Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού υπάρχει σοβαρή περίπτωση το στυλ της Μελάνια Τραμπ να συζητιέται περισσότερο ακόμα και από τα ανοικτά μέτωπα του συζύγου της, Ντόναλντ Τραμπ, με Βόρεια Κορέα και Βενεζουέλα, ακόμα περισσότερο και από τις εσωτερικές ταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες με ακραία φασιστικά φαινόμενα να έχουν κάνει για άλλη μία φορά αισθητή την παρουσία τους. 

Βέβαια όλο αυτό δεν αποτελεί από μόνο του είδηση αφού από πριν ακόμα ο Τραμπ εκλεγεί στην εξουσία σχεδόν όλος ο πλανήτης ασχολούνταν με το ποιοι σχεδιαστές θέλουν να ντύσουν τη νέα Πρώτη Κυρία και ποιοι αρνούνται πεισματικά σε μία προσπάθεια να εκφράσουν την αντίρρηση τους στην εκλογή του άντρα της. Αυτό που αποτελεί το νέο, hot δεδομένο στον αμερικανικό Τύπο είναι το γεγονός ότι εδώ και λίγες ώρες έχει ξεσπάσει ένα φρέσκο κύμα αντιδράσεων το οποίο υποστηρίζει πως η Μελάνια Τραμπ αλλά και η κόρη του Προέδρου, η πολυσυζητημένη Ιβάνκα πρέπει επειγόντως να κατέβουν από τα 12ποντα παπούτσια τους. 

Σε μία από τις σπάνιες φορές που είδαμε το προεδρικό ζεύγος πιασμένο από το χέρι.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε όταν ο Andre Leon Talley, πρώην fashion editor στη Vogue, ο οποίος μάλιστα υπήρξε και στιλίστας της Μελάνια για ένα διάστημα, δήλωσε ότι «ποτέ στη ζωή μου δεν έχω συναντήσει άλλη γυναίκα που να είναι σε θέση να σταθεί για τόσες, ατελείωτες ώρες πάνω σε 12ποντες γόβες. Την είδα από κοντά στον γάμο της, να μην της βγάζει ούτε στιγμή και δεν μπορούσα να το πιστέψω». Ο ίδιος ο Talley συμπλήρωσε πως το να περνάνε οι γυναίκες τόσες ώρες πάνω σε τόσο άβολα παπούτσια είναι ό,τι χειρότερο μπορούν να κάνουν για τα πόδια της αλλά και για την υγεία τους γενικότερα, εξηγώντας ότι καλό θα ήταν να μην γινόμαστε «θύματα» της υπερβολικά προσεγμένης εμφάνισης εις βάρος της άνεσης μας.

 

Έχει παρατηρηθεί πως κάθε γυναίκα που βρέθηκε ποτέ κοντά στον τωρινό Πρόεδρο των ΗΠΑ έχει ακολουθήσει το ίδιο ακριβώς πάτερν στην επιλογή παπουτσιών

Από αυτή την αφετηρία χτίστηκε μία τεράστια παραφιλολογία γύρω από τους λόγους που η Mελάνια, η Iβάνκα, αλλά και άλλες γυναίκες που ανήκουν στο στενό εργασιακό περιβάλλον του Ντόναλτ Τραμπ, επιλέγουν και επιμένουν να φορούν συνέχεια 12ποντα. Η Nina Burleigh, συγγραφέας ενός πρόσφατα δημοσιευμένου άρθρου με τίτλο "‘Melania and Ivanka Trump Wear High Heels, A Symbol Of Everything That Is Beautiful and Horrifying About Them’" έχει χρησιμοποιήσει τις θεωρίες και τα λεγόμενα του βρετανού ψυχολόγου Paul Morris, ο οποίος σε κάποιο σημείο των ερευνών του αναφέρει ότι «Το να φοράς 12ποντα είναι κάτι που παίρνει την θηλυκότητα στον βηματισμό μίας γυναίκας και τον πηγαίνει στην υπερβολή του. Είναι ένας ακόμα τρόπος που διαχωρίζει τον ρόλο και την θέση αντρών και γυναικών».

Η ίδια η Nina Burleigh γράφει πως «ιστορικά έχει παρατηρηθεί πως κάθε γυναίκα που βρέθηκε ποτέ κοντά στον τωρινό Πρόεδρο των ΗΠΑ έχει ακολουθήσει το ίδιο ακριβώς πάτερν στην επιλογή παπουτσιών», υπονοώντας ακριβώς αυτό που εύκολα φαντάζεται ο καθένας, Ότι όλες αυτές οι γυναίκες φορούν συνειδητά 12ποντες γόβες αγνοώντας τους κινδύνους για την υγεία των ποδιών τους ή αδιαφορώντας γι αυτούς, θέλοντας να παίξουν κάτι σαν ρόλο, της πανέμορφης κούκλας που της αξίζει να βρίσκεται δίπλα σε έναν τόσο ισχυρό άνθρωπο επειδή είναι υπερβολικά όμορφη.

Στη Νέα Υόρκη

Βέβαια σε όλο αυτό υπάρχει ο υγιής αντίλογος που υποστηρίζει ότι κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε θέση εξουσίας επιλέγει τα πολύ ψηλά τακούνια στο περιβάλλον εργασίας της υποδεικνύοντας πως οι 12ποντες γόβες δεν είναι σε καμία περίπτωση δείγμα σεξισμού αλλά απλά ένα κομψό παπούτσι πάνω στο οποίο είτε μπορείς να βαδίσεις είτε δεν μπορείς, και το οποίο αποτελεί περισσότερο απόδειξη εξουσίας παρά σεξιστικής κατωτερότητας. 

Άλλωστε και η Μπριζίτ Μακρόν, με την οποία επίσης τα έβαλε πρόσφατα ο γαλλικός Τύπος αλλά για τελείως άλλους λόγους, εμφανίζεται πάρα πολύ συχνά με ψηλοτάκουνες γόβες με τη μόνη διαφορά ότι ίσως το τακούνι δεν είναι 12ποντο αλλά 10ποντο ή 8ποντο, αν δεν έχεις μεζούρα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Την ίδια στιγμή, το πιο παράλογο επιχείρημα μέσα σε όλο αυτό φαντάζει να είναι ο ισχυρισμός του «επιμένουν να τα φορούν παρόλο που φέτος οι γόβες στιλέτο δεν είναι καθόλου στη μόδα». Ίσως βέβαια, η ίδια πλευρά, να έβρισκε εξίσου σεξιστικό το αν οι συγκεκριμένες γυναίκες επέλεγαν να φορέσουν ένα παπούτσι απλά και μόνο επειδή είναι στη μόδα.

Στην πρόσφατη επίσκεψη τους στο Παρίσι

Οπότε το ερώτημα δεν είναι αν η Μελάνια και η Ιβάνκα ντύνονται πραγματικά κομψά και καλόγουστα ή αν έχουν τις δυνάμεις και την ικανότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο δίπλα σε έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ, κάτι το οποίο εξ όρισμου παρά τον δυναμισμό της πρώτης και την πειθαρχία της δεύτερης, φαίνεται ότι  σε καμία περίπτωση δεν διαθέτουν, αλλά κατά πόσο πλέον της κρίνουμε και τις σχολιάζουμε για όλους τους σωστούς ή τους λάθος λόγους.

 

TAGS