Όταν η Tsuneko Sasamoto άρχισε να εργάζεται ως η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ της Ιαπωνίας, είχε να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, τον σκεπτικισμό των συναδέλφων της που πίστευαν ότι δεν θα τα κατάφερνε σε έναν απόλυτα ανδροκρατούμενο χώρο. Σήμερα, κάτι λιγότερο από έναν αιώνα μετά, συνεχίζει να φωτογραφίζει.

Γεννήθηκε στο Τόκιο το 1914. Ο πατέρας της ήταν έμπορος κιμονό, αλλά η Tsuneko ως παιδί ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας ή ζωγράφος. Κάπου στα είκοσι κάτι της άρχισε να πειραματίζεται με τη φωτογραφία, όταν κάποιος της πρότεινε να γίνει μέλος μιας ένωσης φωτογράφων. Σύντομα έφτασε να εργάζεται ως φωτορεπόρτερ, που κατέγραφε στον φακό της τα πιο εμβληματικά πρόσωπα και γεγονότα – μεταξύ άλλων, τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα.

Η καριέρα του φωτορεπόρτερ ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στα '40s για μια γυναίκα και για καθαρά πρακτικούς λόγους, καθώς η Tsuneko ήταν αναγκασμένη να κουβαλά τον βαρύ φωτογραφικό εξοπλισμό της φορώντας φούστα και ψηλοτάκουνα, όπως επέβαλλε η εποχή, με τα οποία συχνά μάλιστα έπρεπε να ανεβαίνει επικίνδυνες σκάλες για να εξασφαλίσει μια καλύτερη λήψη. Και φυσικά υπήρχαν και τα σεξιστικά σχόλια από τους άντρες. Ωστόσο η Tsuneko δεν το έβαλε κάτω, παρά τις εκκλήσεις της οικογένειάς της να αφήσει τη φωτογραφία και να παντρευτεί.

Παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα, η Tsuneko άρχισε να φωτογραφίζει γυναίκες που την ενέπνεαν, σε μια σειρά πορτρέτων. Γυναίκες που αντιστέκονταν στις διακρίσεις και που κυνηγούσαν τα όνειρά τους και οι οποίες έγιναν τελικά το υλικό για μια μεγάλη ατομική έκθεση της φωτορεπόρτερ, με τίτλο 100 Years 100 Women.

Στα 105 χρόνια της η Tsuneko συνεχίζει να φωτογραφίζει – ανάμεσα στα πρότζεκτ των τελευταίων χρόνων είναι μια μεγάλη έκθεση, ένα φωτογραφικό λεύκωμα (στην κεντρική φωτό, το εξώφυλλό του) και ένα ταξίδι στην ιαπωνική περιοχή Tohoku για να βοηθήσει τους χωρικούς να ξεπεράσουν τις συνέπειες του τσουνάμι. Όπως και οι γυναίκες που την έχουν εμπνεύσει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, είναι παθιασμένη και ασταμάτητη, ένα ζωντανό παράδειγμα όχι μόνο της ιαπωνικής μακροζωίας αλλά και του αληθινού ελιξίριου της νεότητας, που είναι να αφιερώνεις τη ζωή σου σε ό,τι αγαπάς περισσότερο, αψηφώντας τα στερεότυπα.

Δείτε παρακάτω την Tsuneko και δείγμα της δουλειάς της:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


 

TAGS