Η Τζουν Σκοτ δεν είναι η γιαγιά της διπλανής πόρτας. Στα 86 χρόνια της όχι απλώς δεν έχει απαρνηθεί το πάθος της για τα ταξίδια, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη να γυρίζει τον κόσμο. Η αειθαλής Αμερικανίδα βρέθηκε πρόσφατα στην Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Κούβα, ενώ πριν από μερικούς μήνες διανυκτέρευσε μέσα σε μια μικρή σκηνή στη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου στην Αραβική Χερσόνησο. Συνολικά έχει επισκεφτεί 87 χώρες και επτά ηπείρους.

Η περίπτωσή της τράβηξε ακόμα και την προσοχή της επιστήμης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν που μελετούν τον εγκέφαλο υπερηλίκων με αξιοσημείωτη οξύνοια για την ηλικία τους (SuperAgers studies) την υπέβαλαν σε μια σειρά εξετάσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλός της βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με εκείνη μιας 50χρονης, αντιστέκεται δηλαδή στη φυσιολογική φθορά του χρόνου.

Η περίπτωση της Τζουν Σκοτ έγινε ακόμα και αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες.

Η ίδια αποδίδει το κοφτερό μυαλό της στα ταξίδια. «Είμαι φιλοπερίεργη. Δεν θέλω να σταματήσω ποτέ να μαθαίνω και το ταξίδι κάνει τη ζωή μου πολύ πιο ενδιαφέρουσα» έχει πει.

Η Σκοτ δεν σταμάτησε ποτέ να ταξιδεύει, ούτε σε φάσεις της ζωής της που άλλες γυναίκες πατούν «παύση» για να μεγαλώσουν τα παιδιά της. Ακόμα και όταν τα τρία της παιδιά ήταν μικρά, τα έπαιρναν με τον σύζυγό της για να αναζητήσουν γορίλες στη Ρουάντα και να δουν από κοντά πιγκουίνους στην Ανταρκτική.

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ό,τι μας λέει η Σκοτ: Όλοι οι υπερήλικες με νεανικό μυαλό έχουν ένα κοινό. Είναι κοινωνικά ενεργοί, είτε αυτοί σημαίνει ότι προσφέρουν εθελοντική εργασία είτε ότι συμμετέχουν στην ενορία της περιοχής τους είτε ότι μεγαλώνουν τα εγγόνια τους είτε, φυσικά, όπως στην περίπτωση της Σκοτ, ότι ταξιδεύουν και έρχονται σε επαφή διαρκώς με νέους ανθρώπους και κουλτούρες.

Μέσα από τα ταξίδια της η Σκοτ δεν έχει σταματήσει ποτέ να έρχεται σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και κουλτούρες.

Η Σκοτ, όπως έχει πει, έχει αποκτήσει φίλους από όλο τον κόσμο. «Μπορεί να μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, να έχουμε διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετικά χαρακτηριστικά προσώπου, αλλά είμαστε όλοι άνθρωποι, θέλουμε τα ίδια πράγματα». Έτσι η 86χρονη ταξιδιώτισσα γίνεται παράδειγμα αστείρευτης δύναμης για ζωή και νέες εμπειρίες αλλά και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Δείτε δεκαπέντε λόγους για να γυρίσετε τον κόσμο.

Ακολουθήστε το womanTOC στο Instagram.

TAGS