ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Eίχε προβλέψει το ανθρώπινο λάθος: Η γυναίκα που έγραψε τον κώδικα προσγείωσης του Apollo 11

Μία μικρή λεπτομέρεια στον κώδικα υπολογιστή που έγραψε για το ιστορικό διαστημόπλοιο ήταν αυτή που τελικά επέτρεψε στο Apollo 11 να προσγειωθεί στη σελήνη.

Eίχε προβλέψει το ανθρώπινο λάθος: Η γυναίκα που έγραψε τον κώδικα προσγείωσης του Apollo 11

Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Ιουλίου του 1969 και το ρολόι 5 παρά 10, ώρα Αμερικής, όταν ο Neil Armstrong πάτησε πρώτος στη σελήνη, το μεγάλο, άπιαστο όνειρο του ανθρώπου που κοιτούσε μέχρι τότε το φεγγάρι ως τον πιο μακρινό προορισμό που μπορεί να βάλει ο νους, κατασκευάζοντας με το μυαλό ιστορίες για εξωγήινα πλάσματα πολύ διαφορετικά από εμάς.

Η ιστορία του θρυλικού διαστημόπλοιου Apollo 11 συγκλόνισε την κοινή γνώμη και η μοναδική πορεία του προς το φεγγάρι καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατες στους δέκτες τους για 8 ολόκληρες ημέρες, μέχρι την στιγμή που το πλήρωμα του διαστημόπλοιου έφτασε τελικά στη σελήνη.

Πίσω από την σπουδαία αυτή στιγμή, μία από τις πιο σημαντικές ολόκληρου του 20ου αιώνα, κρύβεται η υπέροχη ιστορία της Μάργκαρετ Χάμιλτον, της φανταστικής προγραμματίστριας, διευθύντριας του τμήματος Λογισμικού και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του πανεπιστημίου MIT, η οποία έφτιαξε ολόκληρο το πρόγραμμα απογείωσης και προσγείωσης του Apollo 11.

Μπορεί σήμερα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το λογισμικό τους και ο κώδικας χάρη στον οποίο «τρέχουν» τα πιο χρήσιμα προγράμματα που δουλεύουμε όλοι σε καθημερινή βάση, να είναι μία απλή, συνηθισμένη υπόθεση, κατά την δεκαετία του '60, ωστόσο, όταν η Χάμιλτον έγραψε τον κώδικα πίσω από τον υπολογιστή ολόκληρου του Apollo 11, ο όρος «μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών» δεν υπήρχε καν.

Δες το βίντεο.

Όταν έγινε μέλος της ομάδας πίσω από την δημιουργία του υπόγιστη που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για το Apollo 11, η Χάμιλτον επέμενε πως το κομπιούτερ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλα όσα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος, υποστηρίζοντας πως το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα μία μεγάλη πιθανότητα.

Η ΝΑSA από την άλλη είχε εντελώς διαφορετική άποψη, λέγοντας πως οι αστροναύτες είναι εκπαιδευμένοι τόσο καλά και με τέτοιο τρόπο ώστε το ανθρώπινο λάθος αποκλείεται, ωστόσο η Μάργκαρετ Χάμιλτον κατάφερε να τους πείσει για την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός λογισμικού που θα είναι σε θέση να προβλέψει και να διορθώσει οποιαδήποτε ανθρώπινη αδυναμία.

Όπως απέδειξε η ιστορία η παρέμβαση και ο ειδικός κώδικας που έγραψε η Χάμιλτον ήταν εκείνος χάρη στον οποίο το Apollo 11 τελικά κατάφερε να προσγειωθεί στο φεγγάρι. Προσεγγίζοντας τη σελήνη η μηχανή του διαστημόπλοιου παρουσίασε σημάδια υπερφόρτασης, πράγμα που σήμαινε πως ήταν επικίνδυνο για το πλήρωμα να επιχειρήσει την διαδικασία της προσγείωσης. Εξαιτίας της δυνατότητας που έδωσε η προγραμματίστρια μέσω του κωδικά της ο υπολογιστής του Apollo 11 κατάφερε να κάνει shut down κάποιες λειτουργίες που έτρεχαν εκείνη τη στιγμή προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κάθοδος προς το φεγγάρι.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.