Για πρώτη φορά στην Αίγυπτο μια εταιρεία αποφάσισε να δίνει άδεια μία μέρα το μήνα στις εργαζόμενές της για την περίοδό τους. Αυτό συμβαίνει μάλιστα σε μια περιοχή του πλανήτη όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της, ο κόσμος «δεν μιλάει ελεύθερα για αυτό το θέμα».

Η πρωτοποριακή επιχείρηση είναι η εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ Shark and Shrimp, με έδρα το Κάιρο, η οποία μάλιστα δεν ζητά από τις υπαλλήλους να προσκομίζουν ιατρικές βεβαιώσεις δυσμηνόρροιας (όπως ονομάζεται η ιδιαίτερα επώδυνη έμμηνος ρύση). «Όλες οι γυναίκες εργαζόμενες μπορούν να επιλέξουν ποια μέρα της περιόδου τους θα παίρνουν άδεια» δήλωσε η επικεφαλής προσωπικού Rania Youssef. «Εμπιστευόμαστε απόλυτα τις υπαλλήλους μας και ξέρουμε ότι δεν θα κάνουν κατάχρηση της συγκεκριμένης απόφασης».

Η Shark and Shrimp προχώρησε σε αυτό το σημαντικό βήμα όταν ο CEO, Mohamed Naiem, διάβασε μια σειρά ιατρικών άρθρων για τους πόνους της περιόδου και παρατήρησε ότι πολλές γυναικείες οργανώσεις απεύθυναν έκκληση να χορηγείται στις γυναίκες άδεια μετ' αποδοχών στη διάρκεια της περιόδου τους.

Η εταιρεία αντιμετώπισε πολλά «προσβλητικά και σαρκαστικά σχόλια» αλλά δεν ήταν και λίγοι όσοι χαιρέτισαν την απόφασή της. Το ενδιαφέρον είναι ότι η άδεια εμμήνου ρύσης αναγνωρίζεται ήδη σε κάποιες χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ινδονησία, η Ζάμπια, ενώ ορισμένες εταιρείες στην Ινδία έχουν επίσης αρχίσει να εφαρμόζουν αντίστοιχες πολιτικές.

Πρωτοπόρος στον τομέα αναδεικνύεται η Ιαπωνία, που χορηγεί άδεια σε γυναίκες με επώδυνη έμμηνο ρύση ήδη από το 1947. Στην Ευρώπη, η Ιταλία προσπάθησε πρόσφατα να εισαγάγει μια πολιτική «άδειας έμμηνου ρύσης» για εργαζόμενες γυναίκες, αλλά τελικά δεν ψηφίστηκε.

Δείτε μια συζήτηση για τη χορήγηση άδειας περιόδου.

Photo: Hanna Postova / Unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS