ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η γιόγκα βοηθά τα παιδιά να μεγαλώνουν συνειδητά και συντονίζει τις καρδιές της οικογένειας»

Η δασκάλα γιόγκα Κατερίνα Χριστίνα Μανωλάκου μάς μιλάει για την πρακτική που προσθέτει μαγεία, δημιουργικότητα, πνευματικότητα στις καθημερινές στιγμές.

«Η γιόγκα βοηθά τα παιδιά να μεγαλώνουν συνειδητά και συντονίζει τις καρδιές της οικογένειας»

Είναι κάποιες φορές που όλα τα γεγονότα σε κατευθύνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση σε σημείο, όσο σκεπτικιστής κι αν είσαι, να αναρωτιέσαι μήπως συνωμοτεί το σύμπαν. Μήπως είναι καρμικό, όπως λένε και σε φιλοσοφίες της Ανατολής.

Από καιρό αναζητούσα μια δραστηριότητα που θα έδινε την ευκαιρία στον γιο μου να εκτονώνεται, να αναπτύξει αυτοπειθαρχία και ένα είδος σωματικής νοημοσύνης που συχνά ατονεί, από την παιδική ηλικία ακόμα, καθώς καθηλωνόμαστε σε ένα θρανίο και, αργότερα, σε ένα γραφείο. Και ενώ μετρούσα τα υπέρ και τα κατά της μουσικοκινητικής αγωγής, των πολεμικών τεχνών και της κολύμβησης, άρχισα να «πέφτω» ξανά και ξανά σε μια τέταρτη επιλογή: την παιδική γιόγκα, που όλο και περισσότερα στούντιο ενσωματώνουν στο πρόγραμμά τους. Βιώνοντας από πρώτο χέρι τη διαδικασία εσωτερικής και εξωτερικής μεταμόρφωσης στην οποία σε βάζει η γιόγκα, συνειδητοποίησα πόσο θα ωφελούσε τον γιο μου. Σε αυτή τη φάση ήταν που ανακάλυψα και ένα νέο βιβλίο, το «Κι εγώ κάνω yoga. 10 “στιγμές γιόγκα” για όλη την οικογένεια» των Delia Hernandez και Sara Mateos (εκδ. Πρώτη Ύλη).

Τα εξαιρετικά σκίτσα και η ιστορία της μικρής Βέρας δημιουργούν έναν σπάνιο συνδυασμό, ένα γοητευτικό αφήγημα που μπορούμε να διαβάσουμε το βράδυ στα παιδιά και ταυτόχρονα ένα πρακτικό εγχειρίδιο που μας εισάγει στον κόσμο της γιόγκα. Που μας παρακινεί να μεταμορφωθούμε μικροί-μεγάλοι σε δέντρα ή λουλούδια, να φανταστούμε τη θάλασσα και να κολυμπήσουμε με τα χέρια μας, να ταξιδέψουμε στο διάστημα και να επισκεφτούμε τους γιόγκις των πλανητών. Που υπόσχεται να εμπλουτίσει τις καθημερινές στιγμές με τη δημιουργικότητα και τη μαγεία του χορού και του θεατρικού παιχνιδιού, με την πνευματικότητα ενός πανάρχαιου φιλοσοφικού συστήματος. Μιλήσαμε με τη μεταφράστριά του και δασκάλα γιόγκα Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου, για την παιδική γιόγκα και για την οικογενειακή μύησή μας σε αυτήν με τη βοήθεια του βιβλίου.

«Η γιόγκα βοηθά τα παιδιά να μεγαλώνουν συνειδητά και συντονίζει τις καρδιές της οικογένειας»
Στο «Κι εγώ κάνω yoga. 10 “στιγμές γιόγκα” για όλη την οικογένεια» των Delia Hernandez και Sara Mateos (εκδ. Πρώτη Ύλη) τα εξαιρετικά σκίτσα και η ιστορία της μικρής Βέρας δημιουργούν ένα γοητευτικό αφήγημα και ταυτόχρονα ένα πρακτικό εγχειρίδιο.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παιδικής γιόγκα; Σε τι διαφέρει από εκείνη για ενηλίκους;

«Η γιόγκα για παιδιά είναι εντελώς διαφορετική από αυτή για ενηλίκους. Η γιόγκα για παιδιά επιτυγχάνεται μέσα από το παιχνίδι και την αυτοέκφραση. Δεν ακολουθείται πιστά το πρόγραμμα και το μάθημα δεν έχει τις ρίζες του στην πειθαρχία. Αντιθέτως. Η πρακτική χρειάζεται να είναι ελεύθερη, ρευστή και χωρίς επιβολές. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται την πλήρη ελευθερία της έκφρασης και της κίνησης, και πάντα μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Όντας ελεύθερα, αισθάνονται, εκφράζονται, ανακαλύπτουν, βιώνουν, φαντάζονται, δημιουργούν. Το βιβλίο “Κι εγώ κάνω yoga” είναι ένα υπέροχο εργαλείο που προσφέρει στους γονείς ιδέες και καθοδηγήσεις ώστε να απολαύσουν όλοι μαζί σαν οικογένεια τα δώρα της γιόγκα».

«Προτρέπω τα παιδιά να ονειρεύονται και να φαντάζονται ότι είναι μια πεταλούδα τώρα, σε λίγο κάτι άλλο. Τους παρέχω “χώρο” να εφευρίσκουν ιστορίες ή να είναι οι δάσκαλοι στη γιόγκικη ομάδα μας, και αυτό το λατρεύουν» λέει η δασκάλα γιόγκα Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου.

Ποια οφέλη μπορεί να προσφέρει η γιόγκα, συγκεκριμένα, στα παιδιά αλλά και σε όλη την οικογένεια;

«Η γιόγκα είναι ένα σύστημα εμπλουτισμού και αυτογνωσίας που βοηθά παιδιά και γονείς να μεγαλώνουν συνειδητά. Πέρα από το γεγονός ότι γυμνάζονται, τα παιδιά (και οι μεγάλοι) μαθαίνουν να ακούν το σώμα τους, τι τους κάνει να νιώθουν καλά ή άσχημα και να εξισορροπούν σώμα, μυαλό και καρδιά. Η γιόγκα τους δίνει χώρο και χρόνο να εκφράζονται, να ανακαλύπτουν, να δημιουργούν, να πειραματίζονται και να ονειρεύονται όλοι μαζί. Αυτό μειώνει το στρες και το άγχος της παιδικής ηλικίας, ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς, τα θετικά συναισθήματα και σκέψεις, τις υγιεινές συνήθειες και τη συναισθηματική και ψυχολογική ισορροπία, προσφέροντας μεγαλύτερη ευημερία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αφήστε τα μικρά σας να ονειρευτούν και να σας καθοδηγήσουν, απολαμβάνοντας, νιώστε και αναπνεύστε μαζί. Είναι στιγμές ένωσης και χαράς!».

Εσείς διδάσκετε γιόγκα σε παιδιά; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις αλλά και χαρές ενός τέτοιου μαθήματος;

«Ναι, κάνω μαθήματα στον παιδικό σταθμό που πηγαίνει η κόρη μου. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι ενώ χρειάζεται να είμαι προετοιμασμένη για το μάθημα, να έχω φτιάξει ένα πλάνο, ταυτόχρονα πρέπει να είμαι έτοιμη να το παρακάμψω καθώς προκύπτουν νέες ιδέες και ιστορίες από τα ίδια τα παιδιά. Πιθανώς να ξαναμπούμε στην προσχεδιασμένη πορεία του μαθήματος, αλλά μπορεί και όχι. Προτρέπω τα παιδιά να ονειρεύονται και να φαντάζονται ότι είναι μια πεταλούδα τώρα, σε λίγο κάτι άλλο. Τους παρέχω “χώρο” να εφευρίσκουν ιστορίες ή να είναι οι δάσκαλοι στη γιόγκικη ομάδα μας, και αυτό το λατρεύουν. Με αυτόν τον τρόπο συντονίζομαι μαζί τους και συμπλέουμε, σε αυτό το μοναδικό ταξίδι μέσα από την γιόγκα, που μας προσφέρει υγεία, συνειδητότητα, ανεμελιά και χαρά».

«Η γιόγκα για παιδιά είναι εντελώς διαφορετική από αυτή για ενηλίκους. Η γιόγκα για παιδιά επιτυγχάνεται μέσα από το παιχνίδι και την αυτοέκφραση. Δεν ακολουθείται πιστά το πρόγραμμα και το μάθημα δεν έχει τις ρίζες του στην πειθαρχία».

«Η γιόγκα είναι ένα σύστημα εμπλουτισμού και αυτογνωσίας που βοηθά παιδιά και γονείς να μεγαλώνουν συνειδητά. Μαθαίνουν να ακούν το σώμα τους, τι τους κάνει να νιώθουν καλά ή άσχημα και να εξισορροπούν σώμα, μυαλό και καρδιά»

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παιδική γιόγκα είναι τάση και στην Ελλάδα; Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, η απήχηση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια;

«Τόσο η παιδική γιόγκα, όσο και η γιόγκα σε όλες τις εκφάνσεις της, είναι τάση και στην Ελλάδα κι αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο και ελπιδοφόρο. Όταν μια τόσο ευχάριστη ασχολία (την οποία μπορεί κανείς να κάνει φυσικά και αβίαστα, χωρίς καν ειδικό χώρο ή εξαρτήματα) προσφέρει σε όλους ευεξία, ψυχαγωγία και χαρά, τότε είναι φυσικό να την ακολουθούν όλο και περισσότερες οικογένειες. Μια δοκιμή θα σας πείσει».

Μεταφράζοντας το βιβλίο «Κι εγώ κάνω yoga», τι βρήκατε περισσότερο γοητευτικό στην όλη διαδικασία;

«Καθώς η γιόγκα έχει χρωματίσει τη ζωή μου εδώ και πολλά χρόνια, όταν έκανα την κόρη μου δημιουργήσαμε τις δικές μας στιγμές γιόγκα, πολύ πριν γνωρίσω το βιβλίο "Κι εγώ κάνω yoga”. Ακολουθώντας το ταμπεραμέντο της μικρής μου κόρης, οι δικές μας στιγμές γιόγκα ήταν περισσότερο σωματικές εκφράσεις και κινητικές διασκεδάσεις. Μεταφράζοντας το βιβλίο ήρθα σε επαφή με πολύ απλές τεχνικές, οι οποίες μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και τις έχουμε τόσο ανάγκη. Μια από τις αγαπημένες μου είναι να νιώθουμε η μια την αναπνοή της άλλης (έστω και για λίγα δευτερόλεπτα) και η αγαπημένη της μικρής μου παρτενέρ είναι να χαϊδεύουμε το πρόσωπο και το λαιμό πολύ αργά με ένα φτερό. Τόσο διασκεδαστικό και τόσο χαλαρωτικό!».

«Μπορείτε να μεταμορφωθείτε σε δέντρα ή λουλούδια και με το φύσημα του αέρα να λικνιστείτε δεξιά και αριστερά, να φανταστείτε τη θάλασσα και να κολυμπήσετε με τα χέρια σας, να ταξιδέψετε στο διάστημα και να επισκεφθείτε τους γιόγκις των πλανητών».

Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να το διαβάσει; Μπορεί αυτό το βιβλίο να αντικαταστήσει ένα μάθημα γιόγκα ή λειτουργεί συμπληρωματικά;

«Ένα μάθημα γιόγκα προσφέρει μια άλλη κατάσταση γιατί έχει συγκεκριμένες δομές (ώρα, χώρο, δάσκαλο) και αποτελείται από πολλά παιδιά και πολλούς συνοδούς. Το βιβλίο απευθύνεται στην καθημερινότητα μιας οικογένειας και λειτουργεί συμπληρωματικά ή και από μόνο του (αν και καλό θα ήταν οι γονείς να επισκεφτούν ένα κέντρο γιόγκα για να μάθουν τις τεχνικές δίπλα σε έναν εξειδικευμένο δάσκαλο ώστε να το κάνουν αργότερα σωστά και στο σπίτι. Περισσότερο για την ασφάλεια των ίδιων, παρά για τα παιδιά).

»Θα πρότεινα σε κάθε γονιό να μελετήσει το βιβλίο. Δεν πρόκειται ακριβώς για διάβασμα, αλλά για βίωμα. Οι τεχνικές που προτείνονται στο βιβλίο είναι ειδικά σχεδιασμένες τόσο για άσκηση και διασκέδαση, όσο και για αποφόρτιση δύσκολων συναισθημάτων και χαλάρωση. Με αφορμή τις “στιγμές γιόγκα” που σας προτείνει το βιβλίο, έχετε όλα τα εφόδια ώστε να δημιουργήσετε τις δικές σας στιγμές γιόγκα. Αφεθείτε, φανταστείτε και δημιουργήστε. Μπορείτε να μεταμορφωθείτε σε δέντρα ή λουλούδια και με το φύσημα του αέρα να λικνιστείτε δεξιά και αριστερά, να φανταστείτε τη θάλασσα και να κολυμπήσετε με τα χέρια σας, να ταξιδέψετε στο διάστημα και να επισκεφθείτε τους γιόγκις των πλανητών, να πείτε ιστορίες πως η γιόγκα γίνεται από παιδιά και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως πολύ όμορφα μας μαθαίνει η Sara Mateos και ό,τι άλλο φαντάζεστε.

«Δεν πρόκειται ακριβώς για διάβασμα, αλλά για βίωμα. Οι τεχνικές που προτείνονται στο βιβλίο είναι ειδικά σχεδιασμένες τόσο για άσκηση και διασκέδαση, όσο και για αποφόρτιση δύσκολων συναισθημάτων και χαλάρωση»

»Όταν αφιερώνετε λίγο χρόνο στην φροντίδα και στην αγάπη του εαυτού σας, δημιουργείτε ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα παιδιά σας να βλέπουν και αυτά τον εαυτό τους και τους άλλους με το ίδιο φως. Είναι εμπειρίες που σας κάνουν να νιώθετε μοναδικοί και ξεχωριστοί, μια αίσθηση ευημερίας τρέχει μέσα στο σώμα σας και παρατηρείτε κάτι πολύ όμορφο στην καρδιά σας.

»Η σωματική επαφή, η βλεμματική επαφή και τα χαμόγελα μαρτυρούν ότι, όπως μας λέει και η συγγραφέας του βιβλίου “Κι εγώ κάνω yoga”: “Δεν μας λείπει τίποτα, οι καρδιές μας χτυπούν με τον ίδιο ρυθμό, είμαστε συνδεδεμένοι”».

«Η σωματική επαφή, η βλεμματική επαφή και τα χαμόγελα μαρτυρούν ότι, όπως μας λέει και η συγγραφέας του βιβλίου “Κι εγώ κάνω yoga”: “Δεν μας λείπει τίποτα, οι καρδιές μας χτυπούν με τον ίδιο ρυθμό, είμαστε συνδεδεμένοι”»

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Ιουν 2023

Αποτοξίνωση από το κρέας! Ενδεικτικό διαιτολόγιο 2 εβδομάδων

Η αποχή από αυτό για κάποιες περιόδους φαίνεται ότι έχει ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό.

03 Ιουν 2023

Η παράσταση "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" μάς στρέφει ξανά στο έργο της μεγάλης ζωγράφου

Παρακολουθήσαμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας 2510, σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη, και αναμεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας για το έργο που φέρνει στη σκηνή τη μεγάλη Μεξικανή ζωγράφο.

Περισσότερα από

Life

02 Ιουν 2023

H ανακαίνιση διαμερίσματος στην ιστορική "Μπλε Πολυκατοικία" αποτελεί πρότυπο

Σε ένα από τα πιο εμβληματικά δείγματα του ελληνικού μοντερνισμού, τη Μπλε Πολυκατοικία, η αρχιτεκτονική ομάδα Cadu, δημιούργησε ένα υπέροχο διαμέρισμα τιμώντας την ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου.

02 Ιουν 2023

Helmos Mountain Festival: Ποιο είναι το νέο μουσικό φεστιβάλ των Καλαβρύτων που έγινε sold out σε χρόνο ρεκόρ

Μιλήσαμε με τον διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων για το πρώτο, – από καιρό – sold out, "Helmos Mountain Festival", που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

31 Μαϊ 2023

#Her_Research 2023 του Σ.Ε.Γ.Ε: H πολύτιμη συνεισφορά των γυναικών στον τομέα της επιστήμης.

Η πρωτοβουλία #Her_Research του Σ.Ε.Γ.Ε., που έγινε θεσμός, επιβράβευσε τις καινοτόμες και εξαιρετικές προτάσεις των γυναικών ερευνητριών, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά τους στον τομέα της επιστήμης.

30 Μαϊ 2023

Το δράμα της μικρής Αλεξίας- Δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι, έμεινε ανάπηρη, ο δράστης αρνείται να πληρώσει παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων

Παρά τις αποφάσεις, ο δράστης του πυροβολισμού αρνείται να πληρώσει για την αποκατάσταση της μικρής Αλεξίας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι σε αναπηρικό καροτσάκι.

29 Μαϊ 2023

Εξελιγμένη ρινοπλαστική | Τι να γνωρίζεις για την επέμβαση

Η συνδυαστική διαφραγματορινοπλαστική εγγυάται υψηλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα χωρίς πόνο και επιπλοκές.

28 Μαϊ 2023

Είναι το αβοκάντο η "λύση" για υγιές έντερο;

Αέρια στο έντερο, φούσκωμα, διαταραχές στη λειτουργία του... Τα προβλήματα στο έντερο ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς. Έρευνα βάζει στο μικροσκόπιο το αβοκάντο σε σχέση με την υγεία του πεπτικού.

27 Μαϊ 2023

8 ιδανικά σνακ για απώλεια βάρους (μπορείς να τρως όσο θέλεις)

Αυτά είναι τα πιο καλά σνακ που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε θερμίδες, κιλά και υγεία.

25 Μαϊ 2023

Women On Top:Με στόχο την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών

Η επιτυχημένη πρωτοβουλία Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top με στόχο την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, εξελίσσεται και επιστρέφει για 5η χρονιά με νέα δομή και 3 μοναδικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και, για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη!