Στις 12 Ιουνίου του 1945 ιδρύεται στην Ελλάδα ο πρώτος ραδιοσταθμός που ελέγχεται από τον στρατό με επίσημη ονομασία «Κεντρικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων» στη Μακρόνησο. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς αρχίζει να εκπέμπει ο επίσημος σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αθήνας από τα μεσαία και τα βραχέα κύματα που χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις τη Ζαλοκώστα.

Το 1948 ο «Στρατιωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός» εγκαθίσταται και εκπέμπει από τη Σχολή Χωροφυλακής στους Αμπελόκηπους. Μια ομάδα ερασιτεχνών οδηγών του 781 Λόχου Γενικών Μεταφορών δημιούργησε τον «Ραδιοσταθμό των Ενόπλων», που χαρακτηρίστηκε ως «προπομπός της ΥΕΝΕΔ».

Ως εκφωνήτρια επελέχθηκε η Καλλιόπη Παΐσιου, που γρήγορα έγινε γνωστή ως η «βελούδινη φωνή». Μετά από 32 ολόκληρα χρόνια ως εκφωνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και της ΕΡΤ, το 1960 η γνωστή και ως «Πιπίτσα» χρησιμοποιήθηκε ως εκφωνήτρια στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό σύστημα ενημέρωσης της ώρας του ΟΤΕ, το γνωστό τηλεφωνικό νούμερο 141.

Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 10 υποψήφιες εκφωνήτριες για να «χαρίσει» τη φωνή της στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό σύστημα εκφώνησης της ώρας, το οποίο εγκατέστησε ο ΟΤΕ ως υπηρεσία εξυπηρέτησης συνδρομητών, στον τηλεφωνικό αριθμό 141. Η καθαρή, ζεστή φωνή της Καλλιόπης σημάδεψε δύο γενιές, ενώ μέχρι και πριν από μερικά χρόνια η ταυτότητα της γυναίκας που μας έλεγε την ώρα κάθε φορά που σταματούσε το ρολόι μας παρέμενε ένα μυστήριο για τους πολλούς. 

Η ίδια αναφερόταν στο γεγονός ως μία σύμπτωση: «Η ώρα… Μια σύμπτωση ήταν. Τίποτε παραπάνω. Μου το ζήτησαν, την εκφώνησα… Τέλος. Αυτό είναι όλο. Πέρασα τόσα στο ραδιόφωνο… Τριάντα δύο χρόνια εκφωνήτρια… Μόνο αυτό, ένα "στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…" έμεινε από μένα;».

Η συσκευή που μετέδιδε την ώρα ήταν μια τετράγωνη σιδερένια μεταλλική κατασκευή που έμοιαζε με τραπέζι. Μέσα ήταν τοποθετημένο ένα ρολόι μεγάλης ακρίβειας και ένας μεγάλος μεταλλικός κύλινδρος που περιστρεφόταν. Πάνω στον κύλινδρο ήταν γραμμένες οι φωνές των λεπτών, των ωρών και των δευτερολέπτων του 24ωρου. Έτσι όποιος καλούσε το 141 άκουγε την ώρα μέσα από αυτό τον μηχανισμό. Η συσκευή λειτούργησε για 25 ολόκληρα χρόνια από το 1975 έως το 2000, όταν η νέα τεχνολογία της εποχής απλοποίησε τα πράγματα. 

Δυστυχώς αυτή η γυναίκα που έμπαινε με έναν τρόπο στα σπίτια μας για 25 ολόκληρα χρόνια έμελλε να έχει ένα απόλυτα τραγικό τέλος, αφού δολοφονήθηκε από τον ίδιο τον σύζυγό της, ο οποίος δεν άντεχε άλλο να τη βλέπει άρρωστη, χτυπημένη από βαρύ εγκεφαλικό. Η σχέση τους υπήρξε πάντα μία σχέση μεγάλου έρωτα και βαθιάς αγάπης με το ζευγάρι να είναι μαζί από την εποχή που εκείνη ήταν 19 ετών και ο σύζυγός της, Τάκης Παΐσιος, 23. Πέρασαν μία ολόκληρη ζωή μαζί, απέκτησαν μία κόρη και αργότερα ένα εγγονάκι που αγαπούσαν πάρα πολύ.

Οι δυσκολίες χτύπησαν την πόρτα τους την Άνοιξη του 2010, όταν η «Πιπίτσα» χτυπήθηκε από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 86 ετών. Γυρίζοντας από το νοσοκομείο στο σπίτι ο άντρας της ζωής του ήξερε καλά ότι δεν θα άντεχε να τη βλέπει έτσι ανύμπορη για πολύ καιρό. Γρήγορα πήρε την απόφαση να βάλει τέλος στον πόνο και τον δύο, κάνοντας αυτό που ο ίδιος έκρινε σωστό για την αγαπημένη του Πιπίτσα και για τον εαυτό του.

Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε στις 19 Μαρτίου 2010 μέσα στο σπίτι της οικογένειας στην οδό Κύπρου 26Α στα Βριλήσσια. Ο 90χρονος Τάκης περίμενε πρώτα να φύγει η κόρη του από το σπίτι για να πάει την εγγονή του στο σχολείο της. Στη συνέχεια πήγε στην κρεβατοκάμαρα όπου βρισκόταν κατάκοιτη στο κρεβάτι τους η αγαπημένη του Πιπίτσα. Την πλησίασε, πήρε ένα μαξιλάρι, το πίεσε στο πρόσωπό της και όλα τελείωσαν. Μετά στερέωσε ένα μαχαίρι στο πάτωμα και έπεσε πάνω του με δύναμη, δίνοντας τέλος στη ζωή του. Ακολούθησε την μεγάλη του αγάπη και στο θάνατο.

Πριν βάλει τέλος στη ζωή του, ο Τάκης Παΐσιος, έγραψε ένα γράμμα μέσα στο οποίο εξηγούσε τα πάντα. 

«Η απελπισία και η απόγνωση με οδήγησαν στη λύση αυτού του δράματος. Είμαι ο θύτης και το θύμα. Ειδοποιήστε την κόρη μου και την αδελφή μου. Επείγον! Στις 12.30 σχολάει η εγγονή μου. Ενημερώστε την μάνα της, τη Λήδα, να πάει να την πάρει. Ό,τι έχω τα αφήνω στην κόρη μου. Τα χρήματα είναι για την εγγονή μου». 

Όταν η κόρη του ζευγαριού μπήκε στο σπίτι, πριν την αστυνομία, είδε την πόρτα στο δωμάτιο των γονιών της ανοικτή. Την μητέρα της και τον πατέρα της νεκρούς ο ένας κοντά στον άλλον. 

Ένα βίντεο για το ιστορικό 141 του ΟΤΕ

 

Kεντρική φωτογραφία: YouTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

TAGS