ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Έτρωγα πολλά λεμόνια όταν ήμουν μωρό». Ενήλικας με Άσπεργκερ μοιράζεται τα 4 αθώα συμπτώματα

H εξομολόγηση ενός άντρα που μεγάλωσε και ζει με το ιδιαίτερο σύνδρομο, που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, έχει σκοπό να βοηθήσει γονείς να εντοπίσουν το πρόβλημα.

«Έτρωγα πολλά λεμόνια όταν ήμουν μωρό». Ενήλικας με Άσπεργκερ μοιράζεται τα 4 αθώα συμπτώματα

Όπως λέει ο ίδιος ο άνθρωπος που έφτιαξε τα δύο παρακάτω βίντεο σκοπός τους δεν είναι να λειτουργήσουν ως πηγή ανησυχίας για νέους γονείς, οι οποίοι έχουν εντοπίσει κάποια ιδιαιτερότητα στη συμπεριφορά του παιδιού τους, αλλά ούτε και ως μέσο διάγνωσης. Είναι απλά ένας τρόπος για εκείνον να μοιραστεί την προσωπική εμπειρία τους ως ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με το ξεχωριστό σύνδρομο Άσπεργκερ και να βοηθήσει, ενδεχομένως, κάποιους γονείς που ψάχνουν για απαντήσεις για να καταλάβουν καλύτερα πότε πρέπει να προβληματιστούν για τις αντιδράσεις του παιδιού τους και τι θα μπορούσαν να κάνουν για το υποστηρίξουν.

Για όσους δεν γνωρίζουν να πούμε ότι τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Άσπεργκερ συνήθως δυσκολεύονται (έως αδυνατούν) να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση, δεν κάνουν βλεμματική επαφή και χρησιμοποιούν έντονα τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου τους για να επικοινωνήσουν. Δυσκολεύονται επίσης να διατηρήσουν σταθερές σχέσεις με άλλα άτομα. Όσον αφορά τα εμμονικά ενδιαφέροντα, τα άτομα με Άσπεργκερ συνηθίζουν να χρησιμοποιούν συνεχώς συγκεκριμένα αντικείμενα και συγκεκριμένες φράσεις, κάνουν στερεοτυπικές κινήσεις και έχουν ιδιαίτερη προσκόλληση σε ένα καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Είναι επίσης πιθανό ένα άτομο με Άσπεργκερ να επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία ή υπερβολικό ενδιαφέρον σε αισθητηριακά ερεθίσματα από το περιβάλλον του.

Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό παιδίατρο Hans Asperger, ο οποίος το 1944 αναγνώρισε τη συγκεκριμένη συμπτωματολογία ως μεμονωμένη διαταραχή. Το Σύνδρομο Άσπεργκερ αναγνωρίστηκε επίσημα ως διακριτή διάγνωση το 1992, όταν συμπεριλήφθηκε στην 10η έκδοση του διαγνωστικού εργαλείου του ΠΟΥ (ICD-10). Το 1994, συμπεριλήφθηκε και στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (DSM-IV).

Όπως λέει στην εξομολόγηση του ο Πολ, o oποίος διαγνώστηκε με Άσπεργκερ στην ηλικία των 30 ετών και πλέον έχει δικό του κανάλι στο YouTube, υπάρχουν μερικά πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα ενός παιδιού που πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Αρχικά αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δείχνουν αθώα και συνηθισμένα και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί γονείς αργούν αρκετά να καταλάβουν πως το παιδί τους έχει κάποια δυσκολία στην καθημερινότητα του. Όταν όμως εντοπίζονται όλα μαζί και σε έντονο βαθμό τότε, μάλλον, αυτό είναι μια ανησυχητική ένδειξη που πρέπει να εξεταστεί σε βάθος από κάποιον ειδικό.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που παρουσίασε ο ίδιος από μικρή κι όλας ηλικία:

1. Υπερβολική ευαισθησία σε συγκεκριμένους ήχους ή σε συγκεκριμένες γεύσεις.

Για παράδειγμα, δεν μπορούσε να ανεχτεί ήχους σε μία συγκεκριμένη, υψηλή συχνότητα, ενώ σιχαινόταν τη γεύση από το ρύζι. Παράλληλα λατρεύε την ξινή, έντονη γεύση του λεμονιού και ζητούσε συνεχώς να φάει περισσότερα λεμονια. Όπως λέει ο Πολ, αν και όλα τα παιδιά έχουν παράξενες διατροφικές συνήθειες, όταν η απέχθεια προς έναν θόρυβο ή μία γεύση είναι υπερβολικά έντονη, οι γονείς πρέπει να εστιάσουν εκεί.

2. Ενδιαφερόταν σε εμμονικό βαθμό για συγκεκριμένες ασχολίες.

Σε όλα τα παιδιά αρέσουν πάρα πολύ κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Όπως η Πέππα το Γουρουνάκι ή οι δεινόσαυροι. Το ίδιο ίσχυε και για τον Πολ. Λάτρευε το διάστημα και τους πλανήτες και ασχολούνταν καθημερινά με αυτό το θέμα. Μόνο που η εμμονή του είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε δεν τον ενδιέφερε τίποτα άλλο. Έφτιαχνε λίστες με τις αποστάσεις ανάμεσα στα αστέρια, με την διάμετρο των πλανητών και με κάθε άλλη πληροφορία γύρω από το διάστημα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Επιπλέον τον ενδιαφέρε περισσότερο η δομή των αντικειμένων παρά η πραγματική τους χρήση. Για παράδειγμα, έπαιζε με τις ώρες με μία καρέκλα γιατί του άρεσε η κατασκευή της ή πετούσε το ένα αυτοκινητάκι πάνω στο άλλο για να δει ποιο είναι πιο γερό.

3. Δυσκολίες κατά την διάρκεια των σχολικών μαθημάτων

Παρά το γεγονός ότι ο Πολ αντιλαμβανόταν τα πάντα και ήταν υπερβολικά γρήγορος και εύστροφος, έμοιαζε να δυσκολεύεται πάρα πολύ στη διαδικασία της μάθησης γιατί δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια της παράδοσης, Η προσοχή του εστιαζόταν συνέχεια σε κάτι διαφορετικό με αποτέλεσμα να μην ακούει καν τι έλεγε ο δάσκαλος.

4. Δυσκολία στην κοινωνικοποιήση

Το γεγονός ότι ο Πολ μεγάλωνε έχοντας τόσο διαφορετικά ενδιαφέροντα και ασχολίες από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, του δημιούργησε ένα σοβαρό πρόβλημα κοινωνικοποίησης, καθώς, από την εποχή του νηπιαγωγείου, αισθανόταν ότι δεν μπορεί να συνδεθεί εύκολα με τους συμμαθητές του. Συγκεκριμένα όταν ήταν 5 χρονών και χρειάστηκε να περάσει ένα απόγευμα στο σπίτι ενός συμμαθητή του αισθανόταν εξαιρετικά άβολα και δεν ένιωθε ότι έχει τίποτα κοινό να μοιραστεί μαζί του.

Δείτε τα βίντεο:

Κεντρική φωτογραφία: unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

07 Δεκ 2023

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 7/12

Μια διάνοια των μιούζικαλ, ο νέος Κεν Λόουτς και μια arthouse έκπληξη προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

07 Δεκ 2023

Όλοι εμείς πουλιά: Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί τη νέα παράσταση του Εθνικού Θεάτρου

Το βραβευμένο έργο του Λιβανο-Καναδού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ουαζντί Μουαουάντ έρχεται στο Εθνικό Θέατρο.

Περισσότερα από

Life

06 Δεκ 2023

"Χάρισε δώρα & Μοίρασε ομορφιά" by DUST+CREAM στους αγαπημένους σου

Φέτος τα Χριστούγεννα χάρισε δώρα με την υπογραφή της τραγουδίστριας Αναστασίας.

06 Δεκ 2023

Στα attica "ξεκλειδώνουμε" τη Μαγεία των Χριστουγέννων

Τα πολυκαταστήματα attica συνεργάζονται για δεύτερη χρονιά με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα illustrator Σπύρο Χάλαρη και μας παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο holiday concept

05 Δεκ 2023

Γιατί η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου μπορεί να σώσει τον γάμο σου;

Η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου είναι το μυστικό για έναν μακροχρόνια ευτυχισμένο γάμο;

04 Δεκ 2023

Μπισκότα γεμιστά με κρέμα πραλίνας & επικάλυψη σοκολάτας

Ημέρα Μπισκότου: τη γιορτάζουμε με την πιο λαχταριστή συνταγή.Αν δεν τα δοκιμάσεις δεν ξέρεις τι χάνεις.

03 Δεκ 2023

Η πιο δημοφιλής ταινία της εβδομάδας στο Netflix είναι οικογενειακή υπόθεση

Η πρώτη ταινία του είδους της που οδεύει για το top 10 όλων των εποχών.

02 Δεκ 2023

Ακράτεια ούρων: Αν αρχίζεις να τα... χάνεις υπάρχει λύση!

Η ακράτεια δεν είναι ταμπού, δεν αφορά μόνον τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και πρέπει η γνώση να μοιράζεται ώστε το φυσιολογικό να είναι αποδεκτό.

01 Δεκ 2023

Οι πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο για το 2023

Είναι αυτονόητο πως στη λίστα δε συγκαταλέγεται η Ελλάδα.