Μητέρα, διδάκτωρ, γυναίκα με αξιοζήλευτη καριέρα στην εκπαίδευση και πλέον Πρώτη Κυρία. Η Τζιλ Μπάιντεν στα 69 της χρόνια, μετά τη νίκη του συζύγου της Τζο Μπάιντεν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ετοιμάζεται να μετακομίσει για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο. Χαμηλών τόνων σε όλη την μέχρι τώρα ζωή της, προτιμούσε να μην βρίσκεται στο προσκήνιο ακόμα και όταν διετέλεσε σύζυγος αντιπροέδρου, κατά την οκταετία διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. Πλέον όμως η Αμερικανίδα καθηγήτρια ετοιμάζεται να γράψει ιστορία όχι με κάτι που θα κάνει, αλλά με κάτι που δεν θα σταματήσει να κάνει.

«Θα συνεχίσετε να διδάσκετε αν γίνετε Πρώτη Κυρία;»τη ρώτησε η δημοσιογράφος του CBS, Ρίτα πρέιβερ, σε μια συνέντευξη για την εκπομπή Sunday Morning, πριν από τρεις περίπου μήνες. Χωρίς κανένα δισταγμό η διακεκριμένη εκπαιδευτικός απάντησε: «Το ελπίζω, θα το ήθελα πολύ. Αν φτάσουμε στον Λευκό Οίκο θα συνεχίσω να διδάσκω, είναι σημαντικό. Θέλω ο κόσμος να εκτιμά τους καθηγητές».  Και κάπως έτσι η Τζιλ Μπάιντεν μοιάζει έτοιμη να γράψει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που θα συνεχίσει να εργάζεται ως σύζυγος εν ενεργεία Προέδρου των ΗΠΑ. Όχι βέβαια πως κάποιος που έχει παρακολουθήσει τη πορεία της θα περίμενε κάτι διαφορετικό. Όταν ακόμα ο Τζο Μπάιντεν ήταν γερουσιαστής του Ντελαγουέρ, η σύζυγός του, η οποία δίδασκε στο Πανεπιστήμιο, χρησιμοποιούσε το πατρικό της, δηλαδή Τζιλ Τζέικομπς, γιατί ήθελε να είναι γνωστή ως μια ακόμη καθηγήτρια, και όχι ως σύζυγος γερουσιαστή.

Το 2016, σε μια συνέντευξή της η Μισέλ Ομπάμα είχε επιβεβαιώσει και εκείνη το πάθος και την αφοσίωση της μέλλουσας Πρώτης Κυρίας στον ρόλο της ως εκπαιδευτικού. «Η Τζιλ συνέχεια διορθώνει γραπτά. Κάτι που είναι αστείο, γιατί συνέχεια το ξεχνάω και της λέω: “Ω, έχεις μια κανονική δουλειά!”. Εκείνη απλά έβγαζε τα χαρτιά της και ήταν τόσο επιμελής, που εγώ τη ρωτούσα πώς είναι όλο αυτό».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Σε μια εξομολόγησή της μάλιστα σε γνωστό γυναικείο περιοδικό, τον περασμένο Μάρτιο, η Τζιλ Μπάιντεν μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του συζύγου της για τον προεδρικό θώκο, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το πώς ζήταγε από τους πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών που την συνόδευαν στο Πανεπιστήμιο, να φορούν ρούχα τέτοια ώστε να μοιάζουν με φοιτητές και να κάθονται στους διαδρόμους με τα λάπτοπ ανά χείρας, ώστε να μην κινούν υποψίες και να διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Άλλωστε η καθηγήτρια αγγλικών στο Northern Virginia Community College το έχει πει επανειλημμένα κατά το παρελθόν. «Η διδασκαλία δεν είναι αυτό που κάνω. Είναι αυτό που είμαι». 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτογραφία: Reuters

 

TAGS