0
SHARES

Μόνο όποιος έχει αισθανθεί την ανατριχίλα στην σπονδυλική του στήλη ακούγοντας μία «μπότα» ή μόνο εκείνος που έχει επικοινωνήσει σε πολλά b.p.m μπορεί να αντιληφθεί τη ευλάβεια της dance μουσικής. Χορεύω ίσον γιορτάζω τη στιγμή.

Η Φώφη Τσεσμελή, η δικιά μας Dj Fo, πέρα από τον τίτλο της πιο καταξιωμένης και μία εκ των μακροβιότερων Ελληνίδων Dj διεκδικεί με τα πάρτι HER, τα οποία εμπνεύστηκε, το διάδημα της γυναίκας με το μεγαλύτερο όραμα στην εγχώρια ηλεκτρονική σκηνή.

Μιλήσαμε μαζί της πριν το πρώτο HER πάρτι.    

Η αφίσα του πάρτι με Vonda7, Ms Lefki, Cleopatra Fintanidou και φυσικά DJ Fo

-Ποια είναι η ιδέα των πάρτι HΕR πέρα από την προφανή, της συσπείρωσης των Dj γυναικών;

Η ιδέα των πάρτι είναι να εστιάσουμε στη μουσική, να γίνει ένα πάρτυ στο οποίο θα ξέρεις πριν πας ότι θα ακούσεις καλή μουσική από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό της διάρκειάς του. Ένα πάρτι που θα μας φέρει όλους κοντά και που η μουσική θα γίνει η πλατφόρμα έκφρασης και το σημείο αναφοράς που θα μας ενώσει, που θα μας θυμίσει τις παλιές, καλές εποχές του ελληνικού κλάμπινγκ. Όνειρό μου είναι να γίνει το HER μια πλατφόρμα συσπείρωσης όλων των ανθρώπων με λόγο και άποψη στην ελληνική ηλεκτρονική/dance σκηνή, ώστε να την εδραιώσουμε ακόμα περισσότερο τόσο εδώ, όσο και στο εξωτερικό.

-Γιατί τώρα; Συνδέεται με την παγκόσμια γυναικεία κινητοποίηση ίσης μεταχείρισης;

Τώρα, γιατί πέρασα από μια πολύ μεγάλη διαδικασία σκέψης, ώστε να φτάσει σε μια συγκεκριμένη ιδέα και μορφή που θα με ικανοποιούσε. Μια διαδικασία που περιείχε πολλά ups and downs, στιγμές που με αμφισβητούσα, που το αμφισβητούσα, σε σημείο που θα μπορούσε να μοιάζει με παράλογη αναβλητικότητα. Για να σου είμαι απόλυτα ειλικρινής, όχι, δε συνδέεται με την παγκόσμια γυναικεία κινητοποίηση ίσης μεταχείρησης, απλά συνέπεσε χρονικά. Ή ίσως κατάφερα να πείσω κάποιους λόγω αυτής της κατάστασης. Στο χώρο του γυναικείου DJing και ειδικά στο εξωτερικό παλεύουμε πολλά χρόνια ήδη γι’ αυτή την ίση μεταχείριση. Δυστυχώς, ή ευτυχώς το βάρος που δόθηκε φέτος μέσα από τις πολλές ιστορίες που ακούσαμε και διαβάσαμε, έδωσε περισσότερη ορατότητα και στη δική μας ιστορία.

H Ms Lefki
H Vonda7

-Πόσο καιρό το έχεις στο μυαλό σου;

Ήμουν σίγουρη πως το είχα στο μυαλό μου τα τελευταία 6-7 χρόνια, αλλά τελικά μιλώντας με καλούς φίλους από τα παλιά μου θύμισαν ότι τους το συζητάω από τις αρχές του 2000.

-Πόσο εύκολο ήταν να το οργανώσεις αυτό;

Μιλώντας για την υλοποίηση και το πρακτικό κομμάτι, από τη στιγμή που το πήρα απόφαση και το έτρεξα ουσιαστικά και δυνατά, οργανώθηκε μέσα σε ένα μήνα, περίπου. Το δύσκολο κομμάτι ήταν η διαδικασία ενδοσκόπησης και αμφισβήτησης που πέρασα, όπως σου είπα και πριν, κατά την οποία πάλευα με τον ίδιο μου τον εαυτό για το αν θα έπρεπε να το κάνω, ή όχι. Αυτή πήρε χρόνια. Ευτυχώς, βρέθηκαν οι σωστοί άνθρωποι στο σωστό χώρο και χρόνο που πίστεψαν σ’ αυτή την προσπάθεια και τότε όλα ξεκαθάρισαν, προχώρησαν με μεγάλη ταχύτητα.

-Ποια ήταν η ανταπόκριση των γυναικών Dj που προσέγγισες;

Η ανταπόκριση ήταν τουλάχιστον θερμή και υποστηρικτική, η λέξη που άκουσα πιο πολύ απ’ όλες τις άλλες ήταν το «επιτέλους». Αυτό που ακολούθησε, όμως, την ανακοίνωση του πρότζεκτ ήταν φοβερά συγκινητικό. Έλαβα πάρα πολλά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κορίτσια απ’ όποια μεριά της Ελλάδας μπορείς να φανταστείς. Με ευχαριστούσαν που το τολμάω αυτό, μου έκδήλωναν με απίστευτο τρόπο την υποστήριξή τους και το πιο φοβερό, μου εξιστορούσαν την πορεία τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω του φύλου τους.

H Cleopatra Fyntanidou
H Vonda7

-Ποιο είναι το προσωπικό μήνυμα που θέλεις να περάσεις μέσα από τα πάρτι HER;

Ότι δεν έχει σημασία το φύλο, αλλά η μουσική. Να πάψει, πια, αυτή η δυσπιστία, όταν βλέπεις μια γυναίκα πίσω από τα decks. Θέλω να δείξω με τον δικό μου, αφελή, ή ρομαντικό – αν θέλεις- τρόπο ότι αν δε σου αρέσει κάτι, πρέπει εσύ πρώτη να προσπαθήσεις να το αλλάξεις, ακόμα και στον μικρόκοσμό σου. Επίσης, είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια του “if you can’t see it, you can’t be it”. Αναλογιζόμενη τη δική μου πορεία στο επάγγελμα και σε μια εποχή που οι γυναίκες DJs ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, οφείλω την οριστική απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με το DJing στη θρυλική Θέκλα Τσελεπή και σε μια κουβέντα που κάναμε ένα βράδυ στο No Name, όταν έπαιζε. Πραγματικά, αν αναδείξουμε κάποια ταλέντα, ή αν βρεθεί έστω και ένα κορίτσι που θα μας δει να πει ότι «μου αρέσει πάρα πολύ η μουσική κι αυτό που βλέπω και θέλω να το κάνω κι εγώ», φτάνοντας στην επιτυχία, τότε το HER θα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα έχω κάνει στη ζωή μου.

-Με ποιο κομμάτι θα ανοίξεις το σετ σου στο πρώτο HER;

Ποτέ δεν προαποφασίζω τι θα παίξω και πότε θα το παίξω, μπαίνω στο χώρο, πιάνω την ενέργεια και τη διάθεση κι εκεί επί τόπου γίνεται η επιλογή. Αυτό θα κάνω κι εκείνο το βράδυ, μάλλον με μια πιο έντονη συναισθηματική φόρτιση.

*Το πρώτο πάρτι του HER θα γίνει Παρασκευή 19/1/2018 στο κλαμπ Steam Athens

H DJ Fo


 

TAGS