Με ένα δυνατό εικαστικό γεγονός επιστρέφουμε – έστω και όψιμα λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στον φυσικό κόσμο της τέχνης. Η αθηναϊκή Gagosian παρουσιάζει τον Sterling Ruby και την ατομική έκθεση κεραμικών και έργων ζωγραφικής «That My Nails Can Reach Unto Thine Eyes», εμπνευσμένη από το «Όνειρο θερινής νυκτός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ο Sterling Ruby, που γεννήθηκε στη Γερμανία, έχει αμερικανική και ολλανδική ιθαγένεια και ζει στο Λος Άντζελες.

Ο καλλιτέχνης, που γεννήθηκε στη Γερμανία, έχει αμερικανική και ολλανδική ιθαγένεια και ζει στο Λος Άντζελες προβαίνει σε θεατρικούς παραλληλισμούς και υπαινιγμούς, εξομοιώνοντας το παράθυρο με τη θεατρική σκηνή. Ακολουθώντας το διπλό σκηνικό του έργου, που εκτυλίσσεται στην αρχαία Αθήνα και σε ένα παραμυθένιο δάσος, διχοτομεί κάθε καμβά κατακόρυφα με μια λωρίδα από βαμμένο χαρτόνι, ουσιαστικά εισάγοντας έναν στυλοειδή φραγμό έναντι του οποίου αναπηδούν τα έντονα χρώματα ή κρύβονται δειλά υπό τη σκέπη του.

Ο καλλιτέχνης, που γεννήθηκε στη Γερμανία, έχει αμερικανική και ολλανδική ιθαγένεια και ζει στο Λος Άντζελες προβαίνει σε θεατρικούς παραλληλισμούς και υπαινιγμούς, εξομοιώνοντας το παράθυρο με τη θεατρική σκηνή.

Σε αυτά τα έργα, δυναμικές πινελιές ροζ και βεραμάν με λευκούς και χρυσούς τόνους παραπέμπουν στη γόνιμη αλλά πρόσκαιρη αύρα της άνοιξης. Οι διχοτομίες και τα δίπολα –τάξη και χάος, αγάπη και βία, πολιτισμός και ερημιά– αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό των έργων του, που παραμονεύουν σε χώρους και στιγμές μετασχηματισμού. Εξερευνώντας τον μεταβατικό χώρο μεταξύ αυτών των διχοτομιών, ο Ruby αγγίζει το θέμα της απώλειας του εαυτού που προκύπτει όταν η ταυτότητα και οι ενδόμυχες επιθυμίες των πρωταγωνιστών του έργου εμπλέκονται στο συλλογικό υποσυνείδητο. 

STERLING RUBY, WIDW. MUDDY CRYSTAL. KISSING CHERRIES. TEMPTING GROW. , 2020

Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν επίσης το έργο του Ruby «Acheron» (2021) από τη σειρά «Basin Theology» (2009–). Ο τίτλος του γλυπτού παραπέμπει σε έναν στίχο από το «Όνειρο θερινής νυκτός»: «Τον έναστρο ουρανό κάλυψε αμέσως με πούσι βαρύ / μαύρο σαν τον Αχέροντα», κάνοντας επίκληση στον ποταμό που διέσχιζαν οι ψυχές των νεκρών για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη.

Ο τίτλος του γλυπτού «Acheron» παραπέμπει σε έναν στίχο από το «Όνειρο θερινής νυκτός»: «Τον έναστρο ουρανό κάλυψε αμέσως με πούσι βαρύ / μαύρο σαν τον Αχέροντα».

Έργα του Sterling Ruby ανήκουν σε σημαντικές συλλογές, όπως στην Tate στο Λονδίνο, το Centre Pompidou στο Παρίσι, το Moderna Museet στη Στοκχόλμη, το Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, το Solomon R. Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη, το Whitney Museum of American Art στη Νέα Υόρκη, το Museum of Contemporary Art Chicago, το Museum of Contemporary Art στο Λος Άντζελες, το Los Angeles County Museum of Art και το San Francisco Museum of Modern Art. 

STERLING RUBY, Basin Theology/ACHERON, 2021

Τον Ιούνιο του 2019, ο Ruby κυκλοφόρησε τη δική του σειρά ρούχων με την ετικέτα S.R. STUDIO. LA. CA. μετά το ντεμπούτο του στο Pitti Uomo Immagine στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Κατόπιν πρόσκλησης της Fédération de la Haute Couture et de la Mode, ο Ruby παρουσίασε την κολεξιόν του στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού τον Ιανουάριο του 2021.

Τον Ιούνιο του 2019, ο Ruby κυκλοφόρησε τη δική του σειρά ρούχων με την ετικέτα S.R. STUDIO. LA. CA. μετά το ντεμπούτο του στο Pitti Uomo Immagine στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Παράλληλα, ο Sterling Ruby πρόκειται να πραγματοποιήσει μια εικαστική παρέμβαση εντός της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσιάζοντας μία επιλογή από τα διάσημα κεραμικά γλυπτά του. Η εγκατάσταση «Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics» περιλαμβάνει επίσης σειρά κεραμικών έργων που θα παρουσιαστούν στην Πτέρυγα Ντόλλη Γουλανδρή και θα διαρκέσει από τις 12 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου. Οι ημερομηνίες εξαρτώνται από τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

STERLING RUBY, WIDW. KNACKS. TRIFLES. NOSEGAYS. SWEETMEATS., 2020

Info
Gagosian, Sterling Ruby, «That My Nails Can Reach Unto Thine Eyes», 13 Μαΐου – 31 Ιουλίου 2021, Αναπήρων Πολέμου 22, Αθήνα, τηλ. 210 3640215, gagosian.com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS