Η Ιωάννα Νισυρίου δουλεύει ως τηλεοπτικός παραγωγός. Μεταξύ πλατώ και εξωτερικών γυρισμάτων έχει ανησυχίες, μεγαλύτερες από τις δικές μας. Η ιδρύτρια του We need books, μίλησε στο WomanTOC για την ιδέα, την υλοποίηση και τη χαρά του να προσφέρεις. 

«Λόγω της δουλειάς μου βρέθηκα σε προσφυγικά camps. Μερικά από αυτά είναι αξιοπρεπή. Τα περισσότερα όμως έχουν πολλές ελλείψεις. Μπορεί να έχουν λύσει το θέμα της σίτισης, και να παρέχουν είδη για τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, δεν οργανώνουν όμως τίποτα περισσότερο». 

Για τους ενήλικες, προσπαθώ να βρω βιβλία ξένων γλωσσών (κυρίως αγγλικά) και άλλα που έχουν ως θέμα την κουλτούρα της Ευρώπης, για να μας γνωρίσουν καλύτερα»

Συγκατοικώντας η ίδια για πάνω από έναν χρόνο τώρα με έναν πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, αφουγκράζεται τις ανάγκες τις ιδιαιτερότητες και την προσδοκία των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή. Σκέφτηκε λοιπόν ότι σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει μείνει αμόρφωτες, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Σκέφτηκε επίσης τα χιλιάδες παιδιά που μένουν στα camps χωρίς τη δυνατότητα να συνεχίσουν τα μαθήματά τους. «Όταν ο άνθρωπος μορφώνεται, δύσκολα μπορεί να γίνει υποχείριο των άλλων». Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια έψαξε και βρήκε σε μορφή PDF τα σχολικά βιβλία της Συρίας και του Ιράν και το μόνο που ζητά είναι βοήθεια για να καταφέρει να τα τυπώσει. «Από το Σεπτέμβριο, θα ζητήσω από τα σχολεία να κάνουμε έναν μικρό έρανο. Έστω και 50 λεπτά να μαζεύαμε από κάθε παιδάκι, τολμώ να πω, ότι όλο αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα». 

Προφανώς και η Ιωάννα δεν μπορεί να περιμένει τον Σεπτέμβριο και θέλει να οργανώσει σήμερα όσα περισσότερα πράγματα μπορεί. Μιλάει με χαρτέμπορους, με γραφεία εκτυπώσεων, με οργανώσεις, ενώ σκοπεύει να πάει στην Αίγυπτο για να αγοράσει η ίδια υλικά σε χαμηλή τιμή. «Για τα παιδιά πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, μετά από επαφές που έκανα, ζήτησα και θα μου στείλουν βιβλία από εκεί. Για τους ενήλικες, προσπαθώ να βρω βιβλία ξένων γλωσσών (κυρίως αγγλικά) και άλλα που έχουν ως θέμα την κουλτούρα της Ευρώπης, για να μας γνωρίσουν καλύτερα».

Το We need books είναι μια μεγάλη και ίσως η τελευταία ευκαιρία μας. Ας την αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε εδώ.

 

TAGS