Ιστορική στιγμή για το δημόσιο σύστημα υγείας της Γαλλίας ήταν η προχθεσινή μέρα, κατά την οποία η κυβέρνηση της χώρας συμφώνησε με τα συνδικάτα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να προχωρήσει σε τεράστιες αυξήσεις μισθών, χαιρετίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον αγώνα γιατρών και νοσηλευτών κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Οι αυξήσεις μισθών θα αγγίξουν στο σύνολο τους τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορούν όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.  Η συγκεκριμένη συμφωνία υπογράφηκε με συνδικάτα τη Δευτέρα μετά από επτά εβδομάδες διαπραγματεύσεων, με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να χαρακτηρίζονται «ήρωες κατά τη διάρκεια της πανδημίας με συχνές εκδηλώσεις δημόσιας εκτίμησης».  

Για την ιστορία να πούμε πως η απόφαση πάρθηκε μετά από σειρά κινητοποιήσεων από τους ιατρούς και τους νοσηλευτές, οι οποίοι για 7 εβδομάδες ζητούσαν με κάθε τρόπο καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση τελικά κατέληξε σε συμφωνία για τις αμοιβές των εργαζομένων στον τομέα της υγείας με τους μισθούς να αυξάνονται κατά μέσο όρο 183 ευρώ το μήνα. Τη συμφωνία, την οποία έχουν υπογράψει τα περισσότερα συνδικάτα, χαιρέτισε ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, ως «ιστορική στιγμή για το σύστημα υγείας μας». «Αυτό είναι κυρίως αναγνώριση για όσους ήταν στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση αυτής της επιδημίας», δήλωσε κατά την τελετή υπογραφής.  

Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου αύξησης των αποδοχών θα καλύπτει τους μισθούς των νοσηλευτών, των εργαζομένων στη φροντίδα και του μη ιατρικού προσωπικού. Περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για γιατρούς που εργάζονται αποκλειστικά στον δημόσιο τομέα.  

Η κίνηση αύξησης των μισθών έρχεται μια μέρα πριν από την Ημέρα της Βαστίλης, μια εθνική αργία κατά την οποία θα αναγνωριστούν οι προσπάθειες που έκαναν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Kεντρική φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS