Πρόσφατα πέθανε μια Πολωνή μοναχή που είχε αντισταθεί στους Ναζί φιλοξενώντας Εβραίους σε ένα μοναστήρι στη Λιθουανία. Η Αδελφή Cecylia Roszak, όπως ήταν το όνομά της, έφτασε σε ηλικία 110 ετών και έγινε έτσι η γηραιότερη καλόγρια στον κόσμο. Η ιστορία της ζωής της δείχνει ότι η δύναμη της προσφοράς είναι ελιξίριο μακροζωίας.

H Αδελφή Cecylia γεννήθηκε στη δυτική Πολωνία και αποφάσισε να μονάσει μόλις σε ηλικία 21 ετών. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τη βρήκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου λίγα χρόνια νωρίτερα είχε ταξιδέψει μαζί με ακόμα εννέα μοναχές για να ιδρύσουν ένα νέο μοναστήρι. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου η ηγουμένη τους, Anna Borkowska, αποφάσισε να φιλοξενήσει 17 Εβραίους που συμμετείχαν στην αντίσταση, ανάμεσα σε αυτούς και δύο παιδιά που είχαν μείνει ορφανά όταν οι Ναζί είχαν εκτελέσει τους γονείς τους.

Η ηγουμένη του μοναστηριού υποστήριζε τόσο ενεργά την αντίσταση κατά των Ναζί, ώστε βοήθησε ακόμα και στη διακίνηση όπλων μέσα στο εβραϊκό γκέτο. Στο πλευρό της είχε διαρκώς την Αδελφή Σεσίλια και τις άλλες καλόγριες.

Μεταξύ των ανθρώπων που έσωσαν οι μοναχές ήταν και ο αντιστασιακός και ποιητής Abba Kovner, διάσημος για το πολιτικό κείμενο που εξέδωσε το 1942 με τίτλο «Μη μας αφήσετε να πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή», το πρώτο, σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ, που δημοσιοποίησε τα ναζιστικά σχέδια εξόντωσης των Εβραίων στην Ευρώπη. Πιστεύεται μάλιστα ότι ο Kovner συνέταξε αυτό το κείμενο την περίοδο που φιλοξενείτο στο μοναστήρι υπό την προστασία των μοναχών.

Μεταξύ των ανθρώπων που έσωσαν οι μοναχές ήταν και ο αντιστασιακός και ποιητής Abba Kovner, διάσημος για το πολιτικό κείμενο που εξέδωσε το 1942 με τίτλο «Μη μας αφήσετε να πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή».

Το Βίλνιους τελικά παραδόθηκε στα χέρια των Ναζί, με αποτέλεσμα ο Kovner και οι άλλοι Εβραίοι να δραπετεύσουν στην Πολωνία, όπου συνέχισαν να συμμετέχουν σε μικρές ομάδες αντίστασης. Το 1943 η Μητέρα Borkowska, η ηγουμένη, συνελήφθη και το μοναστήρι έκλεισε. Παρ' όλα αυτά, τόσο εκείνη όσο και οι υπόλοιπες καλόγριες κατάφεραν να επιβιώσουν. Όσο για τον Kovner, δεν ξέχασε ποτέ την καλοσύνη και την αυτοθυσία τους. Το 1983 ο ποιητής και αντιστασιακός ταξίδεψε στην Κρακοβία για να απονείμει στην Borkowska, τη Cecylia και τις άλλες γενναίες καλόγριες το βραβείο Righteous Among Nations, που προορίζεται για μη Εβραίους ο οποίοι κατά το Ολοκαύτωμα ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν μέλη του εβραϊκού πληθυσμού.

Πηγή: www.thevintagenews.com

Ο Abba Kovner συμμετείχε σε μια ομάδα επιζήσαντων του Ολοκαυτώματος που σχεδίασε, δεκαετίες αργότερα, ένα μεγάλο σχέδιο εκδίκησης κατά της Γερμανίας. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του σχετικού ντοκιμαντέρ «Holocaust: The Revenge Plot».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS