ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η «εύθυμη, κοντή, μελαψή γυναίκα», μητέρα των μπλουζ αγάπησε άντρες και γυναίκες με το ίδιο πάθος

Η Μα Ρέινι υπήρξε από τις πρώτες και σημαντικότερες επαγγελματίες μπλουζ τραγουδίστριες, γεγονός για το οποίο έχει χαρακτηριστεί και «μητέρα» του είδους.

Η «εύθυμη, κοντή, μελαψή γυναίκα», μητέρα των μπλουζ αγάπησε άντρες και γυναίκες με το ίδιο πάθος

Η Γκέρτρουντ Πρίτζετ (Gertrude Pridgett) γεννήθηκε στο Κολάμπας τηε Τζόρτζια, στις 26 Απριλίου του 1886 και πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου του 1939). Στην ιστορία έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο Μα Ρέινι (Ma Rainey). Αμερικανίδα τραγουδίστρια των μπλουζ, της τζαζ και του βοντβίλ, κωμική ηθοποιός και χορεύτρια μίνστρελ παραστάσεων. Υπήρξε από τις πρώτες και σημαντικότερες επαγγελματίες μπλουζ τραγουδίστριες, γεγονός για το οποίο έχει χαρακτηριστεί και «μητέρα» του είδους.

Η «εύθυμη, κοντή, μελαψή γυναίκα», μητέρα των μπλουζ αγάπησε άντρες και γυναίκες με το ίδιο πάθος
Υπήρξε από τις πρώτες και σημαντικότερες επαγγελματίες μπλουζ τραγουδίστριες, γεγονός για το οποίο έχει χαρακτηριστεί και «μητέρα» του είδους / Photo: wikipedia

Η καριέρα της ξεκίνησε μέσα από τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό ταλέντων στο Κολόμπους της Τζόρτζια, όταν ήταν περίπου δώδεκα ετών και λίγο αργότερα εργάστηκε ως τραγουδίστρια σε καμπαρέ. Μαζί με το σύζυγό της, Γουίλ 'Πα' Ρέινι, συμμετείχε στο μίνστρελ συγκρότημα του Φρεντ Σ. Γουόλκοτ Rabbit Foot Minstrels, μέχρι το 1916, όταν ίδρυσαν το δικό τους σχήμα Rainey and Rainey, Assassinators of the Blues. Αν και στις εμφανίσεις της χρησιμοποιούσε το όνομα Μαντάμ Γκέρτρουντ, έγινε τελικά περισσότερο γνωστή με το ψευδώνυμο Μα (συντομογραφία του Μάμα), είτε γιατί αποτελούσε μητρική φιγούρα, είτε παραπέμποντας σε μια φιλήδονη και επιθυμητή γυναίκα.

Η Μπέσι Σμιθ επηρεάστηκε από τη Μα Ρέινι και υιοθέτησε στοιχεία από τις παραστάσεις της.. Εικάζεται πως η σχέση τους υπήρξε ακόμα ερωτική.

Η πρώτη της ηχογράφηση χρονολογείται το 1923 και μέσα σε μια πενταετία είχε στο ενεργητικό της περισσότερες από 100 ηχογραφήσεις. Η φήμη της εξαπλώθηκε σημαντικά με τραγούδια όπως το Bo-Weevil Blues και Moonshine Blues, κυρίως στις τάξεις μαύρων και λευκών του αμερικανικού Νότου. Τη δεκαετία του 1920 περιόδευσε μαζί με την ορχήστρα Georgia Jazz Band. Συνεργάστηκε ακόμα με την ορχήστρα του Φλέτσερ Χέντερσον και γνωστούς μουσικούς της τζαζ, όπως ο Λούις Άρμστρονγκ. Αρκετοί θρύλοι συνοδεύουν τη σχέση της με την τραγουδίστρια Μπέσι Σμιθ. Λέγεται πως η Ρέινι την απήγαγε προκειμένου να συμμετάσχει στις παραστάσεις της και πως την έμαθε να τραγουδά τα μπλουζ. Ο διαδεδομένος αυτός θρύλος έχει διαψευστεί, δεδομένο θεωρείται ωστόσο πως η Μπέσι Σμιθ επηρεάστηκε από τη Μα Ρέινι και υιοθέτησε στοιχεία από τις παραστάσεις της.. Εικάζεται πως η σχέση τους υπήρξε ακόμα ερωτική. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η Ρέινι, όπως και η Μπέσι Σμιθ, ήταν πράγματι αμφισεξουαλικές. Αποσύρθηκε από το τραγούδι το 1935 και επέστρεψε στη γενέτειρά της όπου ανέλαβε την ίδρυση και διεύθυνση δύο θεάτρων.

Περιγράφεται ως κοντή, εύσωμη και μελαψή γυναίκα, που συνήθιζε να φορά πολλά κοσμήματα. Εκπρόσωπος των «κλασικών μπλουζ», η Μα Ρέινι επηρέασε πολλούς μουσικούς και τραγουδίστριες, έχοντας καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση του είδους. Το έργο της υπήρξε γενικά στενά συνδεδεμένο με την παράδοση των φολκ μπλουζ. Χαρακτηρίζεται για την ευαισθησία στις ερμηνείες της και τη βαθιά κοντράλτο φωνή της, στοιχεία που ωστόσο δύσκολα διακρίνονται μέσα από τις ηχογραφήσεις της, λόγω της κακής ποιότητάς τους. Κλασικές θεωρούνται οι ερμηνείες της στα τραγούδια See See Rider (1924) και Soon This Morning (1927). O εύθυμος χαρακτήρας της διακρίνεται σαφώς μέσα από το Black Bottom (1927). Συμπεριλήφθηκε στο Blues Hall of Fame το 1983, στο Rock and Roll Hall of Fame το 1990 και στο Georgia Music Hall of Fame το 1992. Το 1994 τυπώθηκε αμερικανικό γραμματόσημο προς τιμή της.

Μια μοιραία μέρα στο στούντιο στο Σικάγο, κουβεντιάζουν και διαφωνούν παθιασμένα, περιμένοντας τη Ma Rainey να ετοιμαστεί για να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ

Το κλασικό θεατρικό του August Wilson για τη Ma Rainey μετέφερε στην οθόνη ο George C. Wolfe, αλλά η ταινία «Ma Rainey's Black Bottom» δεν αφορά τόσο τη θρυλική φωνή της μπλουζ μουσικής όσο τους άντρες που την περιστοίχιζαν.
Παρά τον τίτλο της ταινίας - η οποία είναι διαθέσιμη στο Netflix - θέμα της ταινίας είναι ο αντρικός πόνος. Η ιστορία εστιάζει στους Levee, Toledo, Cutler, and Slow Drag (τους υποδύονται αντιστοίχως οι Chadwick Boseman, Glynn Turman, Colman Domingo και Michael Potts), στην μπάντα της Ma Rainey. Μια μοιραία μέρα στο στούντιο στο Σικάγο, κουβεντιάζουν και διαφωνούν παθιασμένα, περιμένοντας τη Ma Rainey να ετοιμαστεί για να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ. Ο Slow Drag, ο μπασίστας, παίζει τον μεσολαβητή. Ο Toledo, o πιανίστας, θρηνεί τη στασιμότητα των Μαύρων στην κοινωνία (αναφέροντας το έντονο ενδιαφέρον τους να «περνούν καλά»). Ο Cutler, ο τρομπονίστας μιλά για τη σημασία που έχει ο Θεός και η πίστη. Και ο τρομπετίστας, ο Levee, μιλά για τον εαυτό του. Ο Levee μοιάζει να είναι ο σταρ της ταινίας, ένας θερμόαιμος νεαρός με σκοτεινό παρελθόν που έχει να αποδείξει κάτι. Για όλους τους άλλους, η μέρα εκείνη είναι μια ακόμη συνηθισμένη μέρα στη δουλειά, για τον Levee είναι η ευκαιρία του να τραβήξει την προσοχή των λευκών μουσικών παραγωγών και να ξεκινήσει δική του καριέρα. Αγοράζει καινούργια παπούτσια, τελειοποιεί ένα τραγούδι, βάζει στο μάτι την ερωμένη της Ma.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / /el.wikipedia.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87