ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Εσύ τι θα έκανες αν έβλεπες στο δρόμο τον άντρα της καλύτερης σου φίλης αγκαλιά με μία άγνωστη;

Η Σμαράγδα Καρύδη, ο Θοδωρής Αθερίδης, η Μυρτώ Αλικάκη και ο Κωνσταντίνος Κάππας πρωταγωνιστούν στο «Ψέμα» και δίνουν συμβουλές περί αγάπης και απιστίας.

Εσύ τι θα έκανες αν έβλεπες στο δρόμο τον άντρα της καλύτερης σου φίλης αγκαλιά με μία άγνωστη;

Απ' όλες τις τέχνες που υπάρχουν στον κόσμο νομίζω ότι το θέατρο είναι εκείνη που αντιμετωπίζεται πάντα με τη μεγαλύτερη καχυποψία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παραπάνω είναι απαράβατος κανόνας, συνήθως όταν κάποιος έχει να διαχειριστεί σαν θεατής τον φανταστικό και μακρινό, σε πολλές περιπτώσεις, κόσμο ενός θεατρικού έργου είτε είναι σε θέση να βουτήξει βαθιά μέσα σε αυτό που έχει απέναντι του είτε εξακολουθεί να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας, καθισμένος στην θέση του, στην πλατεία του θεάτρου. Δηλαδή, στο θέατρο συνήθως δεν υπάρχουν μεσαίοι δρόμοι: ή θα χάνεσαι σε αυτό που βλέπεις ή κάθε φορά θα αισθάνεσαι πως σου λείπει κάτι προκειμένου να παρασυρθείς εντελώς. Όσο αναφορά στο τελευταίο το πιο συχνό επιχείρημα που μπορείς να ακούσεις έχει μάλλον να κάνει με το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι τελικά να πιστέψεις ότι είναι αληθινό κάτι που βλέπεις να συμβαίνει, δραματικά μπροστά σου, από πραγματικούς, διάσημους - κατά πάσα πιθανότητα - ανθρώπους οι οποίοι υποδύονται ρόλους αποστασιοποιημένους ως προς τη δική σου καθημερινότητα.

Εσύ τι θα έκανες αν έβλεπες στο δρόμο τον άντρα της καλύτερης σου φίλης αγκαλιά με μία άγνωστη;

Ο Γάλλος Φλωριάν Ζελέρ μέσα από τον τρόπο που διαχειρίζεται την θεατρική αφήγηση, την πλοκή του έργου και τους ρόλους μέσα από τους οποίου χτίζει αυτά που θέλει να πει είναι πιθανόν μία από τις πιο αποστομωτικές απαντήσεις στο παραπάνω ζήτημα. Μετά το πολυπαιγμένο του έργο "Truth", που ανέβασε στην Ελλάδα ο Σπύρος Παπαδόπουλος με τον τίτλο «Μου Λες Αλήθεια», ο πετυχημένος, νεαρός Γάλλος συγγραφέας υπέγραψε το έργο "Lie" που ανεβαίνει φέτος για δεύτερο χρονιά στο θέατρο Μικρό Παλλά, σε σκηνοθεσία Θοδωρίδη Αθερίδη και παραγωγή Αθηναϊκών Θεάτρων.

To WomanToc στα παρασκήνια της παράστασης ρωτάει τους πρωταγωνιστές της παράστασης τι θα έκαναν οι ίδιοι αν έβλεπαν τον άντρα της κολλήτης τους με μία άλλη γυναίκα.

Αλήθεια, εσύ τι θα έκανες αν ένα ωραίο απόγευμα περπατώντας στον δρόμο έβλεπες τυχαία τον άντρα της κολλητής σου αγκαλιά με μία άλλη, άγνωστη γυναίκα; Θα της το έλεγες ή θα κρατούσες την πληροφορία αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό σου, θεωρώντας ότι το κάθε ζευγάρι πρέπει να λύνει τα ζητήματα του μόνο του; Ένα αρκετά κοινό θέμα, τόσο στο πεδίο της λογοτεχνίας όσο και στη δραματουργία και το σινεμά, το ψέμα και η αλήθεια ή απιστία και η αγάπη πέφτουν στα χέρια ενός από τους πιο αναγνωρισμένους σύχρονους θεατρικούς συγγραφείς και αποκτούν υπόσταση που είναι σε θέση να συνεπάρει στην ροή της ακόμα κι όσους δεν αισθάνονται συχνά την ικανότητα να ταυτιστούν με το θέατρο.

Στα άνετα, ημικυκλικά καθίσματα του Μικρού Παλλά, ντυμένα με κόκκινο βελούδο, με το σκηνικό στημένο πάνω στη σκηνή και την παράξενη και ανεξήγητη γαλήνη της θεατρικής αίθουσας λίγο πριν την πρεμιέρα συνάντησα τους πρωταγωνιστές της παράστασης. Τον Θοδωρή Αθερίδη, τη Σμαράγδα Καρύδη, τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Κωνσταντίνο Κάππα, που ως τέλεια πειστικοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, μέλη εκείνων των δύο τόσο οικείων ζευγαριών που ίσως όλοι μας έχουμε κρυφακούσει, τουλάχιστον μία φορά, να διαφωνούν αργά τη νύχτα στο διπλανό διαμέρισμα από το δικό μας, μου μίλησαν για τα συστατικά μίας ιστορίας που σε οδηγεί με μαγική ευκολία να πιστέψεις ότι συμβαίνει μέσα στο δικό σου σπίτι. Ή τουλάχιστον σε εκείνο του κολλητού σου.

Το Ψέμα του Φλοριάν Ζελέρ

Θέατρο Μικρό Παλλάς

Αμερικής 2 (στοά Σπηρομήλιου)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 21 0321 0025

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".