Μέσα από το χιούμορ, την ειρωνεία, την αντίφαση και κυρίως την ανελέητη ειλικρίνεια, οι παροιμίες συμπυκώνουν λαϊκή σοφία αιώνων και μας κάνουν να ανατρέχουμε σε αυτές ξανά και ξανά. Είναι διαχρονικές. Επιλέξαμε μερικές από τις πιο έξυπνες ελληνικές παροιμίες, από τις 1.864 που έχουν αποθησαυρίσει και ερμηνεύουν οι Ίνα Αναγνωστοπούλου και Λία Μπουσούνη-Γκέσουρα, φιλόλογος-γλωσσολόγος και φιλόγος αντίστοιχα, στο βιβλίο τους «1.864 παροιμίες και γνωμικά. Ξέρουμε τι σημαίνουν;» (εκδ. Μεταίχμιο).

«Η γριά στο μεσοχείμωνο πεθύμησε πεπόνι»: Λέγεται για εκείνους οι οποίοι προβάλλουν άκαιρες επιθυμίες, ζητούν δηλαδή κάτι που δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να βρεθεί τη στιγμή που το θέλουν.

«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»: Όταν έχουμε περισσότερες από μία επαγγελματικές ασχολίες, δεν είμαστε σωστοί και αποδοτικοί σε καμία.

«Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει»: Λέγεται για αυτούς των οποίων οι ενέργειες αποσκοπούν αποκλειστικά στο δικό τους συμφέρουν.

«Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα»: Τα χρήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτώνται με άδικο και παράνομο τρόπο συχνά χάνονται τόσο εύκολα όσο εύκολα αποκτήθηκαν.

«Μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε»: Λέγεται για αυτούς που αφήνουν να τους εκμεταλλεύονται και να ανακατεύονται στις δουλειές τους οι επιτήδιοι και τα αρπακτικά.

«Να σε κάψω, Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι/λάδι»: Δεν έχει νόημα, ούτε είναι εύκολο, να προσπαθείς εκ των υστέρων να απαλύνεις τις συνέπειες μιας κακής πράξης σου.

«Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι»: Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν πρέπει απλώς να λέμε λίγα, αλλά επιβάλλεται να σωπαίνουμε εντελώς.

«Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι κι έξι το λαδόξιδο»: Λέγεται όταν σε μια δοσοληψία κάποιος κάνει σκόπιμα λάθη στον λογαριασμό, προκειμένου να εξαπατήσει και να ζημιώσει τον άλλον.

«Αργοκίνητο καράβι κάθε χρόνο και ταξίδι»: Λέγεται για τους νωθρούς και δυσκίνητους των οποίων οι δραστηριότητες είναι ελάχιστες.

«Άμαθος από παλάτι είδε φούρνο και εθαμάχτη»: Όταν κάποιος αγνοεί αξιόλογα έργα, εντυπωσιάζεται από ασήμαντα.

«Ακόμα δεν απέθανα, κι ανάψαν τα κεριά μου»: Πολλές φορές οι άνθρωποι προδικάζουν την αποτυχία ή την «πτώση» κάποιου και σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν.

«Κι ο χωρισμός είναι κακός, κι αντάμα πώς να ζούμε»: Λέγεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η όποια επιλογή είναι εξίσου δυσάρεστη.

Οι Ίνα Αναγνωστοπούλου και Λία Μπουσούνη-Γκέσουρα έχουν αποθησαυρίσει και ερμηνεύουν χιλιάδες παροιμίες και γνωμικά στο βιβλίο «1.864 παροιμίες και γνωμικά. Ξέρουμε τι σημαίνουν;» (εκδ. Μεταίχμιο).

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS