ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η εντυπωσιακά ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης κλέβει όλα τα βλέμματα στο κέντρο της πόλης

Άνοιξε ξανά τις πόρτες της μετά από 1,5 χρόνο εργασιών και αποκάλυψε έναν φανταστικό εσωτερικό χώρο, σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η εντυπωσιακά ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης κλέβει όλα τα βλέμματα στο κέντρο της πόλης

Πάνω από 156.000 τίτλους βιβλίων, κάποια από τα οποία είναι σπάνια και αρκετά προέρχονται από δωρεές, βρίσκονται στις προθήκες της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, που από χθες επαναλειτουργεί, ύστερα από σχεδόν 1,5 χρόνο εργασιών, ανακαινισμένη και πλήρως εξοπλισμένη.

Στον 4ο όροφο βρίσκεται η συλλογή με τα σπάνια βιβλία, που περιλαμβάνει 116 τίτλους, ο παλαιότερος από τους οποίους είναι η «Ελληνική Γραμματική» του Θόδωρου Γαζή, που εκδόθηκε το 1495 και περιλαμβάνει τέσσερα βιβλία.

Η εντυπωσιακά ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης κλέβει όλα τα βλέμματα στο κέντρο της πόλης
Από τον Δεκέμβριο του 2015 η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη υπολειτουργούσε κατά περίπτωση ή για μεγάλα διαστήματα ήταν κλειστή για το κοινό

Η πρόσβαση στη συλλογή είναι περιορισμένη και γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης.

Εξαιρετικά σπουδαίο είναι και το αρχείο των ημερήσιων και εβδομαδιαίων πολιτικών εφημερίδων μετά το 1974, καθώς και το εκτενές αρχείο του 19ου αιώνα. Η παλαιότερη εφημερίδα της συλλογής είναι «Ο Αιών» του 1880, ενώ η Βιβλιοθήκη διαθέτει και πλήρες αρχείο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως από το 1945 και εκτενές αρχείο προηγούμενων ετών με παλαιότερο το πρώτο φύλλο της το 1933.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη υπολειτουργούσε κατά περίπτωση ή για μεγάλα διαστήματα ήταν κλειστή για το κοινό, καθώς έγινε πλήρης βιοκλιματική αναβάθμιση, βιολογικός καθαρισμός και νέες διαρρυθμίσεις, ενώ σε συνεργασία με το ΑΠΘ θα ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του υλικού της.

«Η Βιβλιοθήκη αυτή είναι ένα εργαλείο για την πόλη και τους δημότες της. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι ακόμη πιο σημαντικός ο ρόλος της, γιατί οι δημότες μπορούν να δανείζονται βιβλία, παλαιότερα και σύγχρονης παραγωγής, και να τα απολαμβάνουν στο σπίτι τους ή να περνούν στο αναγνωστήριο κάποιες ώρες ευχάριστα», δήλωσε στο «Εθνος» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελλη Χρυσίδου.

Εξαιρετικά σπουδαίο είναι και το αρχείο των ημερήσιων και εβδομαδιαίων πολιτικών εφημερίδων μετά το 1974, καθώς και το εκτενές αρχείο του 19ου αιώνα

Παιδικό τμήμα
Οπως ανέφερε η κ. Χρυσίδου, όλος ο ημιώροφος είναι αφιερωμένος στο παιδί. Εκεί λειτουργεί το παιδικό τμήμα με περισσότερους από 8.500 τίτλους βιβλίων, επιτραπέζια ψυχαγωγικά και μορφωτικά παιχνίδια, καθώς επίσης χώρος για εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η δημοτική αρχή απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στις δημιουργικές ομάδες της πόλης να διοργανώσουν δράσεις για να δείξουν τη δουλειά τους.

Πλήρως αναμορφωμένος είναι και ο 1ος όροφος, στον οποίο λειτουργεί το τμήμα ξενόγλωσσου βιβλίου, με πολλές δωρεές από πρεσβείες, ξένα ιδρύματα και φορείς, αλλά και πλήθος βιβλίων που έχουν αγοραστεί από τον δήμο.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τίτλοι των βιβλίων λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης, το αναγνωστήριο σε κάθε όροφο είναι συνήθως γεμάτο από φοιτητές που μελετούν για κάποια εργασία, ενώ υπάρχει στο ισόγειο χώρος για να διαβάσει κάποιος ή να ακούσει μουσική σε ένα ήσυχο και καθαρό περιβάλλον.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τίτλοι των βιβλίων λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης, το αναγνωστήριο σε κάθε όροφο είναι συνήθως γεμάτο από φοιτητές που μελετούν για κάποια εργασία, ενώ υπάρχει στο ισόγειο χώρος για να διαβάσει κάποιος ή να ακούσει μουσική

Εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, βιβλιοπαρουσιάσεις, ημερίδες, εκθέσεις εικαστικών και βιβλίων, φιλοξενούνται στη μεγάλη και άνετη αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου, ενώ στον 3ο όροφο λειτουργεί το τμήμα Επιστήμες και Τέχνες με χιλιάδες βιβλία σύγχρονα και παλιότερα.

Στον 4ο όροφο υπάρχουν κοντά στις 30.000 τόμοι από παλιότερες εκδόσεις (μέχρι το 1983) με θέματα λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, κοινωνικών επιστημών, τεχνών και τεχνολογίας, αλλά τα βιβλία αυτής της συλλογής δεν δανείζονται. Μπορεί ωστόσο όποιος θέλει να τα διαβάσει εκεί ή να αντιγράψει κάποια κομμάτια που τον ενδιαφέρουν.

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή) από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ - εκτός των γιορτών που το ωράριο τροποποιείται.

Εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, βιβλιοπαρουσιάσεις, ημερίδες, εκθέσεις εικαστικών και βιβλίων, φιλοξενούνται στη μεγάλη και άνετη αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου

Πηγή: ethnos.gr

Read Next

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.

12 Απρ 2024

Χάρις Αλεξίου 32 χρόνια πριν: "Ντύθηκε η νύφη με τα άσπρα"

Δείτε τη νύφη στον δεύτερο γάμο της, το 1992.