Σε 40 χώρες στον κόσμο τα τσίρκο με ζώα έχουν απαγορευτεί εξολοκλήρου, με τις μισές περίπου να είναι στην Ευρώπη. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Δανία που ψήφισε την απαγόρευση χρήσης των άγριων ζώων για λόγους ψυχαγωγίας σε όλα τα είδη events.

Συνεπής σε αυτή τη στάση, η κυβέρνηση της Δανίας αγόρασε τους τρεις ελέφαντες του τελευταίου τσίρκου της χώρας ώστε να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους γαλήνια και σε ασφαλές περιβάλλον. Η κυβέρνηση συγκεκριμένα έδωσε 1.6 εκατομμύρια δολάρια για τους ελέφαντες την ίδια περίοδο που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η ψηφοφορία νόμου που απαγορεύσει τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκo.

Οι ελέφαντες, Ramboline, Lara, Djunga, και Jenny αγοράστηκαν από δύο διαφορετικά τσίρκο. Αν και η χώρα δεν έχει άμεσα σχέδια για το πού θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους, η Ένωση Προστασίας Ζώων της Δανίας θα αναλάβει την φροντίδα των πλασμάτων μέχρι να μπορέσει να βρεθεί ένα ασφαλές και κατάλληλο σπίτι γι’ αυτά.

Η αγορά έρχεται λίγο καιρό αφού η Βρετανική κυβέρνηση πέρασε έναν νόμο που απαγορεύσει τη χρήση άγριων ζώων στις παραστάσεις τσίρκου. Ένα άλλο τσίρκο στη Γερμανία έγινε viral όταν αποφάσισε τον Ιούνιο να χρησιμοποιήσει ολογράμματα ζώων στις παραστάσεις τους.

Οι ΗΠΑ επίσης βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην απαγόρευση χρήσης των ζώων από τα τσίρκο, καθώς το New Jersey και η Χαβάη ήταν οι πρώτες πολιτείες που απαγόρευσαν τη χρήση της απάνθρωπης αυτής πρακτικής από τον Δεκέμβρη. Τα νέα μέτρα απαγορεύουν όλα τα είδη άγριας ζωής συμπεριλαμβανομένων των ελεφάντων, των τίγρεων, των λιονταριών, των ελεφάντων και όλων των πρωτευόντων θηλαστικών από οποιαδήποτε παράσταση είτε τσίρκου, είτε τουριστική.

Αισιόδοξα νέα δίνει και ο Jan Creamer, πρόεδρος των Animal Defenders International, που υποστηρίζει ότι το κοινό όλο και περισσότερο ενδιαφέρεται για παραστάσεις που χρησιμοποιούν άλλα μέσα διασκέδασης και ψυχαγωγίας και όχι ζώα.

 

Δείτε ένα βίντεο με τις κακουχίες που ζουν οι αιχμάλωτοι ελέφαντες:

 

ΦΩΤΟ: Annie Spratt

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS