ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Δήμαρχος του Γκρατς δίνει τα 2/3 του μισθού της σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη

Το όνομά της είναι Έλκε Καρ. Η νέα δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστρίας ενδιαφέρεται για τους πολίτες όχι μόνο στη θεωρία.

Η Δήμαρχος του Γκρατς δίνει τα 2/3 του μισθού της σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη

«Όσο πιο σκοτεινή η νύχτα, τόσο πιο λαμπερά τ' αστέρια» είναι το μότο που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες οι σοσιαλιστές στην Αυστρία δανειζόμενοι την ποιητική φράση από το μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και Τιμωρία». Υπογραμμίζοντας έτσι τη σκοτεινή εποχή που διανύουμε με την άνοδο της ακροδεξιάς. Η εκλογική νίκη λοιπόν του Κομμουνιστικού Κόμματος KPÖ στην Γκρατς, μόνο ως ένα μικρό θαύμα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο έργο τριών και πλέον δεκαετιών που έχει σταθεί στο πλευρό των κατοίκων το KPÖ, ιδίως όσον αφορά στο ζήτημα της στέγασης. Η νίκη του οφείλεται βέβαια εν πολλοίς και στην επικεφαλής του κόμματος Έλκε Καρ. Τώρα έχοντας εξασφαλίσει συνεργασία με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες η Έλκε φαίνεται να έχει πλέον τη δύναμη που χρειάζεται για να τολμήσει αλλαγές σε μια συντηρητική κατά τα άλλα πόλη και χώρα.

Βασικοί στόχοι του συνασπισμού είναι να επενδύσει στην ανοικοδόμηση δημόσιων κατοικιών, κατοικίες στις οποίες θα μπορούν πλέον να μείνουν και άνθρωποι που δεν είναι πολίτες ακόμα της ΕΕ. Επίσης θα εξασφαλίσουν σχετικά χαμηλή τιμή για το πάσο μετακίνησης με τα ΜΜΜ για όλη την εργατική τάξη και όχι μόνο για όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, θα ενισχύσουν το κοινωνικό ταμείο, ενώ θα παγώσουν την αύξηση τιμών που έχει οριστεί ότι θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο για τη συλλογή των απορριμάτων. Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη του αμερικάνικου περιοδικού Jacobin αν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τέτοιες αλλαγές με τον προϋπολογισμό που έχει, η Δήμαρχος απάντησε: «Δεν μας ενδιαφέρουν πρότζεκτ με πρεστίζ, αλλά πρότζεκτ υποδομής για τον πληθυσμό. Και θα πρέπει να το κάνουμε ώστε να βρουν δουλειά οι άνθρωποι».

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη του αμερικάνικου περιοδικού Jacobin αν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τέτοιες αλλαγές με τον προϋπολογισμό που έχει, η Δήμαρχος απάντησε: «Δεν μας ενδιαφέρουν πρότζεκτ με πρεστίζ, αλλά πρότζεκτ υποδομής για τον πληθυσμό. Και θα πρέπει να το κάνουμε ώστε να βρουν δουλειά οι άνθρωποι».

Η Δήμαρχος του Γκρατς δίνει τα 2/3 του μισθού της σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη

Η Έλκε έχει εκλεγεί από το 1993 στο Δημοτικό Συμβούλιο και εργάζεται έκτοτε για την πόλη, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε. Είναι εξάλλου γνωστή για τη γενναιοδωρία της καθώς συνηθίζει να προσφέρει τα 2/3 του μισθού της σε πολίτες που το έχουν ανάγκη. Στην ερώτηση αν θα εξακολουθήσει να το κάνει και τώρα που έγινε Δήμαρχος εκείνη απάντησε αφοπλιστικά: «Από το 2005 ο μισθός μου ήταν 6.000 ευρώ τον μήνα. Πάντα κρατούσα τα 1.950 ευρώ (σσ: με τον σύντροφό της έχουν επίσης έναν γιο) και τα υπόλοιπα τα έδινα σε όποιον είχε ανάγκη. Όταν ξαφνικά κερδίζεις πολλά χρήματα μπορείς εύκολα να χάσεις την επαφή με την πραγματικότητα, με όσους δεν κερδίζουν τόσα».

Και συνεχίζει: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους- άνθρωποι τα οικονομικά των οποίων επηρεάστηκαν από προβλήματα υγείας ή μετανάστες που δεν μπορούν να πληρώσουν μαθήματα Γερμανικών. Πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί στην πόλη χαίρονται που μπορούν να στηριχτούν πάνω μου».

«Το κοινωνικό ταμείο δουλεύει ως εξής: όταν π.χ ένας συνταξιούχος δεν έχει να αγοράσει το ακουστικό του, θα πάρει 300 ευρώ από το ταμείο. Όταν κοπεί το ρεύμα σε μια γυναίκα θα πάρω τηλέφωνο την εταιρία να συνδέσουν αμέσως το ρεύμα και πως θα μεταφέρω άμεσα όσα χρήματα μου πουν. Ακολουθώντας αυτή την οδό έχω κατορθώσει να δώσω περίπου 900.000 δολάρια σε άλλους ανθρώπους. Και τώρα θα μπορώ να δώσω ακόμα περισσότερα κάθε μήνα, αφού θα κερδίζω περισσότερα ως Δήμαρχος».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.