«Όταν φεύγεις από μια αίρεση δεν έχεις σπίτι, δεν έχεις δουλειά, δεν έχεις μόρφωση»: έτσι αρχίζει τη μαρτυρία της η Briell Decker, μια νεαρή Αμερικανίδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στους κόλπους της πολυγαμικής αμερικανικής αίρεσης Fundamentalist Church of Jesus Christ, αναγκάστηκε να γίνει μια από τις ογδόντα γυναίκες του αρχηγού της, Warren Jeffs, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Για πρώτη φορά ελεύθερη στη ζωή της, είχε να αντιμετωπίσει μια νέα, μεγάλη πρόκληση: ναυαγός σε άγνωστο πλανήτη, όχι απλώς να επιβιώσει αλλά και να διεκδικήσει την ευτυχία.

«Φεύγοντας από την αίρεση συνειδητοποίησα ότι ήμουν ελεύθερη κι αυτό μού έδωσε τεράστια δύναμη» θυμάται σήμερα. Αυτή η δύναμη τη βοήθησε να στηρίξει και άλλα θύματα της αίρεσης στο καταφύγιο που δημιουργήθηκε στο παλιό σπίτι του Jeffs, μετά τη σύλληψη και την καταδίκη του σε ισόβια. «Ήμουν ένα από τα 14 παιδιά μιας πολυγαμικής οικογένειας. Είμαι μια από τις πρώην συζύγους του Jeffs, ο οποίος είχε 79 γυναίκες και ζούσε σε αυτό το σπίτι με περίπου 30 από αυτές. Έκανα πολλές απόπειρες να αποδράσω και τελικά τα κατάφερα. Αλλά όταν βγήκα στον έξω κόσμο, τα πάντα για μένα ήταν καινούρια» λέει.

Μέχρι σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στον ξενώνα που έχει δημιουργηθεί στην παλιά, τεράστια κατοικία του Jeffs, που έχει 45 υπνοδωμάτια και πάνω από 50 μπάνια. Εκεί βρίσκουν στέγη, φαγητό, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση και καθοδήγηση ώστε να εξασφαλίσουν την πρώτη τους δουλειά στην αγορά εργασίας. «Το να βλέπω τόσους ανθρώπους να έρχονται στο καταφύγιο μού δίνει τεράστια θεραπευτική ενέργεια. Αρχικός στόχος μου ήταν να βοηθήσω άλλους ανθρώπους. Συνειδητοποιώντας σε πόση κλίμακα έχει αποτέλεσμα αυτή η δράση, κατάφερα να βρω τον εαυτό μου» καταλήγει η Decker.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με την ιστορία της Decker και της αίρεσης από την οποία δραπέτευσε.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS