Τα αποτελέσματα της ετήσιας μελέτης των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρώπινη ανάπτυξη, που προκύπτει από πολύ εκτενή έρευνα σε κάθε γωνιά της υφηλίου, δημοσιεύθηκαν για το 2015 πριν από λίγες ημέρες. Και οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλούν.

Η Νορβηγία ψηφίστηκε ως η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να ζει κανείς – ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κερδίζει τον συγκεκριμένο τίτλο για 12η συνεχή χρονιά. Ανάμεσα σε σχεδόν 200 χώρες, η συγκεκριμένη εξακολουθεί να πετυχαίνει το καλύτερο «σκορ» στο προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και το επίπεδο ζωής, καθώς και σε μια σειρά μικρότερων κατηγοριών. Και όλα αυτά, την εκτινάσσουν στην κορυφή της λίστας των Ηνωμένων Εθνών (στην οποία κάθε χώρα βαθμολογείται σε κλίμακα από 0 έως 1).

Το προσδόκιμο ζωής για όσους γεννιούνται σήμερα στη Νορβηγία φθάνει στα 81,6 έτη, ενώ το ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 64.922 δολάρια.

Οι συνεχείς πρωτιές που σημειώνει η Νορβηγία επιτυγχάνονται χάρη σε μια σειρά από παράγοντες, όπως την αξιοποίηση του πετρελαίου για την οικονομική της ανάπτυξη, το ισχυρό σύστημα υγείας και την αποτελεσματική κυβερνητική δομή. Επίσης, οι φυσικές ομορφιές αποτελούν τη βάση για μια πλούσια τουριστική βιομηχανία.

Στη λίστα που δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκέμβρη, τη Νορβηγία ακολουθούν η Δανία, η Αυστραλία και η Ελβετία. Αντίθετα, πρώτοι από το τέλος βρίσκονται η Νιγηρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ερυθραία, το Τσαντ και το Μπουρούντι. Και παρότι οι περισσότερες χώρες παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, η Συρία κατέβηκε κατά 15 θέσεις, ενώ η Λιβύη 27. 

Ωστόσο, από τη φετινή έρευνα των Ηνωμένων Εθνών προκύπτει και ένα αισιόδοξο συμπέρασμα: Αν και 830 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ανήκουν ακόμη στην κατηγορία των «φτωχών εργαζομένων» βγάζοντας λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, άλλα 2 δισεκατομμύρια κατάφεραν να βγουν από την ακραία φτώχεια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών. 

Απόδοση: Αλεξάνδρα Καστάνια

TAGS