ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Γίνετε δωρητές οργάνων, κανείς δε ζει αιώνια»: Το μήνυμα 39χρονης που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση

Υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση στομάχου, δωδεκαδακτύλου, ήπατος, παγκρέατος και όλου του λεπτού εντέρου.

«Γίνετε δωρητές οργάνων, κανείς δε ζει αιώνια»: Το μήνυμα 39χρονης που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση

Πριν απο δυόμιση χρόνια η Ελληνίδα γιατρός Μαρία Ασλαμάζη υποβλήθηκε σε πενταπλή μεταμόσχευση οργάνων, από μία νεαρή Αμερικανίδα που τη χάρισε τη ζωή με τον δικό της θάνατο.

Σήμερα στέλνει το δικό της μήνυμα, ζητώντας από τους πολίτες να γίνουν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι γύρω από το ζήτημα της δωρεάς οργάνων, προτρέποντας μας να σκεφτούμε ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως σώσουμε τη ζωή ενός συνανθρώπου μας.

«Γίνετε δωρητές οργάνων. Κανένας δεν θα ζήσει αιώνια, μπορεί όμως να βοηθήσει κάποιον να ζήσει παραπάνω. Όταν πεθάνει κάποιος δεν θα τα χρειαστεί τα όργανά του ούτε "εκεί πάνω", ούτε "εκεί κάτω"», λέει καθώς αφηγείται την περιπέτεια της υγείας της, που ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 10 ετών.

Η Μαρία Ασλαμάζη, η οποία σήμερα είναι 39 ετών, υποβλήθηκε σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση στις ΗΠΑ καθώς αυτού του είδους οι μεταμοσχεύσεις είναι σπάνιες και δεν γίνονται στην Ελλάδα.

Στο μήνυμα της εξομολογείται:

«Σε ηλικία 10 ετών διαγνώστηκε ότι έχω καρκίνο -σάρκωμα το οποίο αφαιρέθηκε- έκανα τις θεραπείες μου και το ξεχάσαμε. Όμως η ακτινοθεραπεία που έκανα, προκάλεσε ζημιά στα αγγεία της κοιλιακής χώρας και στη συνέχεια υπήρξε μια στένωση στην άνω μεσεντέρια αρτηρία, η οποία έπαθε θρόμβωση κι έτσι έπαθε ζημιά όλο το λεπτό έντερο και τμήμα του παχέος εντέρου και έπρεπε να κάνω παρεντερική διατροφή. Ήμουν 32 ετών τότε. Στην Ελλάδα, η εμπειρία στις παρεντερικές διατροφές είναι μικρή. Έγινε πολύ μεγάλη ζημιά στο ήπαρ, ανέπτυξα και ηπατική ανεπάρκεια και χρειαζόμουν άμεσα μεταμόσχευση. Στο σύνολο περίμενα πέντε χρόνια, τα πρώτα δύο χρόνια δεν ήταν άσχημα. Ακόμη το ήπαρ μου λειτουργούσε και ήταν καλή η ποιότητα ζωής μου, αλλά όταν άρχισε να δυσλειτουργεί το ήπαρ τα πράγματα δυσκόλεψαν. Υποβλήθηκα σε μεταμόσχευση στομάχου, δωδεκαδακτύλου, ήπατος, παγκρέατος και όλου του λεπτού εντέρου τον Φεβρουάριο του 2018, με μία επέμβαση διάρκειας 16 ωρών που έγινε στη Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Cleveland Clinic του Ohio και ο γιατρός μου ήταν ο Αιγύπτιος χειρουργός μεταμοσχεύσεων Kareem Abu-Elmagd. Όλα τα όργανα, τα οποία μου μεταμοσχεύθηκαν, προέρχονταν από την ίδια γυναίκα, που ήταν περίπου 30 ετών και έχασε τη ζωή της σε τροχαίο. Μετά το χειρουργείο ξαναμπήκα αρκετές φορές για διορθωτικές επεμβάσεις. Σε αυτό το διάστημα ήμουν σε τεχνητό κώμα. Η νοσηλεία μου συνολικά κράτησε πάνω από τρεις μήνες, αλλά στην Αμερική έμεινα πέντε χρόνια. Το κόστος καλύφτηκε χάρη σε δωρεές γιατρών και επιχειρηματιών από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από ομογενείς στην Αμερική», αφηγείται η Μαρία Ασλαμάζη.

Όπως αναφέρει η κ. Ασλαμάζη, οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε πολυσπαλχνική μεταμόσχευση είναι λίγοι. Στην Ευρώπη υπάρχει ένας νεαρός στο Βέλγιο, στον οποίο έγινε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση πριν από έξι χρόνια, ενώ στην Αμερική υπάρχουν μεταμοσχευμένοι από τον Kareem Abu-Elmagd, εκ των οποίων ο ένας ζει εδώ και 28 χρόνια και επίσης υπάρχουν και δυο γυναίκες, οι οποίες απέκτησαν παιδιά.

«Η ζωή συνεχίζεται. Ανταλλάσουμε ένα πακέτο προβλημάτων με ένα άλλο, αλλά το πακέτο προβλημάτων που παίρνουμε με τη μεταμόσχευση βελτιώνει τόσο πολύ την ποιότητα ζωής που δεν τα παρατηρείς καν αυτά τα πράγματα. Μπορεί να μην αισθάνεσαι καλά, να είσαι αδύναμος αλλά δεν δίνεις σημασία γιατί η ποιότητα ζωής έχει αλλάξει ριζικά», προσθέτει η κ. Ασλαμάζη και δίνει το μήνυμα: «Γίνετε δωρητές οργάνων. Κανένας δεν θα ζήσει αιώνια, μπορεί όμως να βοηθήσει κάποιον να ζήσει παραπάνω. Όταν πεθάνει κάποιος δεν θα τα χρειαστεί τα όργανά του ούτε "εκεί πάνω", ούτε "εκεί κάτω". Μπορεί να ακούγεται πολύ τετριμμένο, απλώς σκεφτείτε ότι οι γονείς αυτής της κοπέλας πήραν την απόφαση να δώσουν τα όργανά της. Πήρα πέντε, είμαι εδώ, κοιτάω την παραλία της Θεσσαλονίκης και τις "Ομπρέλες" και δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα το ξαναδώ αυτό. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ξαναπερπατήσω. Κάνουμε ανακύκλωση στα πάντα, ανακυκλώνουμε γυαλί, πλαστικό, οτιδήποτε. Γιατί δεν ανακυκλώνουμε τα όργανα; Ο ένας που γίνεται δωρητής δίνει οκτώ ζωές. Αλλά δεν είναι μόνο οκτώ ζωές, είναι τόσοι άνθρωποι που είναι από πίσω τους, οι οικογένειές τους, οι φίλοι τoυς»

Η Μαρία Ασλαμάζη είναι πλέον έτοιμη να επιστρέψει στο ΑΧΕΠΑ για να ολοκληρώσει την ειδικότητα της αναισθησιολογίας που είχε ξεκινήσει πριν από την περιπέτεια της υγείας της, που την οδήγησε στη μεταμόσχευση. Κλείνοντας τη συζήτηση, λέει ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο κενό στην εκπαίδευση και την ενημέρωση στο θέμα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων και τονίζει πως θα έπρεπε οι γιατροί να ενημερώνονται γι' αυτά τα θέματα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και για το πώς να πλησιάζουν τους συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προκειμένου να δωρίσουν τα όργανα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.