Μια ακόμα σημαντική προσωπικότητα έρχεται να προστεθεί στην εμβληματική σειρά της Barbie «Inspiring Women», η οποία έχει σκοπό να τιμήσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο ηρωίδες που θυσιάστηκαν στον αγώνα της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η νέα κούκλα της αμερικανικής εταιρείας παιχνιδιών «Mattel» είναι η ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Ίντα Γουέλς-Μπαρνέτ, όπου μέσα από το έργο έγινε η διασημότερα Μαύρη γυναίκα των ΗΠΑ.

Παρά την φτωχική της καταγωγή, κατάφερε να γίνει δημοσιογράφος και να ιδρύσει δική της εφημερίδα. Μέσα από τις έρευνες της, αποκάλυπτε φρικτές αδικίες που πραγματοποιούνταν σε βάρος Αφροαμερικανών. Μάλιστα, με αφορμή το λιντσάρισμα που δέχτηκαν οι τελευταίοι από λευκούς Αμερικανούς, καθώς άρχισαν να γίνονται οικονομικά και κοινωνικά ανταγωνιστικοί, βρέθηκε στο στόχαστρο αντιφρονούντων, με αποτέλεσμα τον βανδαλισμό των γραφείων της εφημερίδας που διατηρούσε στην κατοχή της. Καμία επίθεση, ωστόσο, δεν μπόρεσε να την σταματήσει, με την Ίντα να γίνεται συνιδρύτρια μεγάλων οργανισμών, όπως η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων (NAACP). Η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στο κίνημα των Σουφραζέτων, ήταν το κίνητρο της για ένα καλύτερο μέλλον, με λιγότερες δυσκολίες ιδίως για τις έγχρωμες γυναίκες.

Η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στο κίνημα των Σουφραζέτων, ήταν το κίνητρο της για ένα καλύτερο μέλλον, με λιγότερες δυσκολίες ιδίως για τις έγχρωμες γυναίκες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η Μισέλ Ντάστερ, η δισέγγονη της Γουέλς, εξέφρασε τον ενθουσιασμό, λέγοντας στο «USA TODAY» ότι εκείνη και ο αδερφός της Νταν συνεργάστηκαν με τη Mattel για να δημιουργήσουν μια κούκλα όσο το δυνατόν πιο αυθεντική και ιστορικά ακριβή. «Η προγιαγιά μου χρησιμοποιούσε τη φωνή της με κάθε τρόπο, αγωνιζόμενη για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Τόσο το έργο της, όσο και η ιστορία της, σχετίζονται και εμπνέουν τον σημερινό κόσμο» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Το 2020, η Ίντα Γουέλς-Μπαρνέτ τιμήθηκε με βραβείο Pulitzer, 69 χρόνια μετά τον θάνατο της.

 

Το 2020, η Ίντα Γουέλς-Μπαρνέτ τιμήθηκε με βραβείο Pulitzer, 69 χρόνια μετά τον θάνατο της. Σε επίσημη ανακοίνωση της, η εταιρεία παιχνιδιών δήλωσε « Όταν τα παιδιά μαθαίνουν ιστορίες ηρώων όπως η Ida B. Wells, δεν φαντάζονται απλώς ένα καλύτερο μέλλον, ξέρουν ότι έχουν τη δύναμη να το πραγματοποιήσουν». Η κούκλα αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα στις 17 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS