ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φοιτήτριες του ΑΠΘ διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό χορού-χώρου

Η εργασία των δύο Ελληνίδων απέδειξε ότι η αρχιτεκτονική και ο χορός μπορούν να συνεργαστούν άριστα στην προσπάθεια να σχεδιαστεί ένας χώρος.

Φοιτήτριες του ΑΠΘ διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό χορού-χώρου

Την εύφημο μνεία στο διεθνή διαγωνισμό «Tamayouz International Excellence Award- Excellence in Graduation Projects» που διοργανώθηκε από τον φορέα «Tamayouz Excellence Award» κατέκτησαν οι φοιτήτριες του τμήματος αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Έλλη Αθανασιάδου και κ. Δήμητρα Γκουγκούδη με επιβλέπουσα καθηγήτρια την Μαρία Βογιατζάκη. Κατάφεραν να διακριθούν μεταξύ 167 συμμετοχών παρουσιάζοντας την εργασία τους με τίτλο «Χορογραφώντας τον Χώρο». Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Η εργασία των δύο Ελληνίδων απέδειξε ότι η αρχιτεκτονική και ο χορός μπορούν να συνεργαστούν άριστα στην προσπάθεια να σχεδιαστεί ένας χώρος. Η αρχιτεκτονική σχεδιάζει υλικά αντικείμενα και ο χορός άυλα. Ετσι αρχιτέκτονες και χορογράφοι μπορούν να γίνουν γλύπτες του χώρου. Με αυτό το σκεπτικό οι φοιτήτριες του ΑΠΘ διαμόρφωσαν ένα «ναό της κίνησης», έναν χώρο αφιερωμένο στην επαφή με τη μελέτη, διδασκαλία και έκθεση της κίνησης.

Φοιτήτριες του ΑΠΘ διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό χορού-χώρου

«Διαμορφώνουμε το κτίριο ως μια πανταχόθεν σκηνή όπου βρίσκουμε διάφορες τυπολογίες σκηνικού χώρου. Στον πυρήνα διαμορφώνουμε την ανοιχτή σκηνή, ελεύθερα επίπεδα που συνδέουν τους εκατέρωθεν όγκους και ρυθμίζουν την πρωτεύουσα κυκλοφορία του κτιρίου» αναφέρουν οι φοιτήτριες και συμπληρώνουν «Η ανοιχτή σκηνή αποτελεί έναν χώρο πολυδιάστατο, περίοπτο και πολυμορφικό.

Η επιλογή της ανοιχτής σκηνής συμβαδίζει με την τάση στην εξέλιξη του παραστατικού χώρου να απομακρύνεται από συμβατικές τυπολογίες κλειστού, αυστηρά καθορισμένου χώρου θεατών-ερμηνευτών και ενισχύει τη διάδραση με το κοινό και τους ερμηνευτές, την περίοπτη θέαση, την προσέγγιση και τη βίωση του έργου”.

Ως επιλογή της τοποθεσίας αποτέλεσε ένα κτίριο στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα. «Η οδός Πειραιώς αν και ιστορικής σημασίας αποτελεί μία υποβαθμισμένη πρώην βιομηχανική περιοχή, στην οποία το ρυθμιστικό σχέδιο προσπαθεί να αλλάξει χαρακτήρα με την εισροή πολιτιστικών χρήσεων» ανέφεραν οι οι φοιτήτριες.

Read Next

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.

12 Απρ 2024

Χάρις Αλεξίου 32 χρόνια πριν: "Ντύθηκε η νύφη με τα άσπρα"

Δείτε τη νύφη στον δεύτερο γάμο της, το 1992.