Επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα οι ανοιχτές και οι κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και τα κολυμβητήρια, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ενημέρωση του Σαββάτου ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν για την κάλυψη αναγκών ατομικής προπόνησης και μόνο από αθλητές σωματείων, αμειβόμενους αθλητές, και ανώνυμων αθλητικών εταιρειών, ηλικίας 13 ετών και άνω.   

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά προτεραιότητα σε όλες τις παραπάνω εγκαταστάσεις έχουν οι αθλητές προ-ολυμπιακών και εθνικών ομάδων. Παράλληλα επιτρέπεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων των ομίλων με νόμιμη άδεια λειτουργίας για τένις, κρίκετ, γκολφ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός.   

Παράλληλα ξεκινούν ξανά τη λειτουργία τους οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για τα αθλήματα ιστιοπλοΐας, κωπηλασίας, καγιάκ, σερφ και θαλάσσιο σκι.   

Σημειώνεται ότι η χρήση κολυμβητηρίων επιτρέπεται και για θεραπευτικούς λόγους.   

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού γνωστοποίησε οδηγίες για το πώς θα ανοίξουν οι αθλητικοί χώροι από σήμερα, Δευτέρα 18 Μαΐου. Σύμφωνα με αυτές θα πρέπει να τηρείται η απόσταση μεταξύ των αθλούμενων ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα υγιεινής.   

Πώς θα γίνεται η πρόσβαση στην προπόνηση  

Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχει μία είσοδος και έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ.  

Πώς θα οργανώνονται οι προπονήσεις  

Το πρώτο διάστημα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αθλητών κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20΄ μεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ. 

Η χρήση μπάλας είναι αποκλειστικά ατομική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες ούτε χρησιμοποιούν μπάλα άλλου συμπαίκτη. Σε περίπτωση που η προπόνηση γίνεται σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να μένουν σταθερές και να μην αλλάζουν.  

Ποιος πρέπει να είναι ο μέγιστος αριθμός των αθλούμενων  

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια, δια της αναπνευστικής οδού. Κατά την άθληση και λόγω της ταχύπνοιας υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά σταγονιδίων καθώς και μεγαλύτερη εισπνοή σωματιδίων ιού και μάλιστα βαθύτερα στους πνεύμονες, από παρευρισκόμενους κοντά στο φορέα. Ακριβώς το λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αθλουμένων σε σχέση με την απόσταση που τηρείται σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής.  

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και στο πλαίσιο της άσκησης με επαρκή απόσταση ασφαλείας, δίνεται παρακάτω ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων, ανά αθλητική εγκατάσταση, ο οποίος θα επικαιροποιείται με νεότερες οδηγίες και με βάση τα νέα επιστημονικά στοιχεία και την πορεία της πανδημίας.  

Στάδια στίβου

80 άτομα εντός του σταδίου  

Γήπεδα ποδοσφαίρου  

Γήπεδο 11 x 11 60 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)

Γήπεδο 7 x 7 30 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)

Γήπεδο 5 x 5 20 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)

Ανοικτά γήπεδα μπάσκετ/βόλεϊ/χάντμπολ  

20 άτομα (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)  

 Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια  

1 άτομο ανά 30 τμ εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου (π.χ. σε ένα κλειστό γυμναστήριο 650τμ το μέγιστο θα είναι 22 άτομα)

 Ανοικτά κολυμβητήρια  

50×25: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 60 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές

50×20: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 48 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές

33×25: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές

25×15: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 20 συνολικά χωρίς διαδρομές Κλειστά κολυμβητήρια   50×25: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές

50×20: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 32 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές

33×25: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 25 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές

25×15: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 12 συνολικά χωρίς διαδρομές   Μαυρωτάς: Αλλάζουν πολλά εκτός από την αγάπη μας για τον αθλητισμό   

«Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα υπάρξει ένα γενικότερο άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων σε αθλητές. Αυτό θα γίνει με νέες συνθήκες και νέες συνήθειες και προσθέτει: «Πολλά αλλάζουν, εκτός από την αγάπη μας για τον αθλητισμό. Πειθαρχία, υπομονή και προσαρμογή στις νέες συνθήκες είναι πράγματα που στον αθλητισμό τα ξέρουμε καλά και τώρα τα χρειαζόμαστε, ίσως περισσότερο από ποτέ» αναφέρει σε δήλωσή του ο γ.γ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.  

Κεντρική φωτογραφία: unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram