Πολλοί από εμάς αυτή την περίοδο, της τηλεργασίας, μοιραζόμαστε το οικιακό γραφείο μας με τα κατοικίδιά μας. Αν έχουμε γάτες, μπορεί να αντιμετωπίζουμε ένα «προβληματάκι»: Θα έχουμε, πιθανότατα, διαπιστώσει, ότι ένα από τα αγαπημένα τους χόμπι είναι να σκαρφαλώνουν στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας και να κόβουν βόλτες, μπλοκάροντας τη θέα μας στην οθόνη και, ενδεχομένως, παίρνοντας την πρωτοβουλία να ανεβάσουν ακαταλαβίστικα status ή να στείλουν email που κάνουν τους διαδικτυακούς φίλους και συνεργάτες μας να αναρωτιούνται αν έχουμε πάθει απανωτά εγκεφαλικά εν ώρα εργασίας.

Γιατί όμως συμπεριφέρονται έτσι, αν δηλαδή δεν προσπαθούν να μας πουν «πεινάω» ή «θέλω να βγω στη βεράντα για να πάω στην αμμολεκάνη μου»;

Ο λόγος είναι πολύ τρυφερός, όπως απαντά η Μέριλιν Κρίγκερ, ειδικός στη συμπεριφορά της γάτας και συγγραφέας του βιβλίου «Naughty No More! Changing Unwanted Behaviors through Positive Reinforcement»: «Πολλές γάτες κάθονται πάνω σε πληκτρολόγια και λάπτοπ γιατί με αυτό τον τρόπο βρίσκονται κοντά στον αγαπημένο τους άνθρωπο και στο επίκεντρο της προσοχής του. Συνήθως εμείς ενισχύουμε, άθελά μας, αυτή τη συμπεριφορά, χαϊδεύοντας τη γάτα μας ή μιλώντας της. Έτσι, εκείνη μαθαίνει γρήγορα ότι κάθε φορά που ανεβαίνει στο πληκτρολόγιο, παίρνει αυτό που θέλει – προσοχή».

Πώς όμως θα αποθαρρύνουμε αυτή τη συμπεριφορά, όσο αξιαγάπητες κι αν είναι οι προθέσεις της, αν καθυστερεί τη δουλειά μας ή μας βάζει σε κίνδυνο να στείλουμε ένα email με την υπογραφή «φδηδφηφδηφδηφδ» στη θέση της φράσης «Με εκτίμηση»; «Μπορείτε να διαμορφώσετε κοντά σας ένα βολικό για τη γάτα σας σημείο, επιβραβεύοντάς τη με χάδια και κουβέντες κάθε φορά που επιλέγει να καθίσει ή να ξαπλώσει εκεί» συμβουλεύει η ειδικός.

Πώς θα πούμε στη γάτα μας «σ’ αγαπώ» στη δική της γλώσσα:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Simon Haslett on Unsplash
 

TAGS