Αυτός είναι ο Spot Robot ένα πρωτοποριακό ρομπότ το οποίο τριγυρίζει στις γειτονιές της Σιγκαπούρης, εντοπίζει εκείνους τους πολίτες που δεν κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και τους υπενθυμίζει ότι πρέπει να το κάνουν. Κόνσεπτ βγαλμένο από φιλμ επιστημονικής φαντασίας στο οποίο ο κόσμος μας είναι πολύ διαφορετικός απ΄ότι τον ξέραμε τρεις μήνες νωρίτερα; Mπορεί. Μήπως, όμως, δεν είναι εξίσου φουτουριστικά όλα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα;

To τετράποδο ρομπότ της εταιρίας Boston Dynamics βρίσκεται ήδη σε λειτουργία στην κινεζική πόλη και περιφέρεται σε κεντρικά σημεία της Σιγκαπούρης, όπως το πάρκο Bishan-Ang Mo Kio υπενθυμίζοντας διαρκώς στον κόσμο να κρατάει αποστάσεις. Φυσικά το μήνυμα που λέει είναι ηχογραφημένο από πριν, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξίσου σοκαριστικό. 

Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με πολλές κάμερες έτσι ώστε να μπορεί να εντοπίζει τον αριθμό των πολιτών που βρίσκονται κάθε δεδομένη στιγμή στο πάρκο, αλλά και όσους δεν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Οι αρχές, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι δεν είναι σε θέση να συλλέξει προσωπικα στοιχεία ή να καταγράψει πρόσωπα και συγκεκριμένες δραστηριότητες στη μνήμη του και πως η χρήση του περιορίζεται αυστηρά και μόνο στο να λέει στον κόσμο να κρατήσει δύο μέτρα απόσταση.

Αυτή τη στιγμή η λειτουργία του Spot Robot βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, αλλά αν κριθεί επιτυχής σύντομα θα τεθεί σε μόνιμη εφαρμογή κατά τις ώρες αιχμής στο πάρκο όπως και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης.

Για την ιστορία να πούμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που, εν μέσω πανδημίας, χρησιμοποιούνται τεχνικά μέσα για να υπενθυμίσουν στους πολίτες την αναγκαιότητα της κοινωνικής απστασιοποίησης. Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικης όσο και στην Κίνα οι αρχές είχαν θέσει σε εφαρμογή drones, τα οποία πετούσαν πάνω από κεντρικά σημεία των πόλεων και άφησαν ένα ηχογραφημένο μήνυμα: «Παρακαλώ διατηρήστε αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ σας. Το να πλένεις τα χέρια σου έχει πλάκα. Ωχ, για στάσου, εγώ δεν έχω χέρια».

Δείτε ένα σχετικό βίντεο. 

 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS