Η Αυστραλία καίγεται

18 νεκροί, 1300 κατεστραμμένα ολοσχερώς σπίτια μόνο στο NSW την πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της χώρας, ολόκληρες πόλεις στη φωτιά, 140.000.000 καμένα μέχρι στιγμής στρέμματα στις έξι πολιτείες της χώρας, μια έκταση πολύ μεγαλύτερη από το Βέλγιο και την Αιτή μαζί, τριπλάσια από την έκταση που κάηκε στην Καλιφόρνια το 2018 και έξι φορές μεγαλύτερη από την έκταση που κάηκε το 2019 στον Αμαζόνιο.

Επίσης το ένα τρίτο των κοάλα του NSW σκοτώθηκαν από τις πυρκαγιές ενώ το ένα τρίτο από τις φωλιές τους κάηκε σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος. Ο αέρας της Καμπέρα, πρωτεύουσας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας είναι ο πιο μολυσμένος του κόσμου εξαιτίας του καπνού από τις φωτιές που έχει την έκταση της Ευρώπης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μισό δις ζώα έχουν σκοτωθεί και φοβούνται ότι μερικά είδη ζώων και φυτών θα εξαφανιστούν.

Το κράτος και οι ομοσπονδιακές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τις φωτιές χωρίς αποτέλεσμα εξ αιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και παρά τη συνδρομή εκτός της πυροσβεστικής και των εθελοντών πυροσβεστών, του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού αλλά πλέον και άλλων χωρών- της Αμερικής, του Καναδά, και της Νέας Ζηλανδίας, Η χώρα είχε την πιο ξηρή καταγεγραμμένη άνοιξη μέχρι τώρα ενώ στα μέσα του Δεκεμβρίου την πιο ζεστή καταγεγραμμένη μέρα με τη μέση θερμοκρασία στη χώρα να φτάνει τους 41,9 βαθμούς C.

Η πρώτη αντίδραση των Αυστραλών ηγετών σε αυτή την χωρίς προηγούμενη εθνική καταστροφή ήταν αντί να υπερασπιστούν την χώρα τους να υπερασπιστούν την βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα που αποτελεί και τον μεγάλο χορηγό των δύο μεγάλων κομμάτων. Ενώ οι φλόγες κατέτρωγαν τη χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έκανε περιοδεία στα ανθρακωρυχεία εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή του στις εξαγωγές άνθρακα, ο δε Αυστραλός πρωθυπουργός έφυγε για διακοπές στη Χαβάη.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας συντονισμένος με τον Τραμπ σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει κλιματική κρίση έφτασε ακόμα μακρύτερα προτείνοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να απαγορεύσει τις προσπάθειες των περιβαλλοντολογικών ομάδων που πιέζουν τις επιχειρήσεις με διαδηλώσεις και μποϋκοτάζ. Μέλη της κυβέρνησής του επίσης αντιμετωπίζουν με προσβολές τις προτροπές για δράση των οργανώσεων ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους ανθρώπους που νοιάζονται για την κλιματική κρίση ως «έξαλλους περιθωριακούς τρελούς». Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Μόρισον διέκοψε τις διακοπές του μόνο όταν δύο εθελοντές πυροσβέστες πέθαναν.

*(από τους New York Times και το CNN)

 

Δείτε το ποστ του Γιώργου Πανόπουλου στο φέισμπουκ:

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS