ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκίστηκε ΠτΔ,στη Βουλή όλοι έπλεναν τα χέρια τους με αντιβακτηριακό τζελ

Από σήμερα είναι και επίσημα η πρώτη γυναίκα στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας μας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκίστηκε ΠτΔ,στη Βουλή όλοι έπλεναν τα χέρια τους με αντιβακτηριακό τζελ

Τον οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, έδωσε λίγο μετά τις 11:30 το πρωί η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στην συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να παραλάβει τα καθηκοντά της από τον απερχόμενο Προκόπη Παυλόπουλο.

Τι είπε για τον κορονοϊό στην σύντομη ομιλία της

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων της, έπλεξε το εγκώμιο του Προκόπη Παυλόπουλου γιατί βοήθησε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Μίλησε για πατριωτισμό που δεν αντιστρατεύεται τον κοσμοπολιτισμό. «Καλούμαστε να αποκρούσουμε την επιθετικότητα εκείνων που εργαλειοποιούν τους πρόσφυγες, είπε, αναφερόμενη στο κύμα προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο.

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού χωρίς πανικό. Η απόλυτη συμμόρφωση στους κανόνες είναι η προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η εκλογή για πρώτη φορά μιας γυναίκας στην Προεδρία της Δημοκρατίας ελπίζω να βοηθήσει στην βελτίωση των συνθηκών όλων των γυναικών», κατέληξε η νέα Πρόερος της Δημοκρατίας.

Τι προηγήθηκε

Για προληπτικούς λόγους, αλλά και ως μήνυμα στην κοινωνία για τη σοβαρότητα αντιμετώπισης του κορονοϊού, ο αριθμός των προσκεκλημένων πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών στην ορκωμοσία, είχε περιοριστεί στους περί τους 170 από 1.000 που προβλέπεται.

Από την κυβέρνηση, εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παραβρέθηκαν οι υπουργοί Χρήστος Σταικούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη., Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Τσιάρας, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Από την ΝΔ στην αίθουσα βρέθηκαν 15 βουλευτές με μια κενή θέση μεταξύ τους πλην των Θανάση Μπούρα και Χαράλαμπο Αθανασίου που κάθησαν δίπλα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έξι. Μάλιστα είχαν αφήσει μια κενή θέση μεταξύ τους για ευνόητους λόγους. Στην πρώτη σειρά κάθονταν ο Αλέξης Τσίπρας –κενή θέση – και έπειτα η Όλγα Γεροβασίλη.

Στις πίσω σειρές οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ευκλείδης Τζανακόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Από τον ΚΙΝΑΛ εκτός από την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά ήταν οι κοινοβουλευικοί εκπρόσωποι Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Από το ΚΚΕ ο γραμματέας του κόμματος Δήμητρης Κουτσούμπας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Θανάσης Παφίλης και Νίκος Καραθανασόπουλος και ο αντιπερόεδρος Γιώργος Λαμπρούλης.

Από την Ελληνική Λύση εκτός από τον Κυριάκο Βελόπουλο παρίστατο δύο βουλευτές. Από το ΜεΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης, η αντιπρόεδρος Σοφία Σακοράφα και δύο βουλευτές.

Τα θωρεία ήταν σχεδόν άδεια. Μεταξύ των παριστάμενων ήταν ο σύντροφος της Παύλος Κοτσώνης, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εξελέγη από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου 2020, έχοντας - για πρώτη φορά - τη στήριξη τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής) ενώ ουδείς βουλευτής την καταψήφισε (επί 294 βουλευτών, 261 ψήφισαν υπέρ ενώ 33 δήλωσαν "παρών").

Κατά την ορκωμοσία τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες περί προσωπικής υγιεινής, ενώ το απολυμαντικό τζελ είναι πρωταγωνιστικό ρόλο. Παράλληλα, οι υπάλληλοι της Βουλής φόρεσαν γάντια για να πιάσουν φακέλους, χαρτιά και άλλα αντικείμενα.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκίστηκε ΠτΔ,στη Βουλή όλοι έπλεναν τα χέρια τους με αντιβακτηριακό τζελ

Πηγή:thetoc.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.