Τι ισχύει από την Πέμπτη το πρωί; Κατ άρχάς, περισσότεροι εργαζόμενοι σε τηλεργασία, περισσότεροι και σε αναστολή σύμβασης εργασίας λόγω του "λουκέτου" στα καταστήματα, τα οποία θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο με τα e-shops. Σχολεία κλειστά και τα παιδιά ξανά μπροστά στις οθόνες: πρωί για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου, απόγευμα για τα παιδιά του δημοτικού.

Ποια μαγαζιά μένουν ανοιχτά

Τα σούπερμαρκετ θα λειτουργούν με τους γνωστούς περιορισμούς μέχρι τις 20:00, αλλά κατεβάζουν ρολά από τις 17:00 το Σάββατο για να προλαβαίνουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι την απαγόρευση κυκλοφορίας: 07:00 με 21:00 θα κυκλοφορούμε τις καθημερινές, 07:00 με 18:00 τα Σαββατοκύριακα.

Ανοικτά μένουν μόνο τα μαγαζιά για τα απαραίτητα: γυαλιά, ακουστικά βαρηκοίας, τροφές για ζώα, πληρωμές λογαριασμών, επισκευές τηλεφώνου, συνεργεία αυτοκινήτων (πιθανότατα και τα ΚΤΕΟ καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ο έλεγχος καλής λειτουργίας των οχημάτων), βενζινάδικα.

Σωτηρία από τον Άγιο Βαλεντίνο

Όσο για τα ψώνια που αφορούν σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά είδη κλπ, μόνο με e-shop, καθώς ακόμη και τα supermarket δεν θα επιτρέπεται να τα διαθέτουν στην αγορά. Κάπως έτσι, θα συμπληρώσουμε τον πρώτο ολόκληρο χρόνο πανδημίας, καθώς τα μέτρα που θα εξειδικευτούν το μεσημέρι, θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, στην καλύτερη περίπτωση.

Μια… διέξοδος χαράς διερευνάται (και ταυτόχρονα μια μικρή σανίδα σωτηρίας για τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων καταστημάτων) και αυτή έχει να κάνει με την λειτουργία των ανθοπωλείων την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έστω και με ραντεβού.

Η σημερινή "ανάσα" εφαρμογής των σκληρών μέτρων δόθηκε προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προσαρμογή της αγοράς και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των δύο τελευταίων Σαββατοκύριακων: μέτρα να εφαρμόζονται χωρίς να έχουν αποτυπωθεί σε μια υπουργική απόφαση. Δίνεται το χρονικό περιθώριο στους μαθητές να πάρουν τα βιβλία κάτω από τα θρανία, στα καταστήματα λιανικής να εξυπηρετήσουν τα σημερινά ραντεβού του click away και να ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ραντεβού για τις επόμενες ημέρες.

Διευθετήσεις αναμένονται και στις επιχειρήσεις, καθώς με τα παιδιά του δημοτικού στο σπίτι αλλά και την πιθανή αύξηση της τηλεργασίας στο δημόσιο, θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν οι προγραμματισμοί τόσο των επιχειρήσεων όσο και των οικογενειών. Αυτό μαρτυρά και η παρουσία της γενικής γραμματέος του υπουργείου Εργασίας στη σημερινή παρουσίαση των μέτρων υπό τον κ. Χαρδαλιά.

Ξεκάθαρος στόχος

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να περιοριστούν δραστικά οι μετακινήσεις τις επόμενες 20 ημέρες. Να χορηγηθούν λιγότερες βεβαιώσεις εργασίας, να μην χρειάζεται να μετακινηθούν υπάλληλοι στα μαγαζιά καθώς δεν θα υπάρχει το click away και να μην πηγαίνουν οι γονείς στα σχολεία για να παραλάβουν ή για να αφήσουν τα παιδιά τους. Υπό αυτή τη λογική, η αγορά θα λειτουργεί ως εξής:

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ: οι πωλήσεις θα επιτρέπονται μόνο μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων (eshops).

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Θα λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 07:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα το Σάββατο. Δεν θα επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ να πωλούν είδη όπως ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές κλπ κάτι που θα διαρκέσει όσο θα διαρκέσει και η απαγόρευση των καταστημάτων λιανικής για υποδοχή πελατών εντός του καταστήματος.

ΕΣΤΙΑΣΗ: Η λειτουργία συνεχίζεται μόνο με delivery και take away το οποίο θα επιτρέπεται αλλά δεν θα είναι λόγος εξόδου από το σπίτι. Δηλαδή, δεν θα μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι του μόνο για παραλάβει τρόφιμα από το σουβλατζίδικο της γειτονίας.

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: Εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων, τα pet shops, τα καθαριστήρια, τα μαγαζιά τηλεπικοινωνιών μόνο για την πληρωμή λογαριασμών και την επισκευή συσκευών, τα καταστήματα οπτικών και ακουστικών βαρηκοίας (μόνο με ραντεβού) ενώ θα επιτρέπεται η 24ωρη λειτουργία των περίπτερων. Κανονικά επίσης θα λειτουργούν τα συνεργεία των αυτοκινήτων ενώ πιθανή είναι και η λειτουργία των ΚΤΕΟ όπως προαναφέρθηκε. Στις 12:00 θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για το αν θα επιτραπεί η λειτουργία των ανθοπωλείων μόνο γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταστραφούν αποθέματα εκατομμυρίων ευρώ.

 

Πηγή: thetoc.gr

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS