Πάνω από 156.000 τίτλους βιβλίων, κάποια από τα οποία είναι σπάνια και αρκετά προέρχονται από δωρεές, βρίσκονται στις προθήκες της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, που από χθες επαναλειτουργεί, ύστερα από σχεδόν 1,5 χρόνο εργασιών, ανακαινισμένη και πλήρως εξοπλισμένη.

Στον 4ο όροφο βρίσκεται η συλλογή με τα σπάνια βιβλία, που περιλαμβάνει 116 τίτλους, ο παλαιότερος από τους οποίους είναι η «Ελληνική Γραμματική» του Θόδωρου Γαζή, που εκδόθηκε το 1495 και περιλαμβάνει τέσσερα βιβλία.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη υπολειτουργούσε κατά περίπτωση ή για μεγάλα διαστήματα ήταν κλειστή για το κοινό

Η πρόσβαση στη συλλογή είναι περιορισμένη και γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης.

Εξαιρετικά σπουδαίο είναι και το αρχείο των ημερήσιων και εβδομαδιαίων πολιτικών εφημερίδων μετά το 1974, καθώς και το εκτενές αρχείο του 19ου αιώνα. Η παλαιότερη εφημερίδα της συλλογής είναι «Ο Αιών» του 1880, ενώ η Βιβλιοθήκη διαθέτει και πλήρες αρχείο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως από το 1945 και εκτενές αρχείο προηγούμενων ετών με παλαιότερο το πρώτο φύλλο της το 1933.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη υπολειτουργούσε κατά περίπτωση ή για μεγάλα διαστήματα ήταν κλειστή για το κοινό, καθώς έγινε πλήρης βιοκλιματική αναβάθμιση, βιολογικός καθαρισμός και νέες διαρρυθμίσεις, ενώ σε συνεργασία με το ΑΠΘ θα ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του υλικού της.

«Η Βιβλιοθήκη αυτή είναι ένα εργαλείο για την πόλη και τους δημότες της. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι ακόμη πιο σημαντικός ο ρόλος της, γιατί οι δημότες μπορούν να δανείζονται βιβλία, παλαιότερα και σύγχρονης παραγωγής, και να τα απολαμβάνουν στο σπίτι τους ή να περνούν στο αναγνωστήριο κάποιες ώρες ευχάριστα», δήλωσε στο «Εθνος» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελλη Χρυσίδου.

Εξαιρετικά σπουδαίο είναι και το αρχείο των ημερήσιων και εβδομαδιαίων πολιτικών εφημερίδων μετά το 1974, καθώς και το εκτενές αρχείο του 19ου αιώνα

Παιδικό τμήμα
Οπως ανέφερε η κ. Χρυσίδου, όλος ο ημιώροφος είναι αφιερωμένος στο παιδί. Εκεί λειτουργεί το παιδικό τμήμα με περισσότερους από 8.500 τίτλους βιβλίων, επιτραπέζια ψυχαγωγικά και μορφωτικά παιχνίδια, καθώς επίσης χώρος για εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η δημοτική αρχή απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στις δημιουργικές ομάδες της πόλης να διοργανώσουν δράσεις για να δείξουν τη δουλειά τους.

Πλήρως αναμορφωμένος είναι και ο 1ος όροφος, στον οποίο λειτουργεί το τμήμα ξενόγλωσσου βιβλίου, με πολλές δωρεές από πρεσβείες, ξένα ιδρύματα και φορείς, αλλά και πλήθος βιβλίων που έχουν αγοραστεί από τον δήμο.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τίτλοι των βιβλίων λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης, το αναγνωστήριο σε κάθε όροφο είναι συνήθως γεμάτο από φοιτητές που μελετούν για κάποια εργασία, ενώ υπάρχει στο ισόγειο χώρος για να διαβάσει κάποιος ή να ακούσει μουσική σε ένα ήσυχο και καθαρό περιβάλλον.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τίτλοι των βιβλίων λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης, το αναγνωστήριο σε κάθε όροφο είναι συνήθως γεμάτο από φοιτητές που μελετούν για κάποια εργασία, ενώ υπάρχει στο ισόγειο χώρος για να διαβάσει κάποιος ή να ακούσει μουσική

Εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, βιβλιοπαρουσιάσεις, ημερίδες, εκθέσεις εικαστικών και βιβλίων, φιλοξενούνται στη μεγάλη και άνετη αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου, ενώ στον 3ο όροφο λειτουργεί το τμήμα Επιστήμες και Τέχνες με χιλιάδες βιβλία σύγχρονα και παλιότερα.

Στον 4ο όροφο υπάρχουν κοντά στις 30.000 τόμοι από παλιότερες εκδόσεις (μέχρι το 1983) με θέματα λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, κοινωνικών επιστημών, τεχνών και τεχνολογίας, αλλά τα βιβλία αυτής της συλλογής δεν δανείζονται. Μπορεί ωστόσο όποιος θέλει να τα διαβάσει εκεί ή να αντιγράψει κάποια κομμάτια που τον ενδιαφέρουν.

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή) από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ - εκτός των γιορτών που το ωράριο τροποποιείται.

Εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, βιβλιοπαρουσιάσεις, ημερίδες, εκθέσεις εικαστικών και βιβλίων, φιλοξενούνται στη μεγάλη και άνετη αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου

Πηγή: ethnos.gr 

TAGS