ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Έπρεπε να απολογηθώ για τον χρόνο της μητρότητας»: Η θέση της γυναίκας στον 21ο αιώνα

Η βραβευμένη Ελληνίδα εκπαιδευτικός, Αγγελική Παππά, παρατηρεί την εποχή μέσα από τα πολύπειρα μάτια της.

«Έπρεπε να απολογηθώ για τον χρόνο της μητρότητας»: Η θέση της γυναίκας στον 21ο αιώνα

Η Αγγελική Παππά, με την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου διδασκαλίας αγγλικών για παιδιά με μαθησιακές ιδιαιτερότητες, το «I Love Dyslexia», συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς στον κόσμο, το 2015, και από τότε συνεχίζει να βραβεύεται. Μίλησε για τη θέση της γυναίκας στον 21 αιώνα, για το σπουδαίο και δύσκολο έργο της, για τα δικαιώματα των μαθητών της, για τον αγώνα υπέρ της αποδοχής της διαφορετικότητας, καταλήγοντας σε ένα μεγαλειώδες συμπέρασμα: «Όλα γίνονται για να μάθουμε την τέχνη της ώριμης, ανιδιοτελούς και απελευθερωτικής αγάπης».

«Μέσα στο ταξίδι της εκπαιδευτικής μου πορείας ως καθηγήτρια αγγλικών, ήρθα αντιμέτωπη με το χαρισματικό, αινιγματικό και γεμάτο προκλήσεις εγκέφαλο της δυσλεξίας, διαπιστώνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών με αυτό το διαφορετικό εγκέφαλο δυσκολεύεται πολύ στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και στερείται της δυνατότητας να μάθει μια ξένη γλώσσα, που θα τους καταστήσει δυναμικούς, παγκόσμιους πολίτες, πάρα τις υπόλοιπες ικανότητές τους. Διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν εργαλεία και εκπαιδεύσεις στο πεδίο αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο, άρχισα να μελετώ τις λειτουργείες του εγκέφαλου και το 2000 ξεκίνησα να κατασκευάζω τη δική μου πρωτότυπη μέθοδο διδακτικής, όπου κατά την εφαρμογή και άμεση παρατήρηση των μαθητών μου, ολοκληρώθηκε το 2008. Καθώς δεν υπήρχε η ειδικότητα του ειδικού παιδαγωγού στην ξένη γλώσσα, ίδρυσα το ‘i love dyslexia’ προκείμενου να με… προσλάβω, καθώς δεν μου επέτρεπαν να εφαρμόσω την καινοτόμο, ολιστική διδακτική μου σε κανένα εκπαιδευτικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να απολυθώ αρκετές φορές, όταν προσπαθούσα να την εισάγω. Στο "i love dyslexia", εκπαιδεύοντας την ομάδα μου, που απαρτίζεται από ειδικούς παιδαγωγούς, για πρώτη φορά παγκοσμίως, δώσαμε ζωή στον πρώτο και μοναδικό οργανισμό ολιστικής διδακτικής των αγγλικών (διδακτική με ενεργοποίηση και καλλιέργεια ψυχής, πνεύματος, σώματος) για μαθητές με δυσλεξία και μαθησιακές διαφορετικότητες όλων των ηλικιών, ενώ ταυτόχρονα συνέχιζα το εθελοντικό μου έργο για διάχυση της γνώσης μας στους εκπαιδευτικούς της δημοσίας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Όλο αυτό έγινε με τεράστιες θυσίες και μόχθο, ρίσκο και αφοσίωση, πιστή και αγάπη για τον Άνθρωπο. 9 χρόνια μετά, το ταξίδι αυτό με οδήγησε 2 φορές στους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς στον κόσμο στο πλαίσιο του Global teacher Prize, σε πολυάριθμες βραβεύσεις για τον οργανισμό, στο στόχο για αναβάθμιση της γενικής παιδείας σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω της ολιστικής μεθόδου 3Dlexia, αλλά και στη δημιουργία τoυ πρώτου μεταπτυχιακού MEd στον κόσμο Language, Literacies, and Dyslexia στο Πανεπιστήμιο του Birmingham».

«H γυναίκα στον 21 αιώνα συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη για να κερδίσει τη θέση, που της αξίζει σε όλες τις ηπείρους, πολιτισμούς και κοινωνικά πλαίσια. Λόγω του γεγονότος ότι πλέον οι γυναίκες μπορούν να σπουδάσουν και να κατακτήσουν σημαντικές θέσεις σε όλους τους τομείς, υπάρχει η ‘ψευδαίσθηση’ της ισότητας των δυο φύλων. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δυναμική γυναίκα, που να μην συναντά καθημερινά πολλά εμπόδια στην άνοδό της σε έναν αμιγώς ανδροκρατούμενο κόσμο. Επίσης, σε πολλά κράτη οι γυναίκες παραμένουν ιδιαίτερα καταπιεσμένες, υποτιμημένες και εγκλωβισμένες. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, το 40% του εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες με μέσο εισόδημα 60% μικρότερο από το εισόδημα των ανδρών, ενώ σε χώρες της Δυτικής Αφρικής το 80% των κοριτσιών δεν τελειώνουν το σχολείο. Έχουμε πολύ δρόμο λοιπόν στην κατάκτηση των ίσων δικαιωμάτων, και δεδομένου ότι ο κόσμος περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη τη γυναικεία δύναμη, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί δυναμικά, με την ίδια τη γυναίκα να πρωταγωνιστεί στη διεκδίκηση της θέσης, που της αξίζει».

«Σε έναν από τους τελευταίους σημαντικούς διαγωνισμούς, που συμμετείχα, η κριτική επιτροπή αποτελούνταν μόνο από άνδρες, αλλά και οι νικητές όλων των ετών διαπίστωσα ότι ήταν μόνο άνδρες. Κατά τη διαδικασία της αξιολόγησής μου βρέθηκα να απολογούμαι γιατί καθυστέρησα ένα χρόνο να ολοκληρώσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές λόγω μητρότητας. Χρειάζεται να σας πω κάτι άλλο;»

«Όταν βρέθηκα χωρίς δουλειά στην προσπάθειά μου να υπερασπιστώ με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των μαθητών μου στη μάθηση, διαφοροποιώντας τον τρόπο διδακτικής μου από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, αισθάνθηκα την αδικία να διαπερνά την καρδιά μου και να ματώνω. Είχα μόλις αρχίσει να παίρνω το μάθημα ότι ο δρόμος προς το "φως", περνά από το σκοτάδι. Και αυτό είναι τόσο σίγουρο, όσο και η ανατολή του ηλίου κάθε μέρα μέσα από το μαύρο της νύχτας. Εκεί, η μαγική λέξη "πίστη" και η αγκαλιά του φόβου με αγάπη σε συνδυασμό με σκληρή και επίμονη δουλειά είναι που γεννά το θαύμα. Ένα θαύμα, το οποίο μπορεί να σε ανυψώσει σε επίπεδα, που ούτε η φαντασία δεν μπορεί να χωρέσει».

«Ό,τι έχω ζήσει στη ζωή μου, με οδηγεί πάντα στο ίδιο συμπέρασμα: ότι όλα συμβαίνουν στη ζωή για έναν λόγο, και ο λόγος είναι πάντα η εκπαίδευσή μας στο μάθημα και στην τέχνη της ώριμης, ανιδιοτελούς και απελευθερωτικής αγάπης».

«Τίποτα και κάνεις έξω από την εσωτερική δύναμη μιας αρμονικά καλλιεργημένης γυναικείας ψυχής και πνεύματος, δεν μπορεί να αποτρέψει το θαύμα, που εκείνη γεννά στον κόσμο. Φτάνει μόνο να κλείσει τα ματιά και να αγγίξει την καρδιά της. Εκεί που ευλογήθηκε να κυοφορεί την ελπίδα για τον κόσμο που μας αξίζει».

I Love Dyslexia

Αγίας Παρασκευής 107 & Ν.Πλαστήρα 2, 15234, Χαλάνδρι

Τ: 210 6082147

Ε: info@ilovedyslexia.gr

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.