Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα παράθυρα του αεροπλάνου είναι στρογγυλά; Μπορεί να σου ακούγεται ως πολύ μικρή λεπτομέρεια, ωστόσο το σχήμα των παραθύρων του αεροσκάφους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Στο παρελθόν, τα τετράγωνα παράθυρα ήταν αρκετά διαδεδομένα και υπήρχαν στα περισσότερα αεροπλάνα. Ωστόσο, το 1950 το αεριωθούμενο αεροπλάνο έγινε διάσημο και κάπου εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, τα νέα αεροσκάφη ήταν σε θέση να αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες και να πετούν σε υψηλότερα υψόμετρα από ότι στο παρελθόν, αλλά δύο από αυτά κατέπεσαν λόγω του σχήματος των παραθύρων.

Μελέτες κατέληξαν ότι για τις πτώσεις, υπεύθυνες ήταν οι γωνίες των παραθύρων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γωνίες είναι αδύναμα σημεία και έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποδυναμωθούν από μεταβολές της πίεσης του αέρα και ως εκ τούτου να είναι υπεύθυνες για τα δυστυχήματα.

Ωστόσο, τα καμπυλωτά τζάμια δεν έχουν κανένα σημείο επαφής και διανέμεται η πίεση ομοιόμορφα - μειώνοντας την πιθανότητα για ρωγμές ή σπασίματα. Ακόμη, είναι ισχυρότερα και αντέχουν σε παραμορφώσεις, κάτι που σημαίνει ότι τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα όταν πρόκειται για ακραίες διαφορές στην πίεση του αέρα.

TAGS