Μία πολύ δυσοίωνη πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, ο οποίος προειδοποιεί ότι μετά το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου θα έρθουμε αντιμέτωποι με μία μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κύριος Τούντας αναφέρει ότι το πιο ανησυχητικό απ' όλα είναι ο πολύ γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης, ενώ συμπλήρωσε ότι πλέον είναι υπερβλολικά δύσκολο να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση. 

«Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε χειροτέρευση με την επιστροφή των εκδρομέων. Έχουμε μπει σε ένα δεύτερο κύμα, που μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα από το πρώτο», είπε ο καθηγητής. 

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, θα υπάρξει μια έξαρση κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, γι' αυτό πρέπει να τηρήσουμε τα ήδη ισχύοντα μέτρα και να ληφθούν και νέα μέτρα όπως τοπικά lockdown όπου χρειαστεί. Ωστόσο, εκτίμησε ότι από Σεπτέμβριο είναι πιθανό να δούμε βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα.    

Σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι «έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 60.000 συμπολίτες μας. Υπάρχουν περισσότερα από 10.000 ενεργά κρούσματα. Γύρω μας υπάρχουν 10.000 συμπολίτες μας μεταδίδουν τον ιό».  

Το νούμερο αυτό προκύπτει από μια διεθνή εκτίμηση ότι τα κρούσματα τα πραγματικά είναι 10 φορές περισσότερα από αυτά που βρίσκουμε από τα τεστ, εξήγησε ο κ. Τούντας, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς.  

«Πρέπει να εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα ισχύοντα μέτρα. Παντού είναι ο ιός. Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα σαν να κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να μολυνθούμε», κατέληξε ο κ. Τούντας.  

Κεντρική φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS