Οι ταινίες του βουβού κινηματογράφου στους περισσότερους από εμάς φαίνονται σήμερα λίγο αστείες.  Οι ηθοποιοί βουβών ταινιών έδιναν μεγάλη έμφαση στη γλώσσα του σώματος και στις εκφράσεις του προσώπου τους έτσι ώστε το κοινό να καταλάβει καλύτερα τι αισθανόταν ο/η ηθοποιός.

Υπερβολές, γκριμάτσες και άηχα γέλια γέμιζαν την οθόνη. Σε αυτό το με συνεννοήσεις μέσω παντομίμας και κάρτες τίτλων-διαλόγων στη δεκαετία του 20 κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες μεγάλες σταρς του Χόλιγουντ. Μερικών από αυτές κανένας δεν άκουσε ποτέ τη φωνή τους ή με την έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου αποδείχτηκε ότι η φωνή τους ήταν ακατάλληλή και η λάμψη τους έσβησε.

Πορτραίτο της Gloria Swanson στην ταινία Father Takes a Wife, σε σκηνοθεσία του Jack Hively, το 1941.

Στις 27 Μαρτίου του 1899 γεννιέται μια από τις διασημότερες και ωραιότερες σταρς της εποχής, η Γκλόρια Σουάνσον. Μια βαμπ της εποχής η Miss Gloria Swanson όπως ήθελε να την αποκαλούν, ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου και παραγωγός άνοιξε τον δρόμο για τις πρώτες σταρ. 

Η Σουάνσον ξεκίνησε την καριέρα της στον βωβό κινηματογράφο, ενώ συμμετείχε και στον ομιλούντα. Κυρίως, υπό τη σκηνοθεσία του Αμερικανού πρωτοπόρου σκηνοθέτη Σέσιλ Ντε Μιλ.

Περισσότερο γνωστή, είναι για τον ρόλο της στην περίφημη ταινία του Χόλιγουντ: Η Λεωφόρος της Δύσης, ως Norma Desmond. Κατά τη δεκαετία του 1930, έχασε τη δημοτικότητα που είχε, κι έτσι ασχολήθηκε με το θέατρο και αργότερα με την τηλεόραση. Το 1929, στην 1η Τελετή Όσκαρ, υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, βραβείο που δεν πήρε ποτέ και που υπήρξε άλλες δύο φορές υποψήφια. Ωστόσο, το 1950, έλαβε Χρυσή Σφαίρα, στην ιδία κατηγορία, για το Η Λεωφόρος της Δύσης.

Η Σουάνσον γεννήθηκε στο Σικάγο, και μπήκε τυχαία στον κινηματογράφο καθώς καταγόταν από μια αυστηρή λουθηρανική οικογένεια. Σε μια επίσκεψή της σε ένα στούντιο τους έκανε εντύπωση και της ζήτησαν να ξεκινήσει μια συνεργασία μαζί τους. Έτσι έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 15 ετών δίπλα στον Τσάρλι Τσάπλιν με 13,5 δολάρια την εβδομάδα. Λίγο αργότερα υπογράφει με την παραμάουντ η οποία προκειμένου να μη τη χάσει ικανοποιούσε όλες τις ιδιοτροπίες και τα καπρίτσια της. Η Σουάνσον μεταμορφώθηκε σε ηθοποιό πρώτου μεγέθους από τον Σεσίλ Ντε Μιλ και σε μια από τους πιο πιο περιζήτητους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ. Ο κόσμος συνέρρεε στους κινηματογράφους όχι μόνο για να τη δει στις ταινίες αλλά και για να δει το πολλές φορές εξωφρενικό ντύσιμό της, τα ρούχα που έφερνε από την ντουλάπα της,  αφού συχνά «διακοσμούσε» με χάντρες, κοσμήματα, φτερά παγωνιού και στρουθοκαμήλου και άλλα υπερβολικά κομμάτια υψηλής ραπτικής όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και το ρόλο της. Η μόδα που ακολουθούσε, τα κοσμήματα και οι κομμώσεις της αντιγράφηκαν σε όλο τον κόσμο. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έφερε με τέτοιο τρόπο τη μόδα στον κινηματογράφο και η πιο πολυφωτογραφημένη γυναίκα στον κόσμο.

Η Σουάνσον έζησε μέσα στις πρώτες αναλαμπές του Χόλιγουντ μια ζωή αντάξια της κινηματογραφικής της λάμψης και με τον τρίτο της γάμο έγινε μαρκησία αφού παντρεύτηκε τον τρίτο σύζυγό της Henri, Marquis de la Falaise.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε ανεξάρτητες ταινίες και πλήρωσε από την προσωπική της περιουσία την Παραμάουντ για να απελευθερωθεί από το συμβόλαιο και να προσχωρήσει στους United Artists. Ήθελε επιτέλους να είναι το αφεντικό του εαυτού της.

Η Σουάνσον ήταν η πρώτη σταρ του Χόλιγουντ που έγινε χορτοφάγος και υποστήριξε δημόσια ένα σύστημα υγιεινής διατροφής. Μάλιστα έφερνε τα δικά της γεύματα σε σακούλες όπου και αν βρισκόταν και πίστευε στη μακροβιοτική διατροφή. Στις αρχές του 1980, κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της 520 σελίδων με τίτλο Swanson, Swanson on Swanson, έγινε αμέσως μπεστ σέλλερ. Και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Η Σουάνσον πέθανε σε ηλικία 84 ετών. Πολλά από τα πολύτιμα αντικείμενα που συγκέντρωνε κατά τη διάρκεια της ζωής της βγήκαν σε δημοπρασίες και έγιναν ανάρπαστα.

Δείτε ένα βίντεο με τη βιογραφία της:

 

TAGS