Τριάντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από το μοιραίο έγκλημα που συγκλόνισε τόσο την Βρετανία, όσο την Ελλάδα και την Κύπρο, όταν ο μεγιστάνας της μόδας, Αρίστος Κωνσταντίνου βρέθηκε δολοφονημένος μέσα στην αρχοντική κατοικία του, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Η δολοφονία του μεγαλοεπιχειρηματία, που έχτισε την αυτοκρατορία με την επωνυμία «Ariella» στο Λονδίνο, παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα, με τις αστυνομικές αρχές να κάνουν λόγο για το «τέλειο έγκλημα».

«Λεωφόρος των δισεκατομμυριούχων» ονομάζονταν η περιοχή κοντά στο Hampstead Heath του Βόρειου Λονδίνου, όπου μεταξύ των 66 αρχοντικών που δεσπόζουν κατά μήκος του δρόμου, βρίσκεται και το πολυτελές σπίτι των 7 δωμάτιων, μέσα στο οποίο έζησε ο Αρίστος Κωνσταντίνου με την σύζυγο του, Έλενα και τα τρία τους παιδιά. Η επιβλητική κατοικία με τους λευκούς κίονες στην είσοδο φιλοξένησε ένα από τα διασημότερα εγκλήματα της ιστορίας, ενώ κατάφερε να πουληθεί χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2015.  

Κάτι που πυροδότησε τις φήμες πως ο θάνατος του σχετίζονταν άμεσα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.  

Ο Κωνσταντίνου, γιος ενός δεξιοτέχνη ράφτη, αποφοίτησε από το London College of Fashion το 1965 και εργάστηκε για τον Mattli the Couturier στο Mayfair, πριν ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Ο αδερφός του, Αχιλλέας Κωνσταντίνου, μετακόμισε μαζί του στην Βρετανία μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο και το ζευγάρι δημιούργησε τον κολοσσό μόδας «Ariella». Την εποχή της δολοφονίας του, η εταιρεία διέθετε στην κατοχή της 11 καταστήματα και περισσότερους από 300 λογαριασμούς χονδρικής σε όλο τον κόσμο, κάτι που πυροδότησε τις φήμες πως ο θάνατός του σχετίζονταν άμεσα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.  

Την εποχή της δολοφονίας του, η εταιρεία διέθετε στην κατοχή της 11 καταστήματα και περισσότερους από 300 λογαριασμούς χονδρικής σε όλο τον κόσμο, κάτι που πυροδότησε τις φήμες πως ο θάνατός του σχετίζονταν άμεσα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.  

Η μοιραία νύχτα της Πρωτοχρονιάς

Όπως αποκάλυψε στις βρετανικές αρχές η 36χρονη τότε σύζυγος του Κωνσταντίνου, το ζευγάρι επέστρεψε στο σπίτι έπειτα από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου του 1985. Ο 40χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν μέσα στο ιδιωτικό του παρεκκλήσι και προσευχόταν γονατιστός, όταν δύο ένοπλοι άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές στο σώμα και δύο στο κεφάλι. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «The Ham & High», οι σφαίρες που εντοπίστηκαν στον τόπο του εγκλήματος ήταν φτιαγμένες από τον Ιταλό κατασκευαστή Fiocchi και είχαν χρώμα ασημί. Ωστόσο, εκπρόσωποι της αστυνομίας επιβεβαίωσαν ότι καμία τέτοια σφαίρα δεν είχε κατασκευαστεί από το 1961 και έπειτα.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη το αποτρόπαιο έγκλημα είναι και ο λόγος που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση. Όπως ομολόγησε η Έλενα, όταν επέστρεψαν στο σπίτι, βρέθηκε πρώτη αντιμέτωποι με τους δύο διαρρήκτες, οι οποίοι την κλείδωσαν στο μπάνιο, πριν πυροβολήσουν τον σύζυγο της. Εκείνη κατάφερε να ξεφύγει από το παράθυρο, βγαίνοντας στον δρόμο ουρλιάζοντας. Έπεσε πάνω σε ένα διερχόμενο οδηγό μηχανής, ο οποίος την βοήθησε να καλέσει την αστυνομία. Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου δεν εντόπισε στο σπίτι αποτυπώματα, αλλά και ούτε αποδεικτικά στοιχεία για τους διαρρήκτες, παρά μόνο ένα ζευγάρι μαύρα γάντια κοντά στο άδειο χρηματοκιβώτιο, από όπου είχαν ληστέψει τιμαλφή αξίας περίπου 1,5 εκατομμυρίων λιρών.

Η οποία επτά μήνες μετά την δολοφονία του συζύγου της, παντρεύτηκε ξανά, τον Αμερικάνο ναυαγοσώστη, Tim Nugent. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρκετοί υποστήριξαν η Έλενα ευθύνεται για τη δολοφονία του συζύγου της καθώς διερωτόνται γιατί οι διαρρήκτες άφησαν εκείνη ζωντανή.

 

Μια υπόθεση που δεν έκλεισε ποτέ

Παρόλο που οι αστυνομικές αρχές δεν πείστηκαν από την ιστορία της Έλενας, δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής αρκετά στοιχεία για την σύλληψη κάποιου ενόχου. Το 2017 φαίνεται πως ο ύποπτος που εντοπίστηκε το 1986 συμφωνούσε με όλες τις έρευνες της αστυνομίας, όμως και πάλι η Εισαγγελία του Στέμματος (CPS) δεν διέταξε την σύλληψή του καθώς έκρινε πως οι πληροφορίες ήταν ελλιπείς. Ο αδερφός του Κωνσταντίνου, δήλωσε το 2019 «Μετά από 33 χρόνια, με την υπόθεση να παραμένει ανοιχτή, η οικογένεια μας περιμένει με ανυπομονησία να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη. Είναι απογοητευτικό εφόσον υπάρχουν ορισμένα στοιχεία να μην υπάρχει ακόμα οποιαδήποτε σύλληψη». Αντίστοιχες δηλώσεις δεν υπήρξαν από την σύζυγο του, η οποία επτά μήνες μετά την δολοφονία του συζύγου της, παντρεύτηκε ξανά, τον Αμερικάνο ναυαγοσώστη, Tim Nugent. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρκετοί υποστήριξαν η Έλενα ευθύνεται για τη δολοφονία του συζύγου της καθώς διερωτόνται γιατί οι διαρρήκτες άφησαν εκείνη ζωντανή.

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS