδστωνος. Μετά το αρχικό μούδιασμα αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε το υλικό που είχαμε και να εκδώσουμε το βιβλίο». Η Μαρία Λούκα και ο Αλέξανδρος Κατσής ολοκληρώνουν το έργο που είχαν ξεκινήσει με τον Ζακ.

Oι εκδόσεις «Το Ροδακιό» και η ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση αναλαμβάνουν την έκδοση του βιβλίου «Ζακ/Zackie Oh» που θα κυκλοφορήσει από αρχές Ιουνίου αρχικά στο Pride και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, σε ελληνικά και αγγλικά.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη του δικαστικού αγώνα που δίνει η οικογένεια του Ζακ.

«Ο Ζαχαρίας χωράει σε πολλές λέξεις και εικόνες. Τον βλέπεις στους τοίχους, στις ζωγραφιές ενός παιδιού στα Εξάρχεια, σε αφίσες στο Γκάζι, σε συνθήματα στο Χαλάνδρι. Είναι παντού. Και θα είναι. Αέρινος και ελεύθερος σε κάθε γωνιά της πόλης», λέει ο αδελφός του, Νίκος Κωστόπουλος.

Ο άγριος θάνατος του Ζακ λειτούργησε σαν μια τραγική υπενθύμιση πως ο αγώνας ενάντια στην ομοφοβία και τη βία δεν έχει κερδηθεί. Όσο όμως υπάρχει αλληλεγγύη, όσο μιλάμε, συζητάμε, σκεφτόμαστε, μαθαίνουμε, τόσο οι εκφράσεις μίσους θα περιορίζονται, μέχρι να εξαλειφθούν τελείως. Η ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση στηρίζει από την πρώτη στιγμή την έρευνα για τη διαλεύκανση της ακόμη ανοιχτής υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης. Μέσα από το βιβλίο «Ζακ/Zackie Oh» και την ταινία “Faster than Light” των Kentaro Kumanomido και Thomas Anthony Owen, αναδεικνύονται τολμηρές φωνές της Αθηναϊκής LQBTQI+ κοινότητας, ένα άνοιγμα στην ετερότητα που μας γεμίζει, μας αλλάζει, μας κάνει να βλέπουμε την πραγματικότητα λίγο αλλιώς.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".