0
SHARES

H Σιρικίτ γεννήθηκε στην Μπανγκόκ το 1932 και οι γονείς της, της έδωσαν το όνομα «Κόρη της δόξας και του μεγαλείου». Ωστόσο μεγάλωσε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο πατέρας της εργαζόταν ως πρέσβης της Ταϊλάνδης. Έμαθε πιάνο, διδάχτηκε Αγγλικά και Γαλλικά και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών της χρόνων στη γαλλική πρωτεύουσα. Εκείνη την περίοδο γνώρισε τον πρίγκιπα της Ταϊλάνδης, Πουμιπόν ο οποίος σπούδαζε στη Λοζάνη. Ο πρίγκιπας ήταν μόλις 19 χρόνων, όταν ανέλαβε τη βασιλεία, καθώς ο μεγαλύτερος του αδερφός σκοτώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο πρίγκιπας είχε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του στη Λοζάνη και χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολλαπλές εγχειρίσεις.

Σιρικίτ, η “Τζάκι της Ανατολής”.

Λόγω του ατυχήματος, δυστυχώς έχασε το δεξί του μάτι. Η Σιρικίτ πήγαινε τακτικά στο νοσοκομείο να τον δει, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη μητέρα του, η οποία και ενέκρινε κατευθείαν το γάμο τους. Μέσα σε ένα χρόνο αρραβωνιάστηκαν στη Λοζάνη και λίγους μήνες αργότερα παντρεύτηκαν στο παλάτι της Μπανγκόκ, όπου έγινε και η στέψη του 22χρονου πλέον βασιλιά. Η Σιρικίτ ήταν μόνο 17 ετών. Παρόλα αυτά, ο γάμος του δε στάθηκε εμπόδιο με αποτέλεσμα να συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους στη Λοζάνη.

Μέσα σε ένα χρόνο αρραβωνιάστηκαν στη Λοζάνη και λίγους μήνες αργότερα παντρεύτηκαν στο παλάτι της Μπανγκόκ, όπου έγινε και η στέψη του 22χρονου τότε βασιλιά.

Το 1952 επέστρεψαν στην Μπανγκόκ για να βασιλέψουν. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά και όταν ο σύζυγός της κλήθηκε να ζήσει ως μοναχός σε βουδιστικό μοναστήρι, η Σιρικίτ ανέλαβε την αντιβασιλεία για κάποιο χρονικό διάστημα. Η νέα βασίλισσα αγαπήθηκε πάρα πολύ από το λαό, τήρησε πιστά τις παραδόσεις και επανέφερε στο παλάτι το ταϊλανδέζικο στυλ. Σε όλα τα ταξίδια της στη Δύση, προωθούσε τον πολιτισμό της χώρας της και έγραφε υπέροχα βιβλία.

Η εξωτική καλλονή από την Ταϊλάνδη και πλέον βασίλισσα ξεχώριζε πάντα για την απλότητα, την κομψότητα της και το πολύ προσεγμένο στυλ της. Οι δημοσιογράφοι μόνο θετικά σχόλια έγραφαν για κάθε της εμφάνιση και οι μεγάλοι οίκοι μόδας χαίρονταν να δουλεύουν μαζί της. Τη δεκαετία του ’60 είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει μια σειρά επισκέψεων με το σύζυγό της στην Αμερική. Τότε, μαζί με το ράφτη της, τον γνωστό σε όλους μας Πιέρ Μπαλμαίν αποφάσισε να σχεδιάσει μοναδικά δημιουργίες εμπνευσμένες από την τοπική παράδοση. Σκοπός της ήταν να επαναφέρει την πατροπαράδοτη μόδα του Σιάμ, η οποία είχε εξαφανιστεί μετά τον πόλεμο. Μαζί με ιστορικούς και ανθρώπους της μόδας μελέτησε προσεκτικά τα γυναικεία ρούχα του 19ου αιώνα και δημιούργησαν φορέματα βασισμένα σε παραδοσιακές στολές.

Μερικές από τις δημιουργίες του Pierre Balmain για την Σιρικίτ, εκτίθενται στο Μουσείο Υφασμάτων μέσα στο βασιλικό παλάτι στην Μπανγκόκ.

Στις δημόσιες εμφανίσεις της στην Αμερική φορούσε μεταξωτά της Ταϊλάνδης και όταν επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη της απένειμαν τον τίτλο της κομψότερης γυναίκας του κόσμου. Πολλοί ήταν αυτοί που την αποκαλούσαν “Τζάκι της Ανατολής”.

Η εξωτική καλλονή από την Ταϊλάνδη, που έγινε βασίλισσα, ξεχώριζε πάντα για την απλότητα, την κομψότητα της και το πολύ προσεγμένο στυλ της.

Η Σιρικίτ βασίλεψε μέχρι το 2016, τη χρονιά που ο βασιλιάς πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Ήταν ο μακροβιότερος βασιλιάς του κόσμου. Σήμερα, η 85χρονη βασίλισσα κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις και ζει σε μια βίλα στο παλάτι στην Μπανγκόκ.

Με πληροφορίες από τη Μηχανή του Χρόνου.

TAGS