ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φρίντα Κάλο σε Τζόρτζια Ο΄Κιφ: "Δεν θα ξεχάσω τα υπέροχα χέρια σου και το χρώμα των ματιών σου"

Η 44χρονη εκκεντρική ζωγράφος Τζόρτζια Ο΄ Κιφ -που πέθανε σαν σήμερα- έζησε μια εκρηκτική σχέση με την 22χρονη τότε Φρίντα Κάλο.

Τι συνέβη όταν η εκκεντρική ζωγράφος Τζόρτζια Ο΄ Κιφ που απεικόνιζε τα λουλούδια σαν αιδοία συνάντησε την αντάρτισσα σε κάθε της κίνηση Φρίντα Κάλο; Μα μία σύντομη αλλά εκρηκτική σχέση από αυτές που συνήθιζε να δημιουργεί η Φρίντα Κάλο. Άλλωστε η λίστα με τα ειδύλλιά της εξαπλώνεται πέρα από φύλα, ηπείρους και δεκαετίες. Ανάμεσα στα ονόματα που φιγουράρουν κατά καιρούς σε αυτή τη λίστα είναι αυτά του Λεον Τρότσκι, της Ζοζεφίν Μπέικερ, του φωτογράφου Νίκολας Μάρεϊ και φυσικά της ζωγράφου Τζόρτζια Ο΄ Κιφ.

Η 24χρονη τότε Φρίντα Κάλο και η 44χρονη Τζόρτζια Ο΄ Κιφ συναντήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1930 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν η Κάλο ταξίδεψε εκεί για να υποστηρίξει τον σύζυγό της ζωγράφο Ντιέγκο Ριβιέρα. Οι δύο γυναίκες είχαν πολλά κοινά - και οι δύο γυναίκες καλλιτέχνες που προσπαθούσαν να βρουν τη θέση τους σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, ενώ ήταν παντρεμένες με μεγαλύτερους άνδρες των οποίων η φήμη τις επισκίαζε. Πιο συγκεκριμένα, ο σύζυγος της Ο΄ Κιφ ήταν ο διάσημος φωτογράφος Alfred Stieglitz, ενώ της Κάλο ο πασίγνωστος Μεξικάνος ζωγράφος Ντιέγκο Ριβιέρα.

Φρίντα Κάλο σε Τζόρτζια Ο΄Κιφ: "Δεν θα ξεχάσω τα υπέροχα χέρια σου και το χρώμα των ματιών σου"

Η Κάλο δεν άργησε να γοητευτεί από την Τζόρτζια Ο΄ Κιφ και άρχισαν να φλερτάρουν και να βγαίνουν μαζί σε εστιατόρια της Νέας Υόρκης, μόνες τους ή και μαζί με το Ριβιέρα. Τον Μάρτιο του 1933, η Τζόρτζια Ο΄ Κιφ υπέστη έναν νευρικό κλονισμό και νοσηλεύτηκε. Τότε η Κάλο της έγραψε μια επιστολή δύο σελίδων όπου αναφέρει: "Δεν μπορώ να γράψω στα αγγλικά όσα θα ήθελα να σου πω, ειδικά σε εσένα. Σε σκέφτομαι πολύ και δεν θα ξεχάσω ποτέ τα υπέροχα χέρια σου και το χρώμα των ματιών σου. Θα σε δω σύντομα."

Η επιστολή αυτή σήμερα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Beinecke Rare Book & Manuscript στο Πανεπιστήμιο του Yale και είναι το μοναδικό έγγραφο που περιλαμβάνεται στον φάκελο Κάλο του αρχείου Άλφρεντ Στίγκλιτς / Τζόρτζια Ο΄ Κιφ. Στο νέο βιβλίο "Η Φρίντα στην Αμερική" (2020), που περιγράφει το πρώτο ταξίδι του ζεύγους των Μεξικανών ζωγράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 1930 έως το 1933, αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της 24χρονης Κάλο και της ήδη επιτυχημένης 44χρονης ζωγράφου Ο΄ Κιφ.

Το 1995, σ’ ένα άρθρο στο περιοδικό Vanity Fair δημοσιεύτηκε ένα απόσπασμα από μια επιστολή που η Κάλο έγραψε στην Ο΄ Κιφ τον Απρίλιο του 1933, αναφέροντας: "Η Ο΄ Κιφ ήταν στο νοσοκομείο για τρεις μήνες, και μετά πήγε στις Βερμούδες, τον υπόλοιπο καιρό. Δεν κάναμε έρωτα εκείνες τις μέρες, νομίζω ότι εξαιτίας της αδυναμίας της. Κρίμα! Λοιπόν αυτό είναι το μόνο που μπορώ να σου πω μέχρι τώρα." Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα αρχείο για την απάντηση της Ο΄ Κιφ, εάν είχε απαντήσει, οπότε είναι αδύνατο να πούμε με σιγουριά αν εκείνο το συγκεκριμένο διάστημα τα συναισθήματα της Κάλο ανταποκρίθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο.

Η επιρροή που είχε η Ο΄ Κιφ στην Φρίντα Κάλο έμεινε ανεξίτηλη τόσο σε προσωπικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο αφού αρκετά έργα της τα είχε εμπνευστεί από τα διάσημα λουλούδια της Ο΄ Κιφ.

Η Ο΄ Κιφ έμεινε στη ζωή της Κάλο για πολλά χρόνια. Το 1938 η καλλιτέχνις παρευρέθηκε στην έκθεση της νεαρής Κάλο σε γκαλερί στη Νέα Υόρκη για να την υποστηρίξει. Η δεκαετία του 1950 θα βρει τη Φρίντα Κάλο σε πολύ άσχημη κατάσταση: αφού διαγνώστηκε με γάγγραινα στο δεξί της πόδι, και περνούσε 9 μήνες στο νοσοκομείο υποβαλλόμενη σε μια σειρά δύσκολων και επικίνδυνων επεμβάσεων. Τότε η Ο΄ Κιφ ταξίδεψε δύο φορές μέχρι το Μεξικό για να την δει από κοντά.

Η επιρροή που είχε η Ο΄ Κιφ στην Φρίντα Κάλο έμεινε ανεξίτηλη τόσο σε προσωπικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο αφού αρκετά έργα της τα είχε εμπνευστεί από τα διάσημα λουλούδια της Ο΄ Κιφ. Ωστόσο αυτό που χαρακτήρισε τη σχέση των δύο σπουδαίων γυναικών και ζωγράφων είναι η βαθιά τους αγάπη που είχε εκφραστεί πολλές φορές μέσω των επιστολών της Κάλο προς την αγαπημένη της. Όταν η Ο΄ Κιφ νοσηλεύτηκε το 1933, η Κάλο της έγραψε: "Εάν εξακολουθείς να βρίσκεσαι στο νοσοκομείο όταν επιστρέψω, θα σου φέρω λουλούδια, αλλά είναι τόσο δύσκολο να βρω αυτά που θα ήθελα για εσένα..."

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.