
Το σιροπιαστό ψωμί capirotada είναι μια πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή του Μεξικού που την φτιάχνουν την Μεγάλη Παρασκευή. Εκτός από την γλυκιά του γεύση και τα έντονα αρώματα του, αυτό το ψωμί έχει και μια συμβολική ιστορία αφού υπενθυμίζει τον ίδιο τον Ιησού, το σιρόπι το αίμα του, τα γαρίφαλα τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη Σταύρωση, ενώ η κανέλα το ξύλο του Σταυρού.
Δοκίμασε να το φτιάξεις αντί για το κλασικό τσουρέκι και θα μας θυμηθείς.
ΥΛΙΚΑ
•1/4 φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη
•1 ¼ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
•2 ξύλα κανέλας
•4-5 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
•4 ½ φλιτζάνια του τσαγιού γαλλική μπαγκέτα κομμένη σε κυβάκια
•1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ξανθές σταφίδες
•1/4 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα λευκά
•2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
•σπρέι μαγειρικής
•1/4 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο κίτρινο τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•Σε ένα τηγάνι μέτριας διάστασης προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα γαρίφαλα και την κανέλα και το βάζουμε στη φωτιά να βράσει για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε τα ξύλα κανέλας και τα γαρίφαλα και τα πετάμε.
•Σε ένα μπολ ενώνουμε το ψωμί με τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και το βούτυρο και προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι μέχρι να σκεπάσει τα υλικά. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε το μείγμα σε ορθογώνιο ταψί το οποίο έχουμε αλείψει με το σπρέι μαγειρικής (εναλλακτικά, αν δεν βρούμε μαγειρικό σπρέι, βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί). Από πάνω σκορπίζουμε το τυρί.
•Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστεί από 30 λεπτά έως 4 ώρες.
•Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°. Ψήνουμε για 30 λεπτά στην ίδια υψηλή θερμοκρασία το σκεπασμένο με το αλουμινόχαρτο ταψί. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει παίρνοντας ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
Δείτε το βίντεο με την συνταγή