ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η απίστευτη και ατίθαση ζωή της Ούσι Ουμπερμάγιερ. Η σχέση της με την τρομοκρατία και το ροκ εν ρολ

Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που έδειξε γυμνό το στήθος της σε εξώφυλλο περιοδικού έζησε μία μυθική, ταραχώδη ζωή.

 Η απίστευτη και ατίθαση ζωή της Ούσι Ουμπερμάγιερ. Η σχέση της με την τρομοκρατία και το ροκ εν ρολ

Σαραντατέσσερα χρόνια πριν, πίσω στο μακρινό 1973, μία 27χρονη γυναίκα στήθηκε με μυθική αυτοπεποίθηση μπροστά στον φακό του γνωστού φωτογράφου Werner Bokelberg, έβγαλε την μπλούζα της και άνοιξε όλα τα κουμπιά του τζιν παντελονιού της. Δάγκωσε την τούφα των μαλλιών που έπεφτε μπροστά στο πρόσωπο της, σαν να ήταν αυτό το πιο φυσικό και αυτονόητο πράγμα στον κόσμο, και έγινε η πρώτη γυναίκα που τόλμησε να ποζάρει με το στήθος της γυμνό στο εξώφυλλο γερμανικού περιοδικού της εποχής.

 Η απίστευτη και ατίθαση ζωή της Ούσι Ουμπερμάγιερ. Η σχέση της με την τρομοκρατία και το ροκ εν ρολ
H Oυμπερμάγιερ ποζάρει για φωτογράφιση περιοδικού

Και πράγματι λίγα πράγματα στον κόσμο μοιάζουν περισσότερο αυτονόητα – ή και αναμενόμενα ακόμα - από το να φωτογραφηθεί γυμνή η Ούσι Ούμπερμπάγιερ σε μία εποχή που δεν καμία άλλη γυναίκα αντίστοιχου εκτοπίσματος, εξωτερικής εμφάνισης ή λάμψης, δεν είχε καν διανοηθεί να κάνει κάτι τέτοιο. Γιατί όταν η Ουμπερμάγιερ έφυγε το 1968 από το πατρικό της σπίτι σε κάποιο μικρό προάστιο του Μονάχου για το ταραγμένο τότε Βερολίνο, αφήνοντας πίσω της δύο γονείς σοκαρισμένους από την πλήρως ανεξέλεγκτη συμπεριφορά της κόρης τους, δεν έφυγε για να κάνει αυτό που θα έκανε ή που επρόκειτο να κάνει ο υπόλοιπος κόσμος γύρω της. Και σίγουρα όχι για να κάνει αυτό που περίμεναν οι άλλοι από εκείνη.

Το 1969

Η Ούρσουλα Ουμπερμάγιερ, όπως είναι το πλήρες όνομα του μοντέλου που «ισοπέδωσε» κάθε άλλο στο πέρασμα της στην Γερμανία της δεκαετίας τους '60 και του '70, υπήρξε πιθανόν μία από τις πιο ερωτεύσιμες γυναίκες της Ευρώπης στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Ο Μικ Τζάγκερ, ο Κιθ Ρίτσαρντς και ο Τζίμι Χέντριξ (με τους οποίους λέγεται πως είχε ερωτική σχέση ταυτόχρονα) είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους άντρες που πέρασαν από την ζωή της, ενώ οι ιστορίες γύρω από την έντονη σεξουαλικότητα της και το γεγονός ότι ύψωνε πεισματικό τείχος άρνησης απέναντι σε κάθε είδους πραγματική δέσμευση παραμένουν μέχρι σήμερα θρυλικά.

Ο Τύπος και οι δημοσιογράφοι παρουσίαζαν έντονο ενδιαφέρον για τη ζωή στην Κομμούνα να συχνά έπαιρναν συνεντεύξεις και φωτογράφιζαν τη ζωή στο εμβληματικό κοινόβιο.

Η Ούσι εγκατέλειψε το Μόναχο μία λαμπερή ανοιξιάτικη μέρα του 1969, αφού πρώτα χρειάστηκε να κάνει για ώρες ωτοστόπ παρέα με μία φίλη της, μέχρι να συναντήσουν ένα μικρό βανάκι γεμάτο περιπλανώμενους μουσικούς που τελικά τις πήγε μέχρι το διχοτομημένο Βερολίνο. Οι συγκεκριμένοι μουσικοί έμοιαζαν να έχουν πολύ πιο πλήρη συναίσθηση, αλλά και κατεύθυνση, όσο αναφορά στην πόλη στην οποία πήγαιναν από τις δύο κάπως χαμένες κοπέλες που ήλπιζαν απλώς να ξεφύγουν από την ασφυκτική καταπίεση της οικογενειακής εστίας. Εκεί, σε μία πόλη χωρισμένη στα δύο, οδηγούν τα δύο κορίτσια στην ανατολική πλευρά και συγκεκριμένα στο εμβληματικό κοινόβιο Κομμούνα 1 και η Ούσι συναντά την απόλυτη ελευθεριότητα και αποτίναξη κάθε στερεοτυπικού ταμπού που τόσο της ταίριαζε και τόσο είχε ανάγκη.

Ούσι και Ράινερ.
Λίγο καιρό πριν η Ουμπερμάγιερ εγκαταλείψει την Κομμούνα 1.

Αν και παντελώς αδιάφορη απέναντι σε ιδεολογίες και πολιτικές κατευθύνσεις, η Ουμπερμάγιερ αποφασίζει να παραμείνει για αρκετό καιρό στην δραστήρια κοινότητα της Κομμούνας, αφού έχει πλέον συνδεθεί ερωτικά με τον επικεφαλής της όλης ιστορίας, τον βαθιά πολιτικοποιημένο, αριστερό ακτιβιστή Rainer Langhans. Εκείνος μαγεμένος από την εξωτερική της εμφάνιση, την χρίζει κάτι μεταξύ μούσας και πριγκίπισσας του κοινοβίου κι αυτή αναλαμβάνει να συντηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα καθημερινά έξοδα της αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας, αφού είναι η μόνη που δουλεύει σταθερά και μάλιστα κερδίζει αρκετά από τις φωτογραφίσεις της ως μοντέλο.

Η ιστορική φωτογράφηση του 1973.

Υπάρχει όμως κάτι που ακόμα και το απόλυτο ελεύθερο πνεύμα αυτής της τόσο ανεξάρτητης γυναίκας αποτυγχάνει να διαχειριστεί με επιτυχία. Το γεγονός ότι ο Langhans, πίστος την θεωρία που απορρίπτει κάθε είδος κτητικότητας και ιδιοκτησίας, επιμένει να κοιμάται, συχνά ακόμα και μπροστά της, με άλλες γυναίκες που περνούν από το κοινόβιο. Κουρασμένη από τις ατελείωτες πολιτικές συζητήσεις των μελών της Κομμούνας, αλλά και ψυχραμένη πια απέναντι στον Langhans, η Oύσι είναι ένα βήμα πριν εγκαταλείψει το κοινόβιο, που πλέον έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω του το ενδιαφέρον του Τύπου και τον δημοσιογράφων. Όμως ένα αναπάντεχο περιστατικό την προλαβαίνει. Η αστυνομία μπαίνει στην Κομμούνα και συλλαμβάνει όσα άτομα βρίσκει να κοιμούνται στα στρώματα που είναι απλωμένα στο πάτωμα, ενώ στην κατοχή των μελών της εντοπίζεται και εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση Φραξιά Κόκκινου Στρατού, που έδρασε πολύ έντονα στην Γερμανία το πρώτο μισό της δεκαετίας του '70. Όταν η Ούσι και η παρέα της τελικά αφήνονται ελεύθεροι και εκείνη επισκέπτεται μαζί με τον Langhans το Λονδίνο προκειμένου να πείσει τους Rolling Stones να δώσουν δωρεάν συναυλία για την Κομμούνα στο Βερολίνο, τόσο ο Τζάγκερ όσο και ο Ρίτσαρντς μένουν άφωνοι μπροστά στη γοητεία της και αρχίζουν να τη πολιορκούν στενά.

Η Ούσι απομακρύνθηκε πολύ από τον Ράινερ όταν εκείνος πιστός στην ιδεολογία του που πήγαινε κόντρα σε κάθε μορφής ιδιοκτησία επέμενε να κοιμάται με άλλες γυναίκες, συχνά και μπροστά της.

Η σχέση της Ουμπερμάγιερ με το εμβληματικό κοινόβιο του Βερολίνου τελειώνει όταν εκείνη, πετυχημένο πια φωτομοντέλο κι μία από της πιο αναγνωρίσιμες και περιζήτητες γυναίκες της Γερμανίας, μετακομίζει πίσω στο Μόναχο και ξεκινάει να ζει μία τρελή, ερωτική ζωή με μερικούς από τους πιο λαμπερούς άντρες της εποχής. Ανάμεσα τους και ο βαθύπλουτος Γερμανός γαλαζοαίματος Ντιετέρ Μπόκχορν, ιδιοκτήτης ενός από τα πιο ψαγμένα και εναλλακτικά κλαμπ της εποχής, ο οποίος την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα όταν την είδε στο εξώφυλλο ενός περιοδικού.

Με τον Ντιετέρ Μπόκχορν ξεκίνησαν για τον γύρο του κόσμου, ζώντας το απόλυτο μποέμ όνειρο.

Η Ούσι τον άφησε για να φύγει περιοδεία με τους Ρόλινγκ Στόουνς (τους ακολούθησε στην αμερικανική τουρνέ του 1975) και στη συνέχεια άφησε τους Ρόλινγκ Στόουνς για να γυρίσει στον Mπόκχορν και να ζήσει μαζί του το όνειρο. Τον γύρο του κόσμου με ένα υπερπολυτελές πούλμαν που εκείνος διαμόρφωσε ειδικά για να την ευχαριστήσει. Το ζευγάρι ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ασία και πέρασε στη Νότια Αμερική, ζώντας για 10 χρόνια το άφταστο μποέμ παραμύθι, μέχρι τον αιφνίδιο θάνατο του Μπόκχορν στο Μεξικό το 1983 σε δυστύχημα με μηχανή. Ο μύθος τον θέλει να έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα στους χωματόδρομους του Μεξικό, μετά από έναν πολύ άσχημο καυγά με την Ούσι που το προηγούμενο βράδυ συνάντησε τυχαία τον Κιθ Ρίτσαρντς και φλέρταρε έντονα μαζί του.

Η Ουμπερμάγιερ στο ιδιωτικό αεροσκάφος των Στόουνς το 1975.

Λέγεται ότι ο Κιθ Ρίτσαρντς ήταν τρελός για εκείνη. Η Ούσι όμως τον άφησε γιατί έπληττε σε μία ζωή μέσα σε ξενοδοχεία και αεροπλάνα.

Η Ούσι και ο Ρίτσαρντς την Αμερική το 1975.

Η Ούσι Ουμπερμάγιερ σήμερα είναι 71 ετών και εργάζεται ως σχεδιάστρια κοσμημάτων στην μικρή πόλη Topanga Canyon στο βόρειο Λος Άντζελες. Δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν δέχεται επισκέψεις και δεν μιλάει ποτέ για το παρελθόν της. Έχει δηλώσει ότι υπήρξε εποχή που το πρωινό της ήταν ένα ποτήρι χυμός μήλου, ένα τσιγάρο και μία γραμμή ηρωίνης.

Η μποέμ ζωή της Ουμπερμάγιερ απεικονίζεται στην γερμανική ταινία Χίλια Μίλια Έρωτα (1000 Μiles High)
Σήμερα η Ουμπερμάγιερ είναι 71 ετών και ζει στο Λος Άντζελες.

Read Next

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.