Η Σάρα Μαγκνταλένα "Μαλένα" Έρνμαν, γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1970, είναι Σουηδή τραγουδίστρια της όπερας, μέτσο-σοπράνο. Εκτός από την όπερα και τις οπερέτες, έχει ερμηνεύσει σανσόν, καμπαρέτες, τζαζ, ενώ έχει εμφανιστεί και σε μιούζικαλ. Επίσης έχει δηλώσει και ότι προσελκύεται πολύ από το θέατρο βαριετέ. Είναι μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Μουσικής. Η Μαλένα Έρνμαν εκπροσώπησε την Σουηδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2009 στη Μόσχα με το τραγούδι La voix, τερματίζοντας 21η.

Είναι η μητέρα της μαθήτριας και ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ. Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Σβάντε Τούνμπεργκ. Η κόρη τους Γκρέτα έγινε παγκοσμίως γνωστή λόγω των μαθητικών κινητοποιήσεων για το κλίμα.

Η Έρνμαν γεννήθηκε στην Ουψάλα της Σουηδίας. Μεγάλωσε στο Σάντβικεν, μικρή πόλη της Σουηδίας γνωστή για τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μουσικών, κυρίως σε τζαζ. Η Έρνμαν σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στη Στοκχόλμη, το μουσικό ωδείο της Ορλεάνης στη Γαλλία, και στην Βασιλική Σουηδική Όπερα. Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Σβάντε Τούνμπεργκ, και έχουν αποκτήσει δύο κόρες, την Γκρέτα (γεννήθηκε το 2003) και την Μπεάτα (γεννήθηκε 2005).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η εμφάνισή της στη Eurovision, το 2009: 

Το 1997, η Έρνμαν τραγούδησε στην πρεμιέρα της όπερας Λίτεν Καρίν του Ίβαρ Χάλστρεμ (η όπερα συντέθηκε το 1897), στην Βάντστενα. Το περιοδικό Opera σημειώνει ότι "η μέτσο Μαλένα Έρνμαν ήταν πολύ εκφραστική όπως η πριγκίπισσα Σεσίλια, κόρη του βασιλιά Ερρίκου ΙΔ΄". Το 1998 έπαιξε τον ρόλο της Ροσίνα στο Il barbiere di Siviglia στη βασιλική όπερα της Στοκχόλμης, όπου περιγράφηκε ως έχοντας «εντυπωσιακή τεχνική» και «διαμόρφωνε τον χαρακτήρα κοροϊδεύοντας το καλό χιούμορ». Τον ίδιο χρόνο έπαιξε τον ρόλο της Κάγια στην πρεμιέρα της Στάντεν του Σβεν-Νταβίντ Σάντστρεμ, υπό τον Λάιφ Σέγκερσταμ.. Τον Ιούλιο του 1999 η Έρνμαν έπαιξε τον ρόλο της Ζιέμπεργκ στην πρεμιέρα της όπερας Τρεντγκώρντεν (ο κήπος, Trädgården) στο Θέατρο του Παλατιού Ντρότνινγκχολμ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Έπαιξε την Νερόνη στην Αγριππίνα του Χάντελ στις Βρυξέλλες, το 2000. Το 2013 έπαιξε για δεύτερη φορά τον ρόλο στο Μεγάλο Θέατρο Λισέου στην Βαρκελώνη.

Η Έρνμαν έχει τραγουδήσει σημαντικούς ρόλους με την Κρατική Όπερα του Βερολίνο, όπως του Κερουμπίνο στην Νύχτα του Φιγκαρό και της Τσερλίνα στο Ντον Τζιοβάννι, υπό τον μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμπολμ. Έπαιξε τον ρόλο της Ροσίνας στο Il barbiere di Siviglia με την Κρατική Όπερα του Βερολίνου και την Φινλανδική Εθνική Όπερα. Έχει παίξει τον ρόλο της Κάρμεν στη Βασιλική Όπερα της Στοκχόλμης.

 

Φωτό: EPA

*Με πληροφορίες από το el.wikipedia.org

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS