Ο Άγγελος Πατσιάς είναι ένας νεαρός δάσκαλος με μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και ιδιαίτερο μεράκι για τη δουλειά του.

Ο 25χρονος δάσκαλος κατάφερε να φτιάξει ένα αλλιώτικο σχολείο, στο χωριό Φουρφουράς, στα ορεινά του Νομού Ρεθύμνου, που είναι και το μοναδικό ελληνικό σχολείο που έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο δίκτυο Σχολείων και Οργανισμών Εναλλακτικής Εκπαίδευσης.

Ο ίδιος μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» για την εμπειρία του στο 4θέσιο δημοτικό σχολείο του Φουρφουρά, όπου έμεινε για πέντε ολόκληρα χρόνια, καθώς πλέον έχει αποχωρήσει από εκεί και κυνηγά το όνειρό του στη Θεσσαλονίκη.

Και η ιστορία έχει ως εξής…

Μόλις 25 χρονών όταν διορίστηκε, με δύο χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στην πλάτη του, ο Άγγελος βρέθηκε σε αυτό το μικρό σχολείο στον άγνωστο Φουρφουρά παρέα με δύο ακόμη νέα παιδιά, τον Γιάννη Μανωλακάκη και την Γιούλη Μποσδελεκίδου. «Δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος σκοπός ή στόχος για το που θέλουμε να φτάσουμε, αλλά θέλαμε να φτιάξουμε ένα περιβάλλον που πρώτα απ’ όλα θα ικανοποιεί εμάς».

Για το ασυνήθιστο εγχείρημα διαβάζουμε στο site του σχολείου: «Σε αντίθεση με τις καρέκλες, που εμποδίζουν τη σωστή ανάσα, την καλή κυκλοφορία του αίματος και που επιβαρύνουν το σώμα με τη λανθασμένη στάση, οι ελβετικές μπάλες γυμναστικής ή όπως είναι γνωστές «οι μπάλες για πιλάτες», κρατούν το σώμα σε εγρήγορση, βοηθούν στη συγκέντρωση, ενώ γυμνάζουν, διευκολύνοντας την αναπνοή και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Δεν είναι τυχαίο που τις μπάλες αυτές τις χρησιμοποιούν σε κέντρα πληροφορικής, σε εργασίες που απαιτούν πολύ καθισιό, ενώ βοηθούν ιδιαίτερα τα παιδιά με αυτισμό».

Το σχολείο είναι τετραθέσιο και δεν ονομάζεται τυχαία, «Το σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων». Είναι το μοναδικό ελληνικό δημόσιο δημοτικό που συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια λίστα των Σχολείων της Εναλλακτικής εκπαίδευσης «εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε μία εκπαιδευτική κοινότητα που θέτει διαφορετικούς στόχους», όπως αναφέρει ο Α.Πατσιάς.

«Είναι ευκαιρία τώρα που έχουν τρανταχτεί τα συστήματα παγκοσμίως να αναθεωρήσουμε και το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να γίνει βιώσιμο και λειτουργικό, το κράτος μας για χάρη των μνημονίων, και εγώ δεν ξέρω τι, φέρεται αδικαιολόγητα. Οπότε περάσαμε στην αντάρτικη εκπαίδευση. Γνωρίζω πολλούς και φαντάζομαι θα υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που μέσα σε όλες αυτές τις συνθήκες τραβάνε μπροστά με το δικό τους τρόπο πλάθοντας τους ανθρώπους που δε θα κάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Κάποια στιγμή όλα θα πάνε καλά!»

Πηγή: travelstyle.gr
 

 

TAGS