Είναι η κάτοχος του γυναικείου Ρεκόρ Γκίνες, με εννέα επιτυχημένες αποστολές στο Έβερεστ στο ενεργητικό της. Τώρα η 45χρονη Lhakpa Sherpa, με καταγωγή από το Νεπάλ και έδρα της το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου για δέκατη φορά, την άνοιξη του 2020. Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι αυτή η μητέρα τριών παιδιών βγάζει τα προς τα ζην όχι με χορηγίες, αλλά ως λαντζέρισσα.

Η Lhakpa μεγάλωσε σε ένα χωριό των Ιμαλαΐων, σε ένα σπίτι με έντεκα παιδιά αλλά χωρίς ηλεκτρισμό. Πολλά από τα αδέρφια της είναι επίσης ορειβάτες. «Αν δεν υπήρχαν οι Sherpa, κανένας δεν θα ανέβαινε στο Έβερεστ» σχολιάζει σε ένα ρεπορτάζ της Guardian, αστειευόμενη.

Πολλοί γνωρίζουν ότι η τενίστρια Serena Williams κέρδισε στους αγώνες Australian Open στην 23η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, αλλά ελάχιστοι ότι η Lhakpa σκαρφάλωσε στο Έβερεστ οκτώ μόλις μήνες μετά τη γέννηση του πρωτότοκου παιδιού της και αργότερα ξανά, ούσα 2 μηνών έγκυος στο επόμενο. Η διαφορά των δύο θαρραλέων γυναικών είναι ότι η Νεπαλέζα πρωταθλήτρια δεν έχει ούτε προπονητές, ούτε διατροφολόγους, ούτε σπόνσορες. Για να αναπληρώσει τον χρόνο που έχει χάσει από τη δουλειά της όταν λείπει σε αποστολές, επιστρέφοντας εργάζεται διπλοβάρδιες. «Δεν λέω ποτέ στους συναδέλφους μου για το Έβερεστ» εξηγεί η ίδια, ενώ θυμάται ότι κάποτε μια προϊσταμένη της είχε ανακαλύψει έκπληκτη πως η γυναίκα που σφουγγάριζε το πάτωμα ήταν αθλήτρια διεθνούς βεληνεκούς.

Σκαρφάλωσε στο Έβερεστ οκτώ μόλις μήνες μετά τη γέννηση του πρωτότοκου παιδιού της και αργότερα ξανά, ούσα 2 μηνών έγκυος στο επόμενο

«Είναι δύσκολο να χωνέψεις ότι μια τόσο επιτυχημένη αθλήτρια – με ρίζες στο μέρος όπου κάνει ορειβασία- παραμένει χωρίς υποστηρικτές» σχολιάζει η αρθρογράφος της Guardian. «Υποθέτω επειδή δεν ταιριάζει στα παραδοσιακά πρότυπα του μάρκετινγκ. Δεν έχει επιμελημένη παρουσία στο Instagram. Είναι μια γυναίκα μέσης ηλικίας, έγχρωμη, μετανάστρια, χωρισμένη μητέρα που μιλάει σπαστά αγγλικά. […] Αλλά το πάθος της για την ορειβασία είναι προφανές».

Η ορειβασία είναι αυτή που τη βοηθάει να διαχειρίζεται τη δύσκολη καθημερινότητά της, να «ξεφεύγω από τη λάντζα» όπως λέει η ίδια. Αναμφίβολα τη βοήθησε να ξεφύγει και από τον γάμο της με έναν επίσης ορειβάτη που μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους άρχισε να την κακοποιεί και συνέχισε να το κάνει, τόσο σε κοινές αποστολές όσο και στο σπίτι.

Μετά από πολλές επιθέσεις, νοσηλείες της Lhakpa και την απόδρασή της σε ένα καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο και η Lhakpa κέρδισε την πλήρη κηδεμονία των παιδιών τους. «Βγήκε από τον γάμο της όχι μόνο χωρίς οικονομικούς πόρους αλλά και με δύο άτομα εξαρτημένα από εκείνη (το μεγαλύτερο παιδί της, ο Nima, από παλαιότερη σχέση, είναι πλέον ενήλικας.) Αναμφίβολα έχασε πολλά, καλά χρόνια που θα μπορούσε να αφιερώσει στην ορειβασία, κι όμως η αφοσίωσή της σε αυτήν παραμένει σταθερή» καταλήγει η συντάκτρια.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS