Η πρώτη γυναίκα προέδρος της Σλοβακίας, η δικηγόρος Zuzana Čaputová, έχει δηλώσει αποφασισμένη να πολεμήσει τη διαφθορά που μαστίζει τη χώρα και να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη. «Προσφέρω την εμπειρία, τα συναισθήματα και τη δράση μου. Προσφέρω το μυαλό μου, την καρδιά και τα χέρια μου» είπε χαρακτηριστικά στην τελετή ορκωμοσίας. «Θέλω να γίνω η φωνή εκείνων που δεν ακούγονται».

Η Čaputová είναι, επιπλέον, η νεότερη σε ηλικία πρόεδρος στην ιστορία της Σλοβακίας. Αποκαλείται «Έριν Μπρόκοβιτς της Σλοβακίας» για τη μακροχρόνια μάχη της να κλείσει μια τοξική χωματερή στη γενέτειρά της, μάχη που της χάρισε το 2016 το βραβείο Goldman Environmental Prize.

Η νέα ηγέτιδα εμφανίζεται τολμηρή σε πολλούς τομείς. Στη συντηρητική ρωμαιοκαθολική Σλοβακία, είναι μια διαζευγμένη μητέρα δύο παιδιών, που υποστηρίζει τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας. «Στο Σύνταγμα όλοι είναι ελεύθεροι και ισότιμοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, που σημαίνει ότι κανένας δεν πρέπει να βλέπει τα δικαιώματά του να υπονομεύονται, ούτε υπάρχει κάποιος τόσο ισχυρός ώστε να μπορεί να υπερβεί τον νόμο» είπε στην ομιλία της ανάληψης των καθηκόντων της.

Ο ρόλος του προέδρου της Σλοβακίας είναι σε μεγάλο βαθμό διακοσμητικός, παρ' όλα αυτά η Caputova έχει πλέον στα χέρια της κάποια υπολογίσιμη δύναμη, ως επικεφαλής του στρατού και αρμόδια να διορίζει δικαστές.

Η Caputova ανέλαβε την προεδρία αμέσως μετά τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Jan Kuciak και της συντρόφου του, Martina Kusnirova, που βρέθηκαν νεκροί από πυροβολισμό στο σπίτι όπου συγκατοικούσαν. Ο Kuciak είχε αποκαλύψει υποθέσεις φοροδιαφυγής και διασυνδέσεις ανάμεσα σε επιχειρηματίες και πολιτικούς. Η δολοφονία του οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στη Σλοβακία, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την κρατική διαφθορά.

Δείτε την Caputova σε ομιλία της κατά την παραλαβή του βραβείου Goldman Environmental Prize:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: EPA/FILIP SINGER

TAGS