ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H Λένα Κωνσταντάκου φωτογραφίζει τη Ραφήνα που αγαπά με την κάμερα του κινητού της

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ραφήνα, δίνει "τροφή" στην φωτογράφο, που δεν διστάζει να πειραματιστεί με την κάμερα του smartphone της.

H Λένα Κωνσταντάκου φωτογραφίζει τη Ραφήνα που αγαπά με την κάμερα του κινητού της
Από το Λονδίνο όπου ζούσε και εργαζόταν ως φωτογράφος και γραφίστας (art director), η Λένα Κωνσταντάκου, βρέθηκε στην Ραφήνα. Τόσο κοντά αλλά και μακριά από το πολύβουο κέντρο της πρωτεύουσας. Πριν γυρίσει στην Ελλάδα, εργάστηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph σαν Art editor στο διαφημιστικό τμήμα της εφημερίδας για οχτώ χρόνια. Οι καιροί άλλαξαν, τώρα αυτό που αναζητά είναι εικόνες μιας Ελλάδας μακριά -αλλά και τόσο κοντά στην Αθήνα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ραφήνα, δίνει "τροφή" στην φωτογράφο, που δεν διστάζει να πειραματιστεί με την κάμερα του smartphone της.
Αway from Athens, το νέο σας πρότζεκτ. Και μια καινοτομία (smartphone). Πείτε μας μερικά λόγια γι αυτό.

Ξεκίνησα τους περιπάτους αυτούς, σε αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας πίσω στην πατρίδα μου, επιστρέφοντας από την Αγγλία μετά από δεκαέξι χρόνια

Αρκετοί φωτογράφοι πια φωτογραφίζουν με το κινητό τους και κάνουν εξαιρετική δουλειά. Δεν έχει σημασία το μέσο αλλά η ματιά. Για μένα ήταν μια ευκολία αφού το είχα πάντα μαζί μου (σε αντίθεση με την φωτογραφική μηχανή), όταν έβλεπα κάτι που ήθελα να φωτογραφίσω. Έχει λειτουργήσει πολύ ο αυθορμητισμός σαν παράγοντας καθώς και η έκπληξη που προκύπτει κατά τη διάρκεια μιας βόλτας.

Επίσης μου ταιριάζει πολύ σαν format το τετράγωνο κάδρο, με το οποίο μπορείς να φωτογραφίσεις με το κινητό σου, αλλά φυσικά και με φωτογραφικές μηχανές.

Αυτό το πρότζεκτ προέκειψε και δημιουργήθηκε μετά από περιπάτους τα τελευταία τρία χρόνια στην περιοχή που μένω, στη Ραφήνα και εκεί κοντά επίσης, στην Νέα Μάκρη. Ξεκίνησα τους περιπάτους αυτούς, σε αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας πίσω στην πατρίδα μου, επιστρέφοντας από την Αγγλία μετά από δεκαέξι χρόνια, έχοντας σπουδάσει και δουλέψει εκεί. Έτσι γεννήθηκε αυτή η σειρά από φωτογραφίες, που περιγράφουν έναν μικρό παράδεισο, μόλις λίγο έξω απο το κέντρο της Αθήνας.
H Λένα Κωνσταντάκου φωτογραφίζει τη Ραφήνα που αγαπά με την κάμερα του κινητού της
Η φωτογράφος Λένα Κωνσταντάκου
Φωτογραφίζοντας τα τοπία και τους ανθρώπους κοντά στο σπίτι μου, βρήκα 'παρηγοριά' στην ομορφιά και την απλότητα των ανθρώπων και ακόμα πιο πολύ στην θάλασσα. Οι σχεδόν καθημερινοί περίπατοι με 'γείωσαν' στον τόπο μου και με γέμισαν ευγνωμοσύνη για το μέρος που βρίσκομαι τώρα. Μου αρέσει ιδιαίτερα να φωτογραφίζω την στιγμή και να έχω όμορφες οπτικές εκπλήξεις. Η έμπνευση που παίρνω από αυτόν τον μικρό παράδεισο λίγο πιο έξω απο το κέντρο της πόλης με κάνει να θέλω να συνεχίσω να φωτογραφίζω πιο πολύ θέματα εμπνευσμένα απο τον τόπο μου.
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου

Ποιες είναι οι δυσκολίες ενός φωτογράφου όταν έχει να χειριστεί μόνο την κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου;

Στην δική μου την περίπτωση επειδή το κινητό μου είναι παλιό και πολύ αργό, έχω 'χάσει' κάποιες στιγμές και έτσι δεν έχω βγάλει κάποιες φωτογραφίες που θα ήθελα. Αλλά αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι και στην επιλογή που έκανα να φωτογραφίζω με ένα παλιό κινητό. Κατά τα άλλα καμία άλλη δυσκολία.

Αρκετοί παραδοσιακοί φωτογράφοι αρνούνται πεισματικά τα κλικ ενός κινητού, την ώρα που κάποιοι άλλοι πειραματίζονται και τους αρέσει. Σε ποιο επίπεδο είστε εσείς;
Ο καθένας δημιουργεί με το μέσο που τον εξυπηρετεί και τον εμπνέει. Αν το αποτέλεσμα, αλλά και η διαδικασία ευχαριστεί τον φωτογράφο, τότε είναι επιτυχία. Μόνο αυτό έχει σημασία. Τώρα ξεκινάω κάτι καινούργιο φωτογραφίζοντας με την φωτογραφική μου μηχανή αλλα πάλι σε τετράγωνο format.
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου
Τι είναι αυτό που ψάχνετε στο πλάνο για να πατήσετε τελικά το κλικ;
Φωτογραφίζω με το ένστικτο. Αυτό που ψάχνω είναι η στιγμή να μου κάνει 'κλικ'.
Είναι ο συνδυασμός της σύνθεσης και του ωραίου φωτισμού, και αν εκείνη την στιγμή συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο που έχει συγκεκριμενη σημασία για το θέμα που φωτογραφίζεις, τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Πείτε μας μερικά λόγια για τις υπόλοιπες δουλειές σας.
Η πιο αγαπημένη σειρά φωτογραφιών που έχω βγάλει είναι από την Αφρική, την Ζανζιβάρη και το νησί Πέμπα. Είναι πορτρέτα ανθρώπων. Τις έβγαλα κατά την διάρκεια ενός φωτογραφικού σεμιναρίου με τον εξαιρετικό, Έλληνα φωτογράφο της Magnum, Νίκο Οικονομόπουλο.
Επίσης, άλλο αγαπημένο θέμα ήταν αυτό της Κούβας. Φωτογράφισα καθημερινές στιγμές στην ζωή των ανθρώπων της Κούβας, το 2005 και 2006. Έκανα και μια φωτογραφική έκθεση με τις φωτογραφίες αυτές στο Λονδίνο, το 2010 με θέμα 'Cuba is alive'.
http://www.lenakonstantakou.com/cuba-is-alive
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου
Αway from Athens/// Φωτο: Λένα Κωνσταντάκου

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.