ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η γυναίκα που κυριάρχησε στα μίντια του '70 και ξεσκέπασε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Αμερικής

Η Κάθριν Γκράχαμ ανακάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο των ΗΠΑ, τόλμησε να το δημοσιεύσει κόντρα στις απειλές, και ώθησε τον Ρίτσαρντ Νίξον σε παραίτηση.

Η γυναίκα που κυριάρχησε στα μίντια του '70 και ξεσκέπασε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Αμερικής

Oι λάτρεις του σινεμά και οι πιστοί ακόλουθοι του Στίβεν Σπίλμπεργκ περιμένουν με αγωνία την επιστροφή του στον κινηματογράφο. Ο μεγάλος σκηνοθέτης έρχεται ξανά στις αίθουσες με τη νέα ταινία "The Post", έχοντας στην φαρέτρα με τα όπλα του ένα υπέροχο, αληθινό στόρυ που άλλαξε για πάντα την ιστορία της Αμερικής αλλά και της παγκόσμιας δημοσιογραφίας. Μαζί του μία αφοπλιστική Μέριλ Στριπ στον ρόλο της Κάθριν Γκράχαμ, της ατρόμητης εκδότριας της Washington Post, η οποία ανακάλυψε και τόλμησε να δημοσιεύσει το περίφημο σκάνδαλο υποκλοπών Γουότεργκειτ, ωθώντας τον Πρόεδρο Νίξον στον ζωντανό εφιάλτη του διασυρμού και, εν τέλει, της παραίτησης.

Ποια ήταν όμως στην πραγματικότητα η γυναίκα που δεν σταμάτησε ούτε καν μπροστά στην απειλή του Νομικού Συμβούλου της Αμερικανικής Κυβέρνησης, John Mitchell, ο οποίος τήςς διαμήνυσε μέσω του ρεπόρτερ Καρλ Μπέρνσταιν πως «Αν η Κέιτι δεν σταματήσει αυτό που κάνει θα βρει τα βυζιά λιωμένα κάτω από ένα μεγάλο, χοντρό λάστιχο νταλίκας»; Γεννημένη το 1917 στο πολύ πλούσιο, αστικό σπίτι των γονιών της, κόρη της Agnes Meyer και του Eygenie Meyer και εγγονή ενός βαθύπλουτου τραπεζίτη αλλά και μίας τρομερής γυναίκας η οποία αποτέλεσε λαμπρή προσωπικότητα των καιρών της, η μικρή Κάθριν μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου γινόντουσαν σημαντικές, φιλοσοφικές συζητήσεις και έπαιζε σε ένα σαλόνι όπου μπαινόβγαιναν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Αύγουστος Ροντέν, η Μαρί Κιουρί, ο Τόμας Μαν και η Ελεονόρ Ρούσβελτ.

Η γυναίκα που κυριάρχησε στα μίντια του '70 και ξεσκέπασε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Αμερικής
«Η ομάδα του Γουότεργκέιτ», όπως έγινε γνωστή στη συνέχεια τάραξε τα μίντια της δεκατίας του '70 και άλλαξαν την ιστορία της αμερικανικής πολιτικής.

"The Post"

Τον Ιούνιο του 1933 ο πατέρας της αγόρασε την εφημερίδα "Washington Post" σε δημοπρασία πτώχευσης έναντι 825.000 δολαρίων και από εκείνη τη στιγμή επικέντρωσε όλες τις δυνάμεις του στο να αναστηλώσει την εφημερίδα μετά την πολύ κακή διαχείριση του προηγούμενου εκδότη της Ned MacLean. Το 1946 και αφού είχε καταφέρει ήδη να αποκαταστήσει τις πωλήσεις και την πολύ καλή φήμη της "Washington Post" (γνωστή σε όλους ως απλά η "The Post"), o πολυμήχανος Meyer παραδίδει τη διοίκηση της εφημερίδας του στον γαμπρό του, Φίλιπ Γκράχαμ ο οποίος είχε παντρεύτει με την Κάθριν 6 χρόνια νωρίτερα.

Ένας γάμος δύσκολος αλλά πολύ δεμένος

Το ζευγάρι των Φίλιπ και Κάθριν Γκράχαμ άνηκε στην αριστοκρατική ελίτ της Ουάσινγκτον διατηρώντας στενή φιλία με την οικογένεια των Κέννεντυ αλλά και των Ρίγκαν. Παρά την λαμπερή αύρα που τύλιγε όμως την καθημερινότητα τους και όλες τις κοσμικές τους εμφανίσεις, αλλά και την βαθιά αγάπη που τους ένωνε, ο Φίλιπ αντιμετώπιζε από νωρίς πρόβλημα αλκοολισμού, έναν εθισμό ο οποίος τον συνόδευσε καθ'όλη την διάρκεια του γάμου του με την Κάθριν. Πέθανε τελικά το 1963. Εκείνη δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ.

Η Κάθριν Γκράχαμ στο γραφείο της.

Γουότεργκεϊτ

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η έκδοση της πολύ πετυχημένης πλέον "Washington Post" πέρασε στα χέρια της Κάθριν, μίας γυναίκας που λέγεται πως υπέφερε από χαμηλή αυτοεκτίμηση εξαιτίας της επικριτικής μητέρας της, και η οποία τελικά χάρη σε αυτή τη νέα ευκαιρία που δόθηκε στη ζωή και την καριέρα της απέδειξε πόσα πολλά ήταν ικανή να πετύχει. Παρέμεινε επικεφαλής της εφημερίδας που σημάδευσε την πραγματικότητα την δικής αλλά και ολόκληρης της οικογένειας της για 20 χρόνια και το 1972 βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο σκάνδαλο που γνώρισε ποτέ η αμερικανική ήπειρος.

Το σκάνδαλο Γουότεργκειτ έσκασε σαν βόμβα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έπειτα από μία διάρρηξη στην έδρα της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών στο συγκρότημα γραφείων Watergate στην Ουάσιγκτον, στις 17 Ιουνίου του 1972 και την απόπειρα συγκάλυψης και συμμετοχής σε αυτές τις ενέργειες από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον και της κυβέρνησής του. Όταν η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και ερευνήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Νίξον αντιστάθηκε στους ελέγχους, το οποίο οδήγησε σε μια συνταγματική κρίση.

Το σκάνδαλο οδήγησε στην ανακάλυψη καταχρήσεων εξουσίας από τα μέλη της κυβέρνησης του Νίξον, την έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης εναντίον του προέδρου που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του Νίξον. Λόγω του σκανδάλου παραπέμφθηκαν σε δίκη 69 άτομα, από τους οποίους 48 βρέθηκαν ένοχοι. Πολλοί από τους κατηγορούμενους ήταν κορυφαίοι αξιωματούχοι της προεδρίας Νίξον.

Η υπόθεση ξεκίνησε με τη σύλληψη πέντε ανδρών για τη διάρρηξη στην έδρα του DNC στο συγκρότημα Watergate το Σάββατο 17 Ιουνίου 1972. Το FBI στην έρευνά του ανακάλυψε σύνδεση μεταξύ των μετρητών που βρέθηκαν υπό την κατοχή των διαρρηκτών και παρανόμων χρηματοδοτήσεων , οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από την Επιτροπή για την επανεκλογή του Προέδρου (CREEP) για τις εκλογές του 1972. Τον Ιούλιο του 1973, άρχισαν να πληθαίνουν τα στοιχεία εναντίον του επιτελείου του προέδρου, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από πρώην μέλη του επιτελείου που δόθηκαν στην επιτροπή της Γερουσίας που ερευνούσε το Γουότεργκειτ. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Νίξον είχε μια μαγνητοταινία καταγραφής στο γραφεία του και ότι είχε καταγράψει πολλές συζητήσεις. Στις 9 Αυγούστου του 1974 ο Νίξον παραιτήθηκε από Πρόεδρος των Η.Π.Α.

Μαζί με τον Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας της Καρλ Μπέρνσταϊν, τον ρόλο που υποδύεται ο Τομ Χανκς στην ταινία.

Οι δημοσιογράφοι της Washinhton Post Kαρλ Μπέρνεσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ ήταν οι πρώτοι που ξεσκέπεσαν το σκάνδαλο και παρουσίασαν τα στοιχεία τους στην εκδότρια τους, Κάθριν Γκράχαμ, η οποία προχώρησε σε δημοσιοποίηση των δεδομένων με ρίσκο την καριέρα της αλλά και την ίδια τη ζωή της. Η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε ποτέ σε τόσο υψηλή θέση κάποιου δημοσιογραφικού μέσου και πάντα έλεγε ότι αδυνατούσε να επιβληθεί στους άντρες υφισταμένους της, έμελλε να γίνει εκείνη που θα άλλαζε για πάντα τον της αμερικανικής πολιτικής αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στον παγκόσμιο Τύπο.

Μετά την ταινία του 1976 «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» που εστιάζει αναλυτικά στην ανακάλυψη και τον αγώνα των δύο ρεπόρτερ που πρωτοεντόπισαν την πηγή του σκανδάλου και το έφεραν στην Γκράχαμ, η ταινίας The Post" έρχεται στο σινεμά για να ζωντανέψει από την αρχή τον θρύλο της γυναίκας που επαναπροσδιόρισε την θέση της γυναίκας στη δημοσιογραφία. Η Μέριλ Στριπ, ο Τομ Χάνκς και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αγαπούν τις κινηματογραφικές βιογραφίες και είναι έτοιμοι να ξαναπούν από την αρχή την ιστορία εκείνης που όταν το 1998 αφηγήθηκε η ίδια τη ζωή της μέσα από τα απομνημονεύματα της τιμήθηκε με τον δημοσιογραφικό βραβείο Pulitzer για εκείνη τη χρονιά.

Στο θρυλικό Black and White Ball του Τρούμαν Καπότε.

Σκηνές από το "The Post" του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Κεντρική φωτό: Η ομάδα του Γουότεργκέιτ. Η Κάθριν Γκράχαμ με τους δύο ρεπόρτερ που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Καρλ Μπέρνσταϊν και ο Μπομπ Γούντγουορντ

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.