«Όσο πιο σκοτεινή η νύχτα, τόσο πιο λαμπερά τ' αστέρια» είναι το μότο που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες οι σοσιαλιστές στην Αυστρία δανειζόμενοι την ποιητική φράση από το μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και Τιμωρία». Υπογραμμίζοντας έτσι τη σκοτεινή εποχή που διανύουμε με την άνοδο της ακροδεξιάς. Η εκλογική νίκη λοιπόν του Κομμουνιστικού Κόμματος KPÖ στην Γκρατς, μόνο ως ένα μικρό θαύμα μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο έργο τριών και πλέον δεκαετιών που έχει σταθεί στο πλευρό των κατοίκων το KPÖ, ιδίως όσον αφορά στο ζήτημα της στέγασης. Η νίκη του οφείλεται βέβαια εν πολλοίς και στην επικεφαλής του κόμματος Έλκε Καρ. Τώρα έχοντας εξασφαλίσει συνεργασία με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες η Έλκε φαίνεται να έχει πλέον τη δύναμη που χρειάζεται για να τολμήσει αλλαγές σε μια συντηρητική κατά τα άλλα πόλη και χώρα.

Βασικοί στόχοι του συνασπισμού είναι να επενδύσει στην ανοικοδόμηση δημόσιων κατοικιών, κατοικίες στις οποίες θα μπορούν πλέον να μείνουν και άνθρωποι που δεν είναι πολίτες ακόμα της ΕΕ. Επίσης θα εξασφαλίσουν σχετικά χαμηλή τιμή για το πάσο μετακίνησης με τα ΜΜΜ για όλη την εργατική τάξη και όχι μόνο για όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, θα ενισχύσουν το κοινωνικό ταμείο, ενώ θα παγώσουν την αύξηση τιμών που έχει οριστεί ότι θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο για τη συλλογή των απορριμάτων. Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη του αμερικάνικου περιοδικού Jacobin αν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τέτοιες αλλαγές με τον προϋπολογισμό που έχει, η Δήμαρχος απάντησε: «Δεν μας ενδιαφέρουν πρότζεκτ με πρεστίζ, αλλά πρότζεκτ υποδομής για τον πληθυσμό. Και θα πρέπει να το κάνουμε ώστε να βρουν δουλειά οι άνθρωποι».

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη του αμερικάνικου περιοδικού Jacobin αν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τέτοιες αλλαγές με τον προϋπολογισμό που έχει, η Δήμαρχος απάντησε: «Δεν μας ενδιαφέρουν πρότζεκτ με πρεστίζ, αλλά πρότζεκτ υποδομής για τον πληθυσμό. Και θα πρέπει να το κάνουμε ώστε να βρουν δουλειά οι άνθρωποι».

Η Έλκε έχει εκλεγεί από το 1993 στο Δημοτικό Συμβούλιο και εργάζεται έκτοτε για την πόλη, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε. Είναι εξάλλου γνωστή για τη γενναιοδωρία της καθώς συνηθίζει να προσφέρει τα 2/3 του μισθού της σε πολίτες που το έχουν ανάγκη. Στην ερώτηση αν θα εξακολουθήσει να το κάνει και τώρα που έγινε Δήμαρχος εκείνη απάντησε αφοπλιστικά: «Από το 2005 ο μισθός μου ήταν 6.000 ευρώ τον μήνα. Πάντα κρατούσα τα 1.950 ευρώ (σσ: με τον σύντροφό της έχουν επίσης έναν γιο) και τα υπόλοιπα τα έδινα σε όποιον είχε ανάγκη. Όταν ξαφνικά κερδίζεις πολλά χρήματα μπορείς εύκολα να χάσεις την επαφή με την πραγματικότητα, με όσους δεν κερδίζουν τόσα».

Και συνεχίζει: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους- άνθρωποι τα οικονομικά των οποίων επηρεάστηκαν από προβλήματα υγείας ή μετανάστες που δεν μπορούν να πληρώσουν μαθήματα Γερμανικών. Πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί στην πόλη χαίρονται που μπορούν να στηριχτούν πάνω μου».

«Το κοινωνικό ταμείο δουλεύει ως εξής: όταν π.χ ένας συνταξιούχος δεν έχει να αγοράσει το ακουστικό του, θα πάρει 300 ευρώ από το ταμείο. Όταν κοπεί το ρεύμα σε μια γυναίκα θα πάρω τηλέφωνο την εταιρία να συνδέσουν αμέσως το ρεύμα και πως θα μεταφέρω άμεσα όσα χρήματα μου πουν. Ακολουθώντας αυτή την οδό έχω κατορθώσει να δώσω περίπου 900.000 δολάρια σε άλλους ανθρώπους. Και τώρα θα μπορώ να δώσω ακόμα περισσότερα κάθε μήνα, αφού θα κερδίζω περισσότερα ως Δήμαρχος».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS