Στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής το προσφυγικό έμεινε μετέωρο. Ένα άλλο καίριο θέμα όμως, βρήκε λύση. Το θέμα του φόρου στα ταμπόν, ενός φόρου που απασχολεί καιρό τους Βρετανούς. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον κατάφερε να επιβάλει μηδενικό φόρο στα εν λόγω προϊόντα στην χώρα του, οπότε έχει και κάθε λόγω να αισθάνεται ότι κατέκτησε κάποια εδάφη. Το ίδιο και όλες οι γυναίκες της Ευρώπης.

Η νίκη των αυτονόητων κερδίζει έδαφος. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραπέμπονται στις καλένδες, όμως. 

Η χρέωση ΦΠΑ στα ταμπόν, σύμφωνα με τους κανόνες που ίσχυαν μέχρι χτες στην ΕΕ, κατέληξαν να δημιουργήσουν έναν Vagina Added Tax.

Οι 28 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα, με μια δήλωση, χαιρετίζοντας «την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει τις προτάσεις για αυξημένη ευελιξία για τα κράτη μέλη, όσον αφορά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη του μηδενικού ΦΠΑ στα είδη αυτά».

Στη Βρετανία ο ΦΠΑ στα είδη υγιεινής είναι μειωμένος στο 5%, ωστόσο πάνω από 300.000 Βρετανοί έχουν υπογράψει αίτημα να εξαιρεθούν τα είδη αυτά από την φορολογία συνολικά.

Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, είχε υποσχεθεί να διαθέσει τα έσοδα από τον φόρο σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για τις γυναίκες: «Θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για να επωφεληθούν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις γυναικών και έχουμε ήδη διανείμει 17 εκατ. στερλίνες σε κοινωφελείς σκοπούς σε όλη τη χώρα». «Την ίδια στιγμή είπαμε ότι θα αγωνιστούμε για την επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο μηδέν, και απόψε όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν το σχέδιο μας. Έχουμε επιτύχει ό,τι καμία βρετανική κυβέρνηση δεν έχει καν προσπαθήσει να επιτύχει. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να έρθουμε στις Βρυξέλλες και να κάνουμε τον κόσμο να ακούσει» είπε μία κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ η Καγκελάριος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε «ακούσει καθαρά και δυνατά την οργή των ανθρώπων για την καταβολή του φόρου των ταμπόν».

Η νίκη των αυτονόητων κερδίζει έδαφος. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραπέμπονται στις καλένδες, όμως. 

TAGS