Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε ότι στην προϊστορική εποχή, οι άντρες ήταν κυνηγοί ενώ οι γυναίκες τροφοσυλλέκτες και φροντιστές των μικρών παιδιών μιας οικογένειας ή κοινότητας. Ωστόσο ένα νέο επιστημονικό άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances, έρχεται να αμφισβητήσει όλα όσα πιστεύαμε για τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων στο πολύ μακρινό παρελθόν.

Το άρθρο βασίζεται σε ένα εύρημα του 2018, όταν μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε έναν τάφο 9.000 ετών στις περουβιανές Άνδεις. Μετά από προσεκτική μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανήκε σε γυναίκα κυνηγό που πέθανε στην εφηβεία.

Το 2018 μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε έναν τάφο 9.000 ετών στις περουβιανές Άνδεις. Μετά από προσεκτική μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανήκε σε γυναίκα κυνηγό που πέθανε στην εφηβεία.

Τα οστά καταδεικνύουν ότι έζησε σε μια εποχή που σήμερα αποκαλούμε πρώιμο Ολόκαινο και πως τρεφόταν πρωτίστως με κρέας. Στον τάφο ανακαλύφθηκαν επίσης πρωτόλεια όπλα κυνηγιού και εργαλεία επεξεργασίας της τροφής. Σύμφωνα με το τελετουργικό της ταφής (όπου κάποιος θάβεται μαζί με αντικείμενα τα οποία συνδέονται με τον τρόπο ζωής του), η γυναίκα, που πέθανε κάπου ανάμεσα στα 17 και τα 19 χρόνια της, είχε ρόλο κυνηγού. Σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν τα οστά και ενός άνδρα κυνηγού, μεταξύ 25 και 30 ετών. 

Πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη, που έρχεται σε αντίθεση με τα στερεότυπα που διδασκόμαστε. Μάλιστα, σύμφωνα με μια ευρύτερη έρευνα, σε 107 προϊστορικούς τάφους που εντοπίστηκαν στην αμερικανική ήπειρο βρέθηκαν 16 άνδρες και 11 γυναίκες κυνηγοί. «Αυτό το δείγμα», όπως σχολίασαν οι ερευνητές, «είναι αρκετό για να επιβεβαιώσουμε ότι η συμμετοχή των γυναικών στο κυνήγι πιθανότατα δεν ήταν καθόλου ασήμαντη – σίγουρα υπήρξε σπουδαιότερη από αυτήν στην οποία είχαμε καταλήξει σε προηγούμενες παρατηρήσεις». 

Δείτε ένα ρεπορτάζ για τις θρυλικές πολεμίστριες των Βίκινγκς:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: Wikipedia
 

TAGS